Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Obcięte zdjęcie.
Hej.

Odbiłem (w wielkości 13X18) niedawno fotkę zrobioną moim K100D. W menu aparatu ustawiłem wartość 4mb (2400X1600). Niestety w labie "ścięło" mi zdjęcie po bokach :-( (fotka pozioma)

Pani z labu wytłumaczyła mi, że "gdybym odbijał w wielkości 10X15 - niczego by nie ucięło, a format 13X18 to już obcina".

O co tu chodzi? Jak mam przygotować fotkę do odbicia, tak żeby jej nie ścinało?

Proszę moderatorów tego działu o wyrozumiałość jeżeli taki temat już był.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Marcinicus napisał/a:
Jak mam przygotować fotkę do odbicia, tak żeby jej nie ścinało?
Spróbuj w JPEGCrops. Od razu pokaże, ile wycina z pliku 3x2.

[ Dodano: 2008-03-25, 21:50 ]
po prostu 13x18 ma inne proporcje boków.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
To wynika z proporcji.

1600 : 2400 = 0,666... (wartość ustawiona przez Ciebie)
10 : 15 = 0,666...
13 : 18 = 0,722...

Albo musisz dobrać format o takich proporcjach boków, jak w wykonanym zdjęciu, albo samemu przygotować (wykadrować) fotkę w jakimś programie graficznym do wykonania odbitek o innych proporcjach.

[ Dodano: 2008-03-25, 22:11 ]
O, widzę, że argawen już dodał info...

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Hmmm...

Sprawdziłem - nawet gdybm ustawił w "kasetce" 6mpix to i tak w labie fotka byłaby ścięta.
Nie pozostaje zatem nic innego jak tylko podłubać w programie graficznym :-| i samemu wykadrować zdjęcie przed odbiciem.
Dzięki panowie...

Marcinicus napisał/a:
nawet gdybm ustawił w "kasetce" 6mpix to i tak w labie fotka byłaby ścięta
A co ma do proporcji boków 6mpix ? To możesz zrobić tylko w jakimś programie. JPEGCrops jest do tego świetny.

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
Juz gdzies chyba pisalem cos na ten temat. Wszystko zalezy od formatu papieru w maszynie. Na stronie Profilabu masz pliczek z rozmiarami dla Frontiery w mm i pikselach. Dla innych maszyn tez pewnie mozna znalezc. Mowisz pozniej tylko laboludkowi ze ma byc "no resize" i na jaki rozmiar ma isc i gotowe.

rOTTEN napisał/a:
Wszystko zalezy od formatu papieru w maszynie
Format 13x18 jest jeden - 13x18

rOTTEN  Dołączył: 27 Mar 2007
Oj przeciez o rozmiar papieru mi chodzilo. 127mm x 178 mm. Dla odbitki w 300 dpi to bedzie 1500 x 2102 pikseli. I jak tak sie przygotuje plik to nie ma problemu. A teraz ide spac bo przed chwila wrocilem z pracy :/ Dobranoc.

szopen  Dołączył: 20 Maj 2007
hmm.. a nie to samo było tu: http://manufactura.home.p...ic.php?p=209501

zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
w photoshopie jest opcja kadrowania, wpisujesz interesujący Cię wymiar i niby po problemie, niby bo jest ta nieszczęsna tolerancja. Ja z tym problemem radzę sobie tak że dodaję ramkę z małym naddatkiem i jak mi przycina to tylko z ramki

oyo555  Dołączył: 02 Wrz 2006
Jeżeli przygotujesz zdjęcie zgodnie z wymiarami papieru podanymi przez lab np. 10,2cm x 15,2 cm dla Frontiera, to w trybie no resize nic nie będzie przycinać, tak samo jest chyba D-Labach, tylko tam to się nazywa tryb reprodukcji. Można też robić tak jak napisał zag81. Ale jest też opcja fit-in z ramką. Wtedy bez żadnego kadrowania i dostosowywania zdjęcia do formatu wcisną nam je na papier w ramkach zmniejszając tylko, ale nic nie obcinając. Będziemy mieli cały kadr, nie obcięty ani milimetr. Ramki oczywiście z dwóch stron będą szersze.
Radzę spróbować, do wglądówek, to bardzo wygodne.

Skocz do: