soylentgreen  Dołączył: 16 Lut 2008
Zenitar K 16/2.8
Posiada ktoś z Was forumowiczów obiektyw zenitar 16mm f/2.8 z gwintem pentak-k?
Ludzie chcą mi wcisnąć zenitary z innym bagnetem i przejściówkami i już się pogubiłem. Czy były produkowane z bagnetem pentax-k? Posiada ktoś te szkło?

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Tak, ten obiektyw był produkowany z mocowaniem do Pentax'a. Miał wtedy oznaczenie na obiektywie "Zenitar K 2,8/16". Mam taki.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

gezeb jesteś wielki :-B , szukam tego szkła od kilku dni, już chciałem w stanach zamawiać a tutaj prosze bardzo, nawet tani ;) dzięki i pozdrawiam.

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
powalos, a możesz powiedzieć coś więcej o nim, jakieś sample, wart jest tej ceny z tego sklepu ? 380zł

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
qameleo, ale to szkło do analoga jest. Pod cyfrą to się robi ni przypiął ni wypiął - ani szeroki kąt, ani fisheye.

Hakro  Dołączył: 25 Gru 2007
matb napisał/a:
ani szeroki kąt

nie rozumiem? mimo wszystko, po cropie da jakieś 24mm

TUTAJ jest link do sampli, szkło podpięte pod różnego rodzaju korpusy, mi wystarczy.
jak nie będzie mi odpowiadał crop to z szafy ojca wygrzebie MX ;)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
soylentgreen napisał/a:
jak nie będzie mi odpowiadał crop to z szafy ojca wygrzebie MX ;)
Tak jest, grunt to się nie poddawać

Hakro, co da 24mm? Ten obiektyw to jest fisheye! O kącie widzenia 180 stopni!!! Z pozaginaną na maksa perspektywą. Jak podepniesz do cyfry to będziesz miał skropowany szeroki kąt. Czyli wielką beczkę, ale bez efekty rybiego oka. To po co tak?

matb, co kto lubi, mi osobiście takie coś by jeszcze podpasowało, szczególnie ze względu na to że przez crop większość szerokich stałek (24, 28mm itd.) odpada, bo nie daje już "takiego" szerokiego jak na pełnej klatce

Hakro, a widziałeś jak to krpuje? Bo to nie działa tak, jak "normalny" szeroki kąt.

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008

tak wygląda zdjęcie zrobione kasetką z Zenitarem.

mnie się podoba.. :->

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Ja focę tylko analogowo, więc z samplami u mnie kiepsko. Jest tak jak pisze matb. Kąt widzenia w pionie i w poziomie to ok. 180 stopni ( przy braku wprawy można focąc coś, uwiecznić własne buty). Może być nieoceniony przy "dalekich krajobrazach". Beczkowate zniekształenia nie dają wtedy zbytnio znać o sobie. Dwie lub trzy fotki nim zrobione znajdziesz w albumie "Paryż" pod www.picasaweb.google.pl/powalos

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
matb napisał/a:
Jak podepniesz do cyfry to będziesz miał skropowany szeroki kąt. Czyli wielką beczkę, ale bez efekty rybiego oka. To po co tak?
moim zdaniem bardzo fajny, stonowany efekt wychodzi z tego.

Generalnie przez moje łapska przeszło 5 albo 6 takich szkieł (moje jako moje) z bagnetem Pentaxa i jedno na M42.
Prawie wszystkie to było totalne mydło.
Nie opłaca się kupować tego do cyfry, chyba że ktoś już ma.
Nie opłaca się z takiego powodu, że te obiektywy były wynoszone w częściach, po kieszeniach, przez osoby pracujące w ruskich fabrykach. W domu skręcane w całość i puszczane na zachód.

Dlatego warto przy kupnie sprawdzić na miejscu.
Tak jak mówię efekt jest ciekawy i jeśli ma już się takie szkiełko to warto eksperymentować z cyfrą.
Zauwazyłem że w cyfrze od....5,6 jest już stosunkowo (całkiem akceptowalnie) ostry.

Do tego stopnia pokochałem to szkło, że zmieniłem je na autofocus... SMC F 17-28mm Fisheye :arrow: http://www.bdimitrov.de/k...5-4.5-Fish.html

k100d + Zenitar-K 16mm fisheye przyslona nie pamietam jaka, coś w przybliżeniu ~5.6 + statyw

1600x1200
http://aycu12.webshots.co...90462479_rs.jpg

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
już był o tym spory wątek

http://manufactura.home.p...opic.php?t=8896

co do jakości szkła - poza 2.8 jest bardzo ostre, kit się nie umywa, być może są trefne egzemplarze, osobiście nie miałem problemów

frisky  Dołączył: 04 Gru 2007
Jak napisał Robert, wątek o Zenitarze już był.
Ale kto pyta nie błądzi. Jak również mogę go polecić.
Przypomnę, że cropa z fisheya nie przelicza się jak w przypadku innych obiektóww ze względu na inne odwzorowanie. W praktyce 16 mm Zenitara daje taki kąt widzenia jak Sigma 10-20 ustawiona na 13mm. I jest to najwięcej w cenie poniżej 500 pln, bo za tyle można wyszarpać Zenitara z mocowaniem na Pentaxa.

Co do przydatności, to jak wolę krągłości Zenitara (których w cropie nie ma zbyt wiele) niż rektalinearne odwzorowania Sigmy, gdyż przy takich kątach widzenia to Zenitar zachowuje wiecej realności niż Sigma. Potwierdzam, ze jest bardzo ostry, jak używam go na f8-f11. Jedyne ograniczenie to praca w pomieszczeniach. Jak otworzysz przesłonę na 2.8 top mydli a do tego trzeba się pomęczyć z ostrością. Jak domkniesz i użyjesz lampy, to widać, że kąty widzenia lampy są mniejsze niż Zenitara i powstaje "ładny" efekt winietki.

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja również polecam, co prawda ostatnio mniej używam, bo zacząłem zastępować Takumarem 17mm, ale jest to w moim odczuciu obiektyw dobry, jak na cenę. Mogą być kłopoty ze zdjęciami pod światło (niektórymi). Wydaje mi się, że w stosunku do widzianych przeze mnie egzemplarzy wynoszenie w kieszeni i składanie w domu to legenda. Albo któś ma czysto w domu i umie dobrze złożyć. Albo miałem wyjątkowe szczęście. Ja w każdym razie nie narzekam, do cyfry też jak najbardziej, ale jak napisano - co kto lubi...

"Z obiektywem sprzedawane są w komplecie trzy filtry Y-1,4<M^>x<D>, YG-2<M^>x<D> i R-8<M^>x<D>, które są wkręcane w blok optyczny zamiast kompensatora (jego rolę odgrywa stanowiący część systemu optycznego obiektywu bezbarwny filtr, służący do utrzymania odległości roboczej po zdjęciu filtrów do fotografii czaro-białej)."

Czy to sa filtry UV? Może ktoś wyjaśnić o co chodzi :shock: :-? :?: [/i]

Skocz do: