perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Giełda - Katowice 5.11.06:
Jestem w szoku.
Dzisiaj odwiedziłem giełdę foto w Katowicach. To jedyna jaką znam w woj. śląskim.
Ogólnie jest uboga. Maksymalnie 10-ciu sprzedawców - tak było odkąd pamiętam (byłem na tej giełdzie może z 6-8 razy).
Nie wiem jak wygląda Stodoła ani Wroc, bo nigdy nie byłem.

O czym chciałem napisać.

Naprawdę nie wiem dlaczego ludzie z innych systemów (vide dyskusje Spinnera na forach Minolty i Canona) aktualnie pizgają coś, oj przepraszam, argumentują wybór systemu dostępnością używanych szkieł...i wydaje im się że mają rację...

a jeszcze bardziej dziwią mnie dylematy przy kupnie aparatu i wyboru systemu...osób które są mało zorientowane w temacie, a mimo wszystko usłyszą coś, i ta sama historia -wybierają inny system niż P bo biorą pod uwagę dostępność szkieł, i też im się wydaje ze mają rację

Dostępność szkiełek na PK na tejże giełdzie szczerze mnie zaskoczyła, a ich ceny były godne uwagi.
Ba! Nie tylko szkiełek, bo puchy tez były....

No to tak:

z manuali:
ME + SMC-M 50/1,7 (pytałem o samą 50-tke i usłyszałem 160 zł)
jakiś Revue z jakimś Revuenonem 50/1,8 oczywiście PK
znowu ME [solo]
ME Super x2 [solo]
Pentax MZ-M body w cenie 300PLN.
Zenitar 16 Fish Eye - 2 sztuki, u jednego goscia 300, u drugiego 460
135mm SMC-M
SMC-M 28mm
i jeszcze kilka, nie potrafie sobie przypomnieć dokładnie jakie, ale niezależnych producentów

z AF:
1. widziałem tylko SMC 35-105 (chyba FA, w kazdym razie ten z czerwonym napisem)
2. Z-20

Cieszy mnie to tymbardziej, że pamiętam jak jeszcze kilka lat temu zajrzałem na tą samą giełdę pierwszy raz - wtedy był tylko SMC 70-300 (75?), nie pamiętam, z tymi czerwonymi napisami - ogniskowe, to chyba FA :mrgreen:

Raiden  Dołączył: 22 Paź 2006
Skosilem SMC-M 135/3,5 :), wiec trzeba wykreslic z listy. Widzialem jeszcze SMC-M 135/2,5 w cenie 420zl i jeszcze jakies 200mm. Faktycznie, jak na tylu sprzedajacych, to calkiem niezly wynik.

:)

o której byłeś :)

były tez jakieś SMC 35mmm i faktycznie, pamietam 200mm z zenitowym dekielkiem (nakładanym) z przodu : )))

Raiden  Dołączył: 22 Paź 2006
Primo napisał/a:
:)

o której byłeś :)

Po 11. Kurcze, gdybym widzial tego Zenitara za 300zl, to mialbym twardy orzech do zgryzienia, co wybrac :)

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
witam
czy znaja pańswto jakąś giełde we wrocławiu??

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Na wrocławskim dworcu PKP jest giełda foto w soboty.

markhum  Dołączył: 02 Paź 2006
Witam
Giełda foto we Wrocławiu jest co tydzień w sobotę na dworcu PKP. Zaczyna się ok. 9 lub 10. Mieści się w klubie Kolejarza. Wejście od strony głównego wejścia do dworcowego holu oraz również z zewnątrz. Trzeba wejść po schodach na pierwsze piętro. Wejściówka dla kupujących kosztuje niecałe dwa złote. Zawsze jest jedno stoisko z filmami i bateriami po nawet fajnych cenach. Są też stoiska z sprzętem fotograficznym, ale ich ilość nie zwala z nóg :!: Ostatnio były też manualne obiektywy do Pentaxa, ale wybór ograniczony.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Kilkanaście lat temu na tej (wrocławskiej) giełdzie było gwarno, jak w ulu. Teraz słabawo. Jedynie mile zaskoczło stoisko z filmami, kartami, papierami itp. materiałami eksploatacyjnymi oraz 1 gość z walizką szkieł, ale głównie do N. Za to dość sporo starszych korpusów (różnych firm).

No cóż większość handlu przejął internet.

mimo wszystko chętnie odwiedziłbym coś poza Katowicami... do Wroclawia dla mnie to 2,5 godzinki... no ale niestety w tych godzinach mam zajęcia :-(

skoro już poruszylismy temat giełd, to napiszcie coś o innych giełdach, jak to wygląda w innych miastach.
Ja prócz 2-óch w/w słyszałem jeszcze tylko o stodole.

Spinner  Dołączył: 22 Mar 2006
Primo napisał/a:
widziałem tylko SMC 35-105 (chyba FA, w kazdym razie ten z czerwonym napisem)

To seria "F" ;-)

Raiden napisał/a:
Widzialem jeszcze SMC-M 135/2,5

Nie istnieje takie szklo ;-)

Pzdr
Spinner

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Spinner napisał/a:
Raiden napisał/a:
Widzialem jeszcze SMC-M 135/2,5

Nie istnieje takie szklo

Jeśli sie nie mylę to jest Asahi-Takumar bez powłok SMC

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Maciek napisał/a:
Na wrocławskim dworcu PKP jest giełda foto w soboty.

Facet od filmów ma też sklep koło wieży ciśnień na Daniłowskiego. Oprócz niego na giełdzie siedzi paru stałych sprzedawców (głównie M42). Reszta to głównie Nikon, Canon, trochę Minolty. Jak byłem ostatni raz we wrześniu, to Pentaxa było mało. Kilka manualnych korpusów, ze szkieł tylko kilka M 50/2 i jeden FA 28/2,8, jedna przejściówka M42-K (Łomo), trochę dekli i chyba tyle.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Zdano napisał/a:
Asahi-Takumar bez powłok SMC

No to jak może być SMC-M?

Jest SMC 135/2.5 (K), a SMC-M 135/3.5 oraz Takumar 135/2.5

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Zgadza się, nie może być.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
W Warszawie co drugi budynek to stodoła... a poważnie, nie byłem tam już dawno, wiem tylko, że bilet zdrożał z 4 do 4,50 (wejście kupujących, nie wiem jak polówkowicze-stoliczkowcy). Kiedyś można było znaleźć spis sprzętu dostępnego na tej giełdzie, uaktualniany co tydzień. Teraz nie wiem gdzie tego szukać, ktoś coś wie (chyba mi się nie chce w ciemno jechać, to w końcu 20 minut drogi)

davnes  Dołączył: 18 Lis 2006
w katowicach gdzie mieści się tam giełda? i wjakich godzinach mozna się tam udac najlepiej, i w jakich dniach

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
pierwsza niedziela miesiąca w ZPAF przy ul.Warszawskiej

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
czyli w tym miesiącu to już było, kiedyś muszę się wybrać wreszcie

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
byłem ostatnio i widziałem tylko dwa szkiełka Pentaxa 40-80 i coś jeszcze ale nie pamiętam, cienko

bossini  Dołączył: 23 Sty 2007
A ja byłem ostatnio na giełdzie w Stodole i normalnie żal d*** ściska.
Prawie kompletny brak obiektywów Pentaxa, bida.
Ostatnio byłem tam jakieś 5 lat temu. Hala pękała w szwach. A teraz 3 stoiska na krzyż, góra praktycznie w ogóle nie zajęta. I podobno tak jest teraz zawsze. Bieda bieda bieda....

Skocz do: