qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
motomouse, pamiętaj że aukcja jest umową wiążącą i w tym momencie sprawa zostałby zgłoszona na policję (być może do skarbówki), przykro, w opisie towaru nie ma słowa o ewentualnym podatki cle, więc sprzedawca ma większy problem niż ja w tym momencie

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
qameleo napisał/a:
motomouse, pamiętaj że aukcja jest umową wiążącą i w tym momencie sprawa zostałby zgłoszona na policję (być może do skarbówki), przykro, w opisie towaru nie ma słowa o ewentualnym podatki cle, więc sprzedawca ma większy problem niż ja w tym momencie

tylko, ze to nie zwalnia Ciebie z obowiazku posiadania wiedzy na temat przepisow prawa celnego - sprzedajacy moglby prosciutko powiedziec 'facet, jak nie wiesz co to znaczy kupowac towar z usa, to po co w ogole licytowales' - i mialby 100% racji.

clo placi kupujacy. koniec, kropka. info - ze towar jest wyslany z usa bylo. na tym odpowiedzialnosc sprzedajacego sie konczy, a Ty sumarycznie zaoszczedzilbys np. z 1450PLN te 50-100PLN kosztem rocznej gwarancji....

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
webjay napisał/a:
motomouse: blah! :) http://www.pentax.pl/serwis.php

tutaj - http://www.pentax.pl/gwar.html :P

qameleo napisał/a:

Spokojnie - według prawa celnego obowiązującego w Polsce to Ty masz problem - sprzedawca może być tylko pośrednikiem umożliwiającym zakup ;-) . Zawsze może powiedzieć, że uprzedzał o należnych opłatach celnych telefonicznie np. ;-) .

Oczywiście - jeśli prowadzi taką działalność bez DG to zawsze można go zakablować do US, co nie zmienia jednak faktu, że opłaty celne będą wisiały na Tobie :)

spoko, myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie wiadomość do adminów allegro która zaraz napiszę z zapytaniem co w takiej sytuacji :-)

qameleo napisał/a:
spoko, myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie wiadomość do adminów allegro która zaraz napiszę z zapytaniem co w takiej sytuacji :-)

Nic ;) W końcu facet nie robi nic nielegalnego, a Allegro nie ma nic do tego, czy prowadzi DG czy nie :). Oleją sprawę jak większość innych.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
motomouse: no to popelnilem blah dwa razy :-( ;)

qameleo: zalozysz sie, ze aukcje dalej beda wisiec? :))))

ale ja nie chcę nikogo wkopać , tylko dostać info co w przypadku kiedy kupujemy towar z usa za określoną cenę i w opinie niema nic wspomnianego o dodatkowych opłatach jakimi mogę zostać narażony cło/podatek, czy w tym momencie jest niezgodność w końcu cena końcowa okazuję się wyższa niż podana w allegro więc jaki stosunek do tego serwisu jest,

ot - miłej nocy ja idę spać bo zwichnięta noga nie pozwala mi na racjonalne myślenie

:-B za wrzącą dyskusję , najważniejsze że lampke dostałem bez cła

Jimmy  Dołączył: 27 Lis 2007
A czy ktos jest w stanie okreslic ile zaplace cla za 540fgz (wysyłany przez osobę prywatną, nówka sztuka nieśmigana specjalnie dla mnie zakupiona) przysyłanego z USA? Albo jak to obliczyć? Pytam bo nie znalazłem/nie doczytałem.

Cło ok. 8% + 22% od calości ( to jest, ceny zakupu powiększonej o cło i kosztów transportu )

Hmm, to sie robi jakies dodatkowe 250 pln. Jeśli dobrze liczę. Można przeżyć, chociaż wołałbym, żeby mnie to ominęło :)

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
a czytaliscie mój post z 1 strony ?
grizley napisał/a:
A lampe można odebrać u niego w wrocławiu.
Czyli nas interesuje to co napisane w aukcji a nie tam + jakies 30% podatku.

Wiec jade do wroclawia i odbieram lampe i co mnie obchodzi jakies cło czy vat
sprzedawca z allegro napisał/a:
Odpowiedział że nie ma problemu cena koncowa towaru jest taka jak jest napisana w aukcji.

Grizley nie denerwuj się, ale przecież napisałem, że lampę ma mi przysłać prywatna osoba (nie było ani słowa o allegro).

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
nie denerwuje wiesz mi tam to ... ;) odpisywałem do innego posta
czyste fakty

no to sorry, źle Cię zrozumiałem

pozdrawiam

EDIT

No i lampa doszła. Widać nikomu na cle nie chciało się otwierać paczki wielkości małego reaktora bo nie dostałem żadnych opłat. 540FGZ kosztowała mnie w tym układzie 810 PLN razem z kosztami przesyłki :)

Skocz do: