Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Cytat
najłatwiej po cenie
się uśmiałem się :mrgreen:
Z tego co pamiętam wielokrotnie wspominany, czasowo nieobecny Michu parokrotnie wypowiadał się w temacie portretówek i zastosowaniu do portretu szkieł macro, nawet pokazywał zdjęcia :-D Szkłami macro też można zrobić dobry portret. Przepraszam espresso ale w moim odczuci Twoja wypowiedz w tej kwestii trąci snobizmem :-/ Pewnie że fajnie jest mieć takiego limited’a 77mm wspaniałe szkło (na ZPPD miałem przyjemność postrzelać z egzemplarza fafniaka :-D ), ale szkłem macro też można zrobić ładne, udane portrety. Co do „nadmiernej” ostrości da się ją jak już napisano zniwelować podczas obróbki zdjęcia i tyle.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
espresso napisał/a:
Mieciutko, plastycznie i ostro i TANIO

Pokaż. TANIO nie musisz.

Poza tym, dlaczego kategorycznie stwierdzasz ze szklo makro nie moze miec ladnej plastyki? Patrz np. nowy Nikkor Micro 60/2.8 af-s.... (watek o bokehu...)

[ Dodano: 2008-03-22, 21:12 ]
Cytat
Alkos, przerabialiśmy to kiedyś. Też o portretach.

No ale pokaz to mieciutko + ostro. Juz zapomnialem ;-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
espresso napisał/a:
Tu najbardziej rozsadny jest 70/2,4 lub z niższej ceny szkła (znakomite) np Pentaxa M135/3,5 lub nawet rosyjskie rubinary
znaczy się, to chyba przejęzyczenie, bo z tego co się orientuję najkrótszy Rubinar to 300mm, ale b. rzadko spotykany, najczęściej spotyka się 500mm i 1000mm. I są to słoiki lustrzane.

Ale jak ktoś lubi taki bokeh, czy też jego brak, to i takim może robić portrety ...sąsiadkom z sąsiedniego osiedla ;-)

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Sigma 70mm czy Tamron 90mm to przede wszystkim szkła macro, - i wydaje mi się, że ludzie kupujący takie obiektywy z myślą o portrecie doskonale o tym wiedzą. Oczywiście - bardzo wielu tu twierdzi i zgadzam się z nimi - że takim sprzętem też można zrobić super portret. Nawet doskonały. Ale z drugiej strony, to wszystkim się da :-)
Kto wybierałby takie obiektywy (z myślą o portrecie), gdyby w ofercie Pentaxa była stałka - powiedzmy 85/1.8 ( w rozsądnej cenie), albo szkła 70/2.4 czy 77/1.8 nie były tańsze?

Cytat
Dobre wyniki w portrecie daje 50/1,4 + TC (ja akurat ćwiczyłem z 1,7 soligora). Mieciutko, plastycznie i ostro i TANIO.

Nigdy nawet w ręku nie maiłem telekonwertera więc wybacz pytanie laika - o ile mniej więcej ten telekonwerter "odejmował" światła obiektywowi? Czy po użyciu takiego telekonwertera osiąga się GO mniejszą niż "gołym" obiektywem 50/1.4? (zakładając użycie przysłony 1.4 w obu przypadkach)

Cytat
Marcinicus napisał/a:
"Czy po użyciu takiego telekonwertera osiąga się GO mniejszą niż "gołym" obiektywem 50/1.4? "
-Nigdy się nad tym nie zastanawiałem, ale raczej tak.

Czyli: obiektyw po założeniu TC "ciemnieje" (wniosek - GO powinna być większa) ale jednocześnie wydłuża ogniskową ( wniosek - GO powinna się zwiększyć). Czy nie ma tu sprzeczności?
Istny mętlik - jak to rozwiązać?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Marcinicus napisał/a:
jak to rozwiązać?

Policzyć ;-) .
Ogniskowa dla TC *1.7 wychodzi 85mm.
f - wartość przysłony
x - odległość przysłony od matrycy/filmu
y - średnica otworu
f=x/y
f(z TC) = (x + szerokość TC)/y
Mamy już ogniskową i wartość przysłony. Dalej kalkulator GO.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
witusch napisał/a:
No od 10 mm to moze byc gorsze tylko 8 mm
- nieprawda bo Żaba

Cytat
Policzyć .

Nie mam zielonego pojęcia jaka jest odległosć przysłony od matrycy - jak to liczysz?

Cytat
Ogniskowa dla TC *1.7 wychodzi 85mm.

To i ja obliczyłem :-D

Stachu napisał/a:
x - odległość przysłony od matrycy/filmu

Ale ta akurat może być rozna w przypadku roznych telekonwerterow o tej samej mocy...

alkos, wiem ;-) . Dlatego proponuję zmierzyć konkretny model.
x/y=f (niech będzie 1.4) => x=1,4y
f(z TC)=(x + szerokość TC)/y=(1,4y + szerokość TC)/y=1,4y/y+szerokość TC/y=1,4+szerokość TC/y
y - średnica otworu (Marcinicus, nie napisałeś, że tego nie znasz :-P )

[ Dodano: 2008-03-24, 11:11 ]
Z tego, co zmierzyłem, to y=około 22mm dla f=1.7.

Nie rozumiem sie na wzorkach, ale jak chcesz zmierzyc polozenie przyslony i realna srednice jej otwarcia bez rozbierania obiektywu?

Realną średnicę zmierzyłem na przysłonie z rozebranej 50/1.7 . Jak mamy wartość przysłony(1.7) i jej średnicę(około 22mm) to odległość już można policzyć.

Cytat
Realną średnicę zmierzyłem na przysłonie z rozebranej 50/1.7 . Jak mamy wartość przysłony(1.7) i jej średnicę(około 22mm) to odległość już można policzyć.

Stachu... troche nieżyciowe te twoje kalkulacje ;-) :-P

E tam :-P . A po co ja to w ogóle liczę?

Cytat
A po co ja to w ogóle liczę?

Żeby pomóc potrzebującym w potrzebie. :-D

Ja spróbuję wyliczyć na chłopski rozum:
Biorę pięćdziesiątkę o świetle 1.4 + TC 1.7. Według espresso obiektyw "pociemnieje" o wartość TC. Trzeba zatem policzyć w kalkulatorze GO głębię ostrości dla ogniskowej 85 o świetle słabszym o 1.7.
Mi wychodzi, że GO będzie sporo większa od "gołej" pięćdziesiątki f1.4...
Nie wiem, czy jakieś bzdury mi nie wyszły, ale metodologia, którą proponuje Stachu dobra będzie dla znudzonego matematyka w długie zimowe wieczory...ja wymiękam.

piotr_w  Dołączył: 14 Lis 2006
Marcinicus napisał/a:
Trzeba zatem policzyć w kalkulatorze GO głębię ostrości dla ogniskowej 85 o świetle słabszym o 1.7.

Telekonwerter x1.4 zabiera 1EV, x1.7 - 1,5EV, x2 - 2EV.

Czyli szkło 50/1.4 po podpięciu telekonwertera x1.7 będzie "odpowiednikiem" 85/2.4.
Do tych wartości bierzemy GO z tabelki.

Marcinicus napisał/a:
Biorę pięćdziesiątkę o świetle 1.4 + TC 1.7.

... i dostajesz na oko 85/2.4. Glebia ostrosci* dla 50@1.4 i 1metra to 0,03m. Dla 85@2.4 i 1,7m** to 0,05m.

* - wg. http://www.dofmaster.com/dofjs.html
* - odleglosc dajaca to samo odwzorowanie przedmiotu. O ile sie nie walnalem ;-)

alkos, piotr_w
Dzięki! Właśnie o to mi chodziło.

Espresso - kiedy coś zrobisz wrzuć jakieś fotki porównawcze!

Skocz do: