Którego byście wybrali?
t61p
84% Complete
11 (84%)
XPS M1530
0% Complete
0 (0%)
Vostro 1500
15% Complete
2 (15%)

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
Jakiego laptopa kupić?
Gdybyście mieli taki wybór przy takich cenach to co byście wybrali?
Ale tak rozsądnie, a nie - brać najlepsze=najdroższe. Chodzi mi o realny stosunek jakości do ceny.
Używał bede gl do netu i obrobki zdjec, ogladania filmow, czasami giercowania.
Wyboldowalem to czym sie dany model pozytywnie wyroznia.

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
XPS 1530 - jedna z najmocniejszych gier montowanych w "normalnych" laptopach. Jak dla mnie to T61p z WUXGA to lekka przesada :)

Polecam lekturę notebookcheck.pl - powinieneś znaleźć testy każdego z nich, możesz też poczytać forum - dużo przydatnych informacji i opinii użytkowników.

oscar  Dołączył: 02 Paź 2007
motomouse napisał/a:
XPS 1530 - jedna z najmocniejszych gier montowanych w "normalnych" laptopach. Jak dla mnie to T61p z WUXGA to lekka przesada :)

Rozumiem ze chodzi Ci o karte graf - ta z t61p to weorkstation'owa wersja - lepsza do zastosowan typu CAD czy obrobka zdjec. Ale wystarczy wgrac inne sterowniki i zamienia sie w 8600M GT (dokladnie tego samego co w m1530).
A tego lenovo mozna kupic za 330zl mniej z matryca WSXGA+, ale sam sie wlasnie zastanawiam czy oczoplasu z WUXGA bym nie dostal (poza tym w lenovo sa matowe matryce - dla mnie to plus)

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Ja bym brał lenovo, choćby za matową matrycę (zwłaszcza w tej cenie :evilsmile: ). Ale ja się do forumowych speców od kompów nie zaliczam.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Lenovo - uzasadnienie: wyposażenie + wykonanie (materiały i ich spasowanie naprawdę w porządku). LCD jest OK. Sprzęt bardzo mało awaryjny.

[ Dodano: 2008-03-21, 23:56 ]
Przygotuj się jeszcze na tony syfu w systemie, jeśli kupisz z preinstalowanym M$. ;)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
screwdriver, Jedyna powszechna wada lenowo/IBM, to problem przy ewentualnej wymianie karty WLAN. Mają swoją białą listę, a innych nie chce obsłużyć BIOS. Chyba, że pokombinujemy z flashowaniem karty lub BIOSa. Karty z białej listy są 2-3 razy droższe.

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
emigrant, dzięki za info. Do tej pory nie wymieniałem karty WLAN w tych sprzętach, ale taka informacja zawsze może się przydać.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Lenovo za
screwdriver napisał/a:
wyposażenie + wykonanie

...i za fenomenalną wygodę jaką daje przemyślane projektowanie. Wszystko jest na swoim miejscu. No i za trackpointa. I za sieć serwisową. I... za design :mrgreen:

emigrant, piszesz o karcie WLAN, a czy już z dyskami w nowych Thinkpadach nie ma podobnego cyrku? Można już spokojnie kupować dowolne bez kombinowania?

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
To ja moze z innej strony sie wypowiem. Pracuje w fabryce Dell'a i nie kupilbym kompa od nich...

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
rOTTEN no to mnie zmartwiłeś ... bo jak na razie (3 miesiące) to mam jak najlepsze zdanie o swoim Dell'u (zdiełanym w Polszy), ale może ono być spaczone ponieważ to mój pierwszy laptop.

P.S. W fabryce Dell'a w Polsce?

[ Dodano: 2008-03-22, 13:05 ]
Ależ ze mnie gapa :-P , oczywiście że nie w Polsce :mrgreen:

rOTTEN napisał/a:
Pracuje w fabryce Dell'a i nie kupilbym kompa od nich...

A dlaczego :) ? Tak z ciekawości pytam, bo mam pod opieką jakieś 50 szt. Delli i nie wiem czego się spodziewać :)

mklnet  Dołączył: 20 Kwi 2006
rOTTEN, to może czas się nieco przyłożyć do pracy? ;-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Lenovo ma wiele zalet ale muszę tu też napomknąć, że właśnie w zeszłym tygodniu padł w naszym domowym lapku dysk twardy :-( . Nie można było uruchomić komputera - sądząc po odgłosach - głowica darła talerze. Najgorsze, że ten komputer prawie nie był noszony - większość czasu (~1.5 roku) leżał na jednym stole :evil: . Całe szczęście, że kilka miesięcy temu zrobiłem backup i nie wszystko zostało utracone (praca licenjacka siostry :!: ). Sprzęt pojechał do serwisu - zobaczymy co dalej. Szkoda tylko, że w przypadku gwarancyjnej wymiany dysku nie oddają zepsutego :-/ - może kiedyś byłyby możliwości odzyskania części danych.

mklnet skladac je bede dopiero od przyszlego tygodnia. Do tej pory tylko widzialem jak inni to robia ;-)

piotrecius napisał/a:
Sprzęt pojechał do serwisu - zobaczymy co dalej. Szkoda tylko, że w przypadku gwarancyjnej wymiany dysku nie oddają zepsutego :-/

I dlatego Dell w zastosowaniach produkcyjnych jest lepszy. Nie ze względu na lepsze wykonanie, czy też trwałość i jakość podzespołów ( bo te podejrzewam są na porównywalnym poziomie jak w Lenovo - jeszcze ) ale na serwis. Obsługa on-site nastepnego dnia roboczego po zgłoszeniu awarii ( czyli odpada nam wysyłanie sprzętu do serwisu i czekanie nie wiadomo jaki czas ) oraz pierdółki typu "save your HD" za dodatkowe 30 PLN stawiają Della ponad wszystkimi dostępnymi markami w Polsce.

rOTTEN - napiszesz coś w końcu o tym dlaczego nie kupować Della czy nie ? :)

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Jeśli można wtrącić coś innej firmy, popatrz na laptopy VBI (verified by Intel). Chodzi o to że do kadłubków Toschiby i Asusa są montowane świetne podzespoły za małą cenę i naklejana jest nalepka firmy Asustek (jako Asus) i Compal (Toschiba). Poszukaj na allegro to zobaczysz, lapki są świetnie wykonane zwłaszcza Compal warto się umówić z jakimś kolesiem na allegro i pomacać wtedy się przekonasz :-) Wiem bo mój brat chciał kupić ale w końcu zrezygnował ze względu że trafił taniego Sony Vaio ze Stanów... A jeśli już bardzo chcesz się zdecydować na jednego z tych to na pewno bierz IBM bo mam zaufanie do firmy :-P Zresztą możliwość rozbudowy są większe no i zawsze możesz włożyć dodatkową baterię za napęd (dla mnie to plus) ;-)

rOTTEN, a tak zapytam (wcale nie złośliwie), a jak myślisz czy w fabrykach innych producentów wygląda to inaczej? Mam wielu znajomych na wyspach, jeden z nich pracuje w Intelu i po jego opowieściach bałbym się kupować procesory tej firmy.

P.S. Tak mi się przypomniało jeszcze, Slava w Dell możesz wziąć matową matrycę, jest nawet parę groszy taniej ...

JFK  Dołączył: 04 Sty 2007
Mam strasznie starutkiego (nieco ponad 3 lata) ibm t41. To jeszcze produkcja z czasow kiedy to byly ibm a nie lenovo. I jest genialny. Sprzet nie do zdarcia. Katuje go porzadnie bo codziennie jezdzi ze mna w plecaku ( nie mam auta, wiec jest noszony, wytrzasany itp), codziennie pracuje kilka godzin i wciaz zyje wiec jest ok. Godne polecenia sprzety.

rysiekll - czego oczy nie widza sercu nie zal - czy jak to tam lecialo ;)

rOTTEN :mrgreen: :-B

Skocz do: