Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto, - gdzies kiedys byla analiza rynku aparatow.....wynikalo z niej ze korpusy profi sa niestety zbyt drogie w produkcji i w efekcie nie zarabia sie na nich....Jezeli firma jest duza i stac ja na to , to wyprodukuje profi korpusy wlasnie dla tego zeby bylo o niej glosno....(a jest to tylko jeden z aspektow "po co")
Podawanie jako przyklad SONY przy Pentaxie to jak rozmowa popatrzcie GM ma silniki wodorowe a a citroen nie... dziwne...nie rozumiem ich marketingowcow....
Pytanie jest takie .....kto da kase na FF zeby zaprojektowac i wyprodukowac...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
Podawanie jako przyklad SONY przy Pentaxie
To znaczy, bo nie rozumiem ? Pisałem o A700, to przecież APS-C.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
czy Sony tylko z ekstrawagancji pracuje nad profi FF? bardzo wątpię. spece od marketingu z pewnością dokładnie przeanalizowali sytuacje na rynku i body FF od S spowoduje że o tej firmie jesieną bedzie głośnio.
- chodzilo mi o to zdanie

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
chodzilo mi o to zdanie
Kapuje. Ostatnio staram się nie czytać dokładnie postów ThomFoto. Zaczynają mnie usypiać :-P .

kaioghost  Dołączył: 13 Wrz 2007
ThomFoto napisał/a:

konkurencja wymusi powstanie FF u wszystkich liczących sie producentów.

TO już się zaczęło!!!

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
kaioghost, widzę, że Polacy nie gęsi i swój FF mają

bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
ramcin napisał/a:
Moja kolerzanka ma olego i ma
Ten temat kiedyś przerabialiśmy.

forestowy
[Usunięty]
ThomFoto napisał/a:

...mało tego. na konferencjach otwarcie mówią że interesuje ich tylko rynek amatorski. toż to z marketingowego punktu widzenia istny samobój.
..

To chyba nigdy marketingu nie miałeś w szkole/na studiach..... :mrgreen:
Ferrari, Bentley i inni robią TYLKO samochody dla ludzi z kasą podobnie jak Fiat robi samochody klasy popularnej. Jednym i drugim jest z tym dobrze i nie mają zamiaru tego zmieniać.
Na świecie jest setki tysięcy ludzi robiących zdjęcia i pewnie mniej niż 1% profi. Dla nich ważne jest FF, wysokiej jakości optyka, 15 klatek/sek i inne takie. Cała reszta to inny rynek, ba 80% z tej reszty nie ma nawet lustrzanki tylko małpki......
Dlatego Pentax nie wchodzi w profi.. Rynek już zajął C i N i nie ma sensu tam się pchać.
Rynek podzieli się na dwie części: FF dla profi i APC-S dla amatorów i semi-profi.

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
forestowy napisał/a:

To chyba nigdy marketingu nie miałeś w szkole/na studiach..... :mrgreen:
Ferrari, Bentley i inni robią TYLKO samochody dla ludzi z kasą podobnie jak Fiat robi samochody klasy popularnej. Jednym i drugim jest z tym dobrze i nie mają zamiaru tego zmieniać.

To ja chyba doświadczyłem innego marketingu :shock: Ferrari należy do Fiata, tak jak i marka z półki średniej (Lancia). Nastęny przykład: kilkanaście (kilkadziesiąt) lat temu japońscy producenci samochodów chcieli sięgnąć po zamożnych klientów w USA, ale ich produkty były kojarzone wyłącznie z tanimi, oszczędnymi autami dla "ludu". Stereotypy i postrzeganie marki były tak silne, że trzeba było stworzyć nowe marki.

pozdrawiam

forestowy
[Usunięty]
Co innego robić klasę popularną pod marką Fiat/Lancia, profi pod marką Ferrari niż robić to i to pod marką Ferrari.
Ze jeden właściciel to nie ma nic do rzeczy. Przecież ja nic innego nie napisałem....
Ferrari jest dla profi, Fiat/Lancia jest na półke popularną. To samo gadamy tylko troche inaczej :-B

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
Moim zdaniem mówimy i inaczej i co innego.

Dyskutując z ThomFoto i nie zgadzając się z nim podałeś przykład rynku samochodowego - moim zdaniem błędnie. W tej branży przyporządkowanie marki do segmentu rynku jest tak duże, że rozwiązaniem jest tylko posiadanie kilku marek. Luksusowy Fiat to pewnie żaden konkurent dla liderów sprzedaży w tym segmencie - bo mało kto wyda kilkaset tysięcy $, żeby jeździć Fiatem. Miejskie autko od Ferrari - może i fajne, ale pewnie prestiż Modeny spadłby znacznie :-) . I dlatego jeden właściciel wielu marek w tej branży ma znaczenie, bo ten sam właściciel pod jedną marką nie miałby wielu szans jednocześnie w kilku segmentach. Dlatego uważam, że Twój przykład był nietrafiony.

IMHO z rynkiem foto jest inaczej. "Uznane" marki mogą sobie spokojnie pozwolić na posiadanie oferty dla ogromnego spektrum klientów. Nikomu nie przeszkadza, że i amator i zarabiający profesjonalista ma sprzęt z tej samej stajni na C lub N - i OK.
I tutaj się zgadzam z ThomFoto, że świadoma rezygnacja z pewnego segmentu to być może niezbyt mądre posunięcie. Nie tylko mówią, że nie będą mieli sprzętu dla profesjonalistów, ale także klienci, którzy chcieliby kupić DSLR i za kilka lat przejść "wyżej" nie mają tu czego szukać. Dodatkowo, w przeciwieństwie do rynku samochodowego - tutaj zmiana marki przez klienta jest dosyć uciążliwa - zazwyczaj kosztowna i czasochłonna - więc rezygnując z części klientów (i profi i amator) będzie ich bardzo trudno kiedyś odzyskać.

Tak to zrozumiałem.
[disclaimer] należę do tej części klientów, którzy nie czekają na FF

pozdrawiam

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Hmm, a wyjaśni mi ktoś cóż takiego może mi dać FF?

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
WuWu84, większą rozpiętość tonalną, mniejsze szumy, mniejszą głębię ostrości, właściwe kąty/ogniskowe itp, itd. Poczytaj, było wiele razy. Jak Ci się nie chce czytać to popatrz na zdjęcia z 5d i 20d/30d, z takiego samego obiektywu. Zobaczysz różnice, a jak nie zobaczysz, to znaczy, że nie potrzebujesz pełnej klatki

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
WuWu84 napisał/a:
Hmm, a wyjaśni mi ktoś cóż takiego może mi dać FF?

Pełna klatka małoobrazkowego aparatu da Ci obraz małostkowości, która jest dostępna w aparatach dla osób ubogich.
Zobacz jednak na plastykę, szczegółowość i głębię zdjęć z profesjonalnych aparatów średnioformatowych, gdyż różnica między małą klatką, a APS-C może być trudna do zaobserwowania.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Uff, a już myślałem że w międzyczasie pojawiła się jakaś nowa zaleta FF, która nagle przekreśliła DX/APS-C/APS-H.

Skocz do: