sirAvalon  Dołączył: 23 Mar 2008
Następca K20D/GX20 w sierpniu?
Witam,

na początku chciałbym wszyskich przywitać, ponieważ jest to mój pierwszy post forum. Do tej pory "po kryjomu" czytałem je od około roku.

To co mnie skłoniło do zarejestrowania się, to chęć przekazania pewnej nowości lub może powinienem napisać plotki, o której na tym forum jeszcze nie czytałem. ;]

Nowy samsung GX20 na dobrą sprawę jeszcze nie ujrzał światła dziennego, a wszystko wskazuje na to, że już myśli się nad jego następcą:

http://asia.cnet.com/crav...dslr-successor/

Dość powszechnie mówi się, że na photokinie Pentax ma zaprezentować puszkę entry level (którą społeczność internetowa nazywa K1000D), oraz właśnie coś jeszcze. Nie trudno się domyśleć, że jeżeli Samsung wypuści nowe body, to Pentax dłużny nie pozostanie.

Jeżeli plotka okaże się prawdziwa to w zasadzie są dwie możliwości. Albo będzie to ulepszona K20 (np K20 Super). Tutaj jako główną modyfikację najczęściej wymienia się nowy AF oraz szybszy burst mode, jednak matryca prawdopodobnie zostałaby ta sama (co nie dziwi, wkońcu musi na siebie zarobić). Drugą, nie ukrywam, że bardziej atrakcyjną opcją jest puszka ulokowana o półeczkę wyżej - "K1D". Jeżeli nie FF, to napewno jakaś nowa matryca i zupełnie inna konstrukcja.

Dodam tylko, że ostatni akapit to jedynie przypuszczenia społeczności internetowej, z którymi dane mi było się zetknąć. Mogą się potwierdzić, ale wcale nie muszą.

... ufff, pierwszy post mam za sobą; teraz to "z górki" ;]

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
Witaj sirAvalon, miło Cie powitać na forum. A co do następcy k20 to jeszcze wiele sie moze zmienić

Jasne, nie mówie że już coś wiadomo, chciałem tylko zakomunikować, że na wakacje coś się kroi ;]

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
Witaj sirAvalon,
ja bym ryzykował spekulacje, że będzie to puszka klasy bardzo popular, coś w rodzaju uproszczonej K100D z jakimiś zmianami w kierunku aparatów kompaktowych.
Ale to tylko moje dywagacje.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
szczerze mówiąc to też mam cichą nadzieję że k20 i k200 to tylko takie konstrukcje na przeczekanie a prawdziwe premiery 2008 są dopiero przed nami.
trudno bowiem uwierzyć aby pokazanie dwóch lekko odświeżonych korpusów to było wszystko na co stać Pentax wraz z samsungiem i hoya.
może jednak to cisza przed burzą i za moment pojawi sie brakujący element układanki.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
ThomFoto napisał/a:
szczerze mówiąc to też mam cichą nadzieję że k20 i k200 to tylko takie konstrukcje na przeczekanie a prawdziwe premiery 2008 są dopiero przed nami.

Taaa...., a ja pamiętam, jak jakieś 6 lat temu na Forum budowaliśmy MZ-1... :->
Ale kto wie, kto wie...

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
ThomFoto napisał/a:
trudno bowiem uwierzyć aby pokazanie dwóch lekko odświeżonych korpusów to było wszystko na co stać Pentax wraz z samsungiem i hoya.
może jednak to cisza przed burzą i za moment pojawi sie brakujący element układanki.

Taa, jasne... Dałbyś sobie wreszcie spokój...

fotonyf  Dołączył: 24 Kwi 2006
jaad75 napisał/a:

jaad75, daj spokój, przy święcie można chyba trochę pomarzyć, podywagować i podniecić się za rok, że nikt nie trafił ;-)

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
fotonyf napisał/a:
przy święcie można chyba trochę pomarzyć

A może pora już złożyć zbiorowe, forumowe zamówienie na pampersy :-P

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
jaad75 napisał/a:
...bo to już się nudne staje.

:-D

jaad75 napisał/a:
ThomFoto napisał/a:

przecież nic o FF nie napisałem :evilsmile: :-B

Szczerze mówiąc, to też mam wielką nadzieję na coś ponad K20D i dlatego czekam z niecierpliwością na wszelkie newsy, doniesienia itd. Myślę, że na tak popularny teraz wszędzie FF nie mamy co liczyć (swoją drogą - trochę nie rozumiem AŻ TAKIEJ fascynacji pełną klatką :p), ponieważ Pentax wyczajnie nie jest na to przygotowany (co niby mielibyśmy tam podpinać?). Z drugiej jednak strony, tak jak ThomFoto napisał - jeśli K20 to wszystko na co stać, to Pentax po przebudzeniu ze śpiączki za pomocą modeli K100 i K10, niebawem chyba znów w nią zapadnie, a raczej umrze.

Troche mało świątecznie wyszło :mrgreen:

sirAvalon napisał/a:
Myślę, że na tak popularny teraz wszędzie FF nie mamy co liczyć, (...) ponieważ Pentax wyczajnie nie jest na to przygotowany (co niby mielibyśmy tam podpinać?).

Mając na uwadze historię rozwoju bagnetu K, Pentax jest na to przygotowany bardziej, niż jakikolwiek inny producent.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Samp napisał/a:
Mając na uwadze historię rozwoju bagnetu K, Pentax jest na to przygotowany bardziej
Tu nie o historię chodzi. Raczej o szkła, które można podpiąć do DSLR pełnoklatkowego.

argawen, SMC-A, SMC-F, SMC-FA i parę SMC-DA się nie będą nadawać? Hmm, może czegoś nie wiem...?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Samp napisał/a:
SMC-A, SMC-F, SMC-FA się nie będą nadawać?
To podaj adresy, gdzie je można kupić w sklepie. Pomijam serie Limited oraz 50mm. Tu chodzi o zoomy z najwyższej półki.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
tomecki, A gdzie Twoja czapeczka, zawadiacka???

Samp napisał/a:
sirAvalon napisał/a:
Myślę, że na tak popularny teraz wszędzie FF nie mamy co liczyć, (...) ponieważ Pentax wyczajnie nie jest na to przygotowany (co niby mielibyśmy tam podpinać?).

Mając na uwadze historię rozwoju bagnetu K, Pentax jest na to przygotowany bardziej, niż jakikolwiek inny producent.

Ja rozumiem sentyment Pentaxiarzy do marki i przywiązanie do historii. .. ale jak pokazało np Sony , firma której historia lustrzankowa liczy 1,5 roku /pomijam aspekt konicaminolta bo mało kto dziś na to zwraca uwagę/ można dziś spokojnie obejśc sie bez całej otoczki elitarności że Pentax to przecież foto a Sony to tylko playstation.
Wystarczy sprawnie projektowac i wypuszczac na rynek nowe modele dla szerokiego spektrum klientów.
Trzeba sobie powiedziec szeczerze. nie każdy ma ochotę grzebac w złomowisku szkiełek które swoją świetnośc miały 30 lat temu. dziś klient chce iśc do sklepu, wybrac to co potrzebuje i kupic. bez tej całej otoczki historii marki. a obecnie dla takiego nabywcy Pentax nie oferuje NIC. bo dwa odniowone lekko korpusy w sklepach i praktycznie zero szkieł (zoom) to na dzisiejsze standardy jest NIC. do tego praktycznie lekceważenie problemów jakościowych co sprowadza zakup Pentaxa do brania udziału w loterii.
niestety. sprawdza sie to że obecni partnerzy biznesowi ciągną Pentaxa w kierunku pozycji średniaka. zarówno pod względem innowacyjności jak i jakości nowych produktów.
Do tego rozdwojenie jażni w postaci klonowania tych samych korpusów pod dwoma nazwami. to przecież totalne nieporozumienie gdyż te marki same sobie wydzirają ten sam kawałek tortu. Szanowni koledzy gdy ten temat poruszaliśmy rok temu udowadniali że to tylko początek i następna generacja bedą już wyrażne różnice. uchylne ekraniki i inne bajery w Samsungu a bardziej spartancko i profi w P. i co? ano nic. znowu klonowanie.

i od razu odpowiem kolegom którzy zaproponują "to idz sobie do Sony"

jeszcze pół roku temu myślałem . lustro Sony e.... nigdy. Patrząc na obecne poczynania tej firmy oraz na zbliżającą sie premierę FF nie jestem swojego zdania już taki pewny. Jesłi ja, user Pentaxa zerkam w strone Sony to gwarantuje - ktoś kto bedzie dopiero stał przed wyborem marki bez problemu dokonawa wyboru chocby przechadzają sie po sklepach foto i zerkając na ofertę producentów.

PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cos chyba bedzie nowego, bo juz zaczynaja spadac ceny K20D. Teraz mozna kupic za 110000 jencow.

PiotrB. napisał/a:
Cos chyba bedzie nowego, bo juz zaczynaja spadac ceny K20D. Teraz mozna kupic za 110000 jencow.

rzeczywiście coś sie dzieje bo i B&H za moment mają byc ciekawsze ceny (info sprzed świąt z rozmów podczas kupowania gripów do k10) .. albo słaba sprzedaż (zbyt wysoko ustawiona cena na wejściu) albo szykują miejsce pod prawdziwe premiery.

osobiście wolałbym to drugie bo k20 nie ma nic w porównaniu do k10 co uzasadniało by zmianę korpusu.

Skocz do: