qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
imho po zdjęciach które widzę (podobają się) widzę że jednak opłaca się nabyć to szkło, zwłaszcza że na dniach coś z analoga będę miał z bagnetem pentaxa :-D , cóż zostaje wpisać je w listę zakupów, :-B za info i zdjęcia wrzucone

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
Z tyłu tego Zenitara musi być wkręcony koniecznie filtr. Ten bezbarwny to po prostu UV. Pozostałe to: Y=żólty, YG= żółtozielony, R=czerwony. Jeden z nich musi stale tkwić w obiektywie. Ja mam tylko Uv.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
powalos napisał/a:
Jeden z nich musi stale tkwić w obiektywie.

Dlaczego?

soylentgreen  Dołączył: 16 Lut 2008
znalezione w sieci -> "Wraz z Zenitarem sprzedawane są cztery: żółty, żółto-zielony, czerwony i fabrycznie założony na obiektyw UV - patrz Zdj. 2. Jeśli ktoś potrzebuje inne filtry, może samodzielnie oprawić je w oryginalnych mocowaniach. W ten sposób z nieużywanego filtra żółto-zielonego zrobiłem bardziej mi potrzebny filtr konwersyjny Wratten 82A, przy okazji niebieski. Ważne jest, by jeden z filtrów zawsze był założony za obiektywem - został on uwzględniony w obliczeniu obiektywu i tylko z nim można uzyskać pełną jakość obrazu."

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Stachu, Ten filtr UV jest umieszczony na samym końcu obiektywu i należy do układu optycznego. Działa on jak płytka płaska. Dwa promienie zbieżne przechodzące przez taką płytkę przecinają się w innej odległości, niż wtedy gdy tej płytki nie ma. Różnica w odległości przecinania się promieni jest tym większa im grubsza jest płytka i im większy jest współczynnik załamania światła w płytce.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A cha....

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
kupiłem właśnie takiego zenitara u tego pana: http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=5770524
mówi, że mniej więcej raz na dwa tygodnie ma takie szkiełko do sprzedania. mieszka w wawie, jest na każdej giełdzie foto w stodole.
jak ktoś chce, to niech pisze do niego przez allegro i pyta. może nie sprzedaje ich po 380zł, ale ceny na pewno ma nie wygórowane (na allegro sprzedaje po 449zł).

Prof Wilczek  Dołączył: 12 Lut 2008
Jestem posiadaczem tego szkiełka... i jestem z niego bardzo zadowolony! :mrgreen:
Narazie jest podpięte pod analoga, ale w najbliższym czasie jest plan na przepięcie go pod cyfrę :evilsmile:
Byłem bardzo ciekaw waszych spostrzeżeń co do jego współpracy z cyfrą i trochę się już dowiedziałem.
Jeżeli mielibyście jeszcze jakieś spostrzeżenia/uwagi to byłbym bardzo za nie wdzięczny :-B

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008

Przyjemne szkło. Przymknięte jest ostre ale i sporo otwarte dobrze rysuje.
Kilka zdjęć z niego wrzuciłem do wątku "Pokaż swój bokeh" http://pentax.org.pl/view...4505&start=1740 i tu http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=237224#237224

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
Prof Wilczek napisał/a:

Byłem bardzo ciekaw waszych spostrzeżeń co do jego współpracy z cyfrą i trochę się już dowiedziałem.
Jeżeli mielibyście jeszcze jakieś spostrzeżenia/uwagi to byłbym bardzo za nie wdzięczny :-B

Ja używam Zenitara z cyfrowymi Pentaxami.
Daje ciekawe efekty. Można też skorygować krzywizny przy pomocy softu.

Oto zdjęcie wyprostowane. Stałem od tej bramy ok. 15m, a zmieściła się cała.

A to bez korekty

I kolejne wyprostowane

...i nie prostowane

Prof Wilczek  Dołączył: 12 Lut 2008
Super!
dzieki za fotki, teraz wiem jak to działa z cyfrą

Yalin napisał/a:

Bardzo ładnie, ale jeśli już usunąłeś cyfrowo beczkę, to czemu nie wprowadziłeś jeszcze korekcji perspektywy?

teta napisał/a:
Yalin napisał/a:

Bardzo ładnie, ale jeśli już usunąłeś cyfrowo beczkę, to czemu nie wprowadziłeś jeszcze korekcji perspektywy?

Proszę uprzejmie...

No teraz to już wszystko gra, obrazek jest jak należy :-D

frisky  Dołączył: 04 Gru 2007
Yalin, a czym korygujesz te zdjęcia?

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
A ja tam lubię tą zakrzywioną perspektywę ;)

Poniżej z kadyszką.

Dowód na kulistość ziemi ;)))

papcio napisał/a:

Dowód na kulistość ziemi ;)))

Dowód na balony zamiast soczewek :D

firsky napisał/a:
Yalin, a czym korygujesz te zdjęcia?

Program nazywa się PTLens
Ma opcję korekty rybiego oka. Darmowa wersja pozwala na dziesięciokrotne użycie. Płatna to koszt 15$ więc nie jest źle.

Yalin, spróbuj jeszcze Rectfisha. Końcowy efekt wygląda co prawda gorzej (lepiej prostuje piony niż poziomy), ale mniej jest obcięte z zawartości kadru.

A poza tym też zgadzam się, że niewyprostowane krągłości mają urok. Są "fizjologicznie" naturalne dla naszych oczu, nie tak jak wyciągnięte rektalinearne proste. A do tego w cropie na cyfrze przy odpowiednim kadrowaniu praktycznie ich nie ma.

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
frisky, z tego co pamiętam, to PTlens nie obcina zdjęć przy korekcji beczki. Jedynie przy korekcji perspektywy.

Spójrz na zdjęcia u góry :-)

Skocz do: