wojtal  Dołączył: 07 Wrz 2006
Lampa z USA
Czy ktokolwiek z kolegów kupował za pośrednictwem Allegro towar z USA?, ceny lamp błyskowych są bardzo kuszące, czy ktos może polecic sprawdzonego sprzedawcę i najważniejsze: jak sie ma ta amerykańska gwarancja do naszej europejskiej rzeczywistości?
wszelkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane:-/

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
hmmm poszukaj w zakończonych aukcjach (staraj sie wyszukiwać po podobnym tytule aukcji towaru z USA, ktore trwają) - jeśli były jakieś oferty to odezwij się osoby która wygrała i zapytaj...

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
dolicz sobie od razu ok. 30% do tej ceny - to kwota, ktora zaplacisz na 99% Urzedowi Celnemu.

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
pisałem ostatnio z kolesiem z allegro który sprzedaje nowe lampy z usa.
Na pytanie czy zaplace wiecej niż cena ktora jest napisana w aukcji czyli
cena lampy +wysyłka ?
Odpowiedział że nie ma problemu cena koncowa towaru jest taka jak jest napisana w aukcji.
A lampe można odebrać u niego w wrocławiu.
Czyli nas interesuje to co napisane w aukcji a nie tam + jakies 30% podatku.

[ Dodano: 2008-03-19, 09:50 ]
Jedyny minus tego to czas prawie miesiac czekania :-/

IMHO wlasnie za kazdym razem trzeba sie upewnic. bo bezposrednia wysylka z USA -> patrz wyzej.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
wojtal napisał/a:
Czy ktokolwiek z kolegów kupował za pośrednictwem Allegro towar z USA?
Kupowałem, ale jakieś drobiazgi po kilkadziesiąt złotych. Nie oclili.

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
halo halo webjay, dostałem lampę :) i cła nie było, spoko zasada jest jakaś dziwnie prosta, jeśli paczka idzie od osoby prywatnej do prywatnego odbiorcy to nie ma cła, coś w tym stylu, bynajmniej tak zrozumiałem sprzedawcę

http://www.allegro.pl/ite..._fgz_z_usa.html

lampa zakupiona na amazonie wysłana do kogoś w stanach a on do mnie, 23 zakup kasa w ciągu 2dni przelana paczka u mnie 9tego marca i teraz jestem szczęśliwym posiadaczem :lol:

[ Dodano: 2008-03-20, 22:32 ]
a tak przy okazji, zamierzam zrobić kilka zakupów, 50tkę, 77, kuzyn siedzi i z miłą chęcią prześle paczuszkę :mrgreen: , no risk no fun, więc tylko kasa się znajdzie robie zakupy, jak przejdzie bez problemu to służyć będę pomocą :-) z marżą na :-B dla mnie i kuzynka

pawli  Dołączył: 10 Lut 2008
sam bym się pisał na coś takiego :mrgreen: ... i stawiam :-B

a i jeszcze pytanie może ktoś obeznany jak jest z cłem/podatkiem na towar z Wielkiej Brytanii, mnóstwo znajomych siedzi tam więc zawsze też opcja, aczkolwiek za oceanem taniej,

btw a może ktoś ma ochotę na podróż do WB, też opcja do rozważenia, jeśli by się znalazło trochę chętnych na zakup czegokolwiek z sprzętu foto to zawsze jest opcja że podróż się zwróci, a jak będę wracał z wielką torbą sprzętu foto (różnego) to można się tłumaczyć że fotograf :-D

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
qameleo napisał/a:
jeśli paczka idzie od osoby prywatnej do prywatnego odbiorcy to nie ma cła

Zwykły przypadek, kwestia szczęścia i chęci celników do pracy.

[ Dodano: 2008-03-20, 22:51 ]
qameleo napisał/a:
jak jest z cłem/podatkiem na towar z Wielkiej Brytanii

Za towary z UE nie ma cła i podatku.

Zdano, sprzedawca z aukcji z linka twierdzi że sprzedał już kilka przedmiotów i jeszcze nie było problemu z cłem , przypadek ?? no chyba że ich nazwisko jest na jakieś białej liście do przepuszczania paczek ;-)

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Ponieważ GB należy do UE to nie ma czegoś takiego jak cło/podatek. W ramach Unii możesz sobie kupić co chcesz i gdzie chcesz to przewieźć*.

Natomiast co do zakupów poza Unią - jeśli wartość towaru przekracza 50$**? UC ma prawo nałozyć na taki towar odpowiednie opłaty celne. I nie ma znaczenia czy towar jest wysyłany/odbierany przez osobę prywatną czy firmę ( dowolne kombinacje tych dwóch ). Co więcej - nawet przy "przywozie osobistym" jest zawsze ryzyko, że celnik poprosi Cię o otworzenie walizki/bagażu i jeśli będzie tam coś niezgodnego z deklaracją celną to to ocli i owatuje :). Mnie raz pan celnik chciał oclić nowiuśkiego Della, którego dostałem dzień przed wyjazdem z Polski, a wracałem po 2 dniach - skończyło się na faksowaniu kopii faktury :). Od tej pory wpisuję różne takie do deklaracji przy wyjeździe :)***

* wykluczając towary objęte obostrzeniami.
** nie pamiętam dokładnie wartości "prezentów", ale jest to do sprawdzenia.
*** sytuacja niezmiernie rzadka ale jednak możliwa - panu celnikowi wybitnie się wtedy chyba nudziło :)

Aha - AFAIR za należności karko-skarbowe odpowiadają solidarnie ten co wprowadził na unijny obszar celny towar bez należnych opłat, jak i ten który ten towar od niego kupił :)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Mnie też wysyłano paczkę z USA, osoba prywatna, sprzęt używany i cło+podatek doliczyli.
Może miałem pecha, nie wiem.

Zdano, dokladnie tak jak piszesz ;))

qameleo: jutro sprawdze dokladnie papiery jakie dostawalem z celnego, podesle Tobie i potomnym info co jak i gdzie jest clone. Z tego co jedynie pamietam to oceniu nie podlegaja towary do kwoty 40Euro (zakupy) i tez jest wspomniany przez Ciebie zwiazek nadawca-odbiorca, ale dokladnie o tym jutro jak znajde (nie chce zamieszac).

Nie mniej - miales wiecej niz szczescie, ze nie klepneli Tobie cla za towar nowy, w oryginalnym pudelku... U mnie kilka razy musialem podsylac dokumenty, p*****, zeby jednak nie miec oclonego towaru.

ps. poza konkursem - na lampe jest rok, czy dwa gwarancji?

to w takim razie troszkę dziwne może wydawać się ryzyko jakie podejmuje sprzedawca który wystawia różne przedmioty na aukcji z zasadą że towaru niema u siebie i trzeba czekać do 21dni na przesyłkę z USA, przecież w momencie kiedy paczka idzie do mnie to UC odezwie się do mnie o uiszczenie cła tak ? więc nie odbieram, co w tym momencie zgłaszam na sprzedawcy, albo zwrot kasy, ale co z towarem się dzieje wówczas ??

webjay napisał/a:

ps. poza konkursem - na lampe jest rok, czy dwa gwarancji?

Z USA ? Rok.

A honoruja bez wyjatku w PL (apollo), czy trzeba gdzies dalej wysylac?
I dodatkowo, jesli ktos bedzie mial 'internationalna' gwarancje np. na 2 lata, to wtedy gdzie?

sorki to nie tu miało być :oops:

qameleo napisał/a:
to w takim razie troszkę dziwne może wydawać się ryzyko jakie podejmuje sprzedawca

Sprzedawca nie podejmuje żadnego ryzyka. Towar idzie do Ciebie i to Ciebie UC będzie ścigał o opłaty.

qameleo napisał/a:
ale co z towarem się dzieje wówczas ??

Jeśli nie zostanie podjęty trafia do magazynów celnych i raz na jakiś czas są organizowane licytacje.

[ Dodano: 2008-03-20, 23:08 ]
webjay napisał/a:
A honoruja bez wyjatku w PL (apollo), czy trzeba gdzies dalej wysylac?
I dodatkowo, jesli ktos bedzie mial 'internationalna' gwarancje np. na 2 lata, to wtedy gdzie?

www.pentax.pl - wszystko jest opisane.

Skocz do: