kaskiz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Pentax 100-300mm f/4.5-5.6 SMCP-FA PZ
Witam, co sądzicie o tyn obiektywie? Nigdzie nie mogę znaleźć żadnej opinii, zależy mi na ogniskowej 150~300 do fotek w słoneczną pogodę.

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Sam nie posiadam,ale moge powtórzyć cudze opinie.Po przysłonięciu do f8-11db/bdb.Niestety ma zauważalną aberracje chromatyczną(zwłaszcza w powiększeniach).W sumie podobny do tamrona 70/75-300 czy sigmy 70-300(bez APO).Kiedys w Foto-Kurierze był testowany razem z minolta 100-300APO.Chociaż był nieco słabszy,to w całym zakresie ogniskowych utrzymywal jednakową rozdzielczośc zarówno w centrum,jak i na brzegu.Dopiero przy 300mm otwor względny zmienia sie na 5,6 - przy krótszych -4,5.To byłoby na tyle mojej wiedzy teoretycznej.

[ Dodano: 2008-03-25, 16:11 ]
Jeśli dobrze pamiętam,to kiedyś OLGIERD zamieszczał zdjecia pokazujące tą aberrację

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
o abberacjach można poczytać tu jak i pooglądać conieco -> http://manufactura.home.p...opic.php?t=6723

kaskiz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Dzięki za info, Foto-Kurierze był opisany obiektyw chyba troszeczkę inny, bez power zoom'u, tak czy inaczej dziękuję. :-B , a obiektyw i tak już sprzedany :cry:

Skocz do: