Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
eee tam alfa 700 bardzo mi sie podoba choc guzikologia jest do bani..(ale to kwestia przyzwyczajenia) a przelacznik trybow AF jest jeszce bardziej beznadziejny niz W k10D i K20D (choc nie spodziewalem sie ze ktos wymysli cos jeszce gorszego)
natomiast alfa ostrzy praktycznie natychmiast...a K10d...ekhm....musi sie troche zastanowic zanim zacznie pracowac.... :evil: ale potem jest podobnie....
natomiast A700 i 50 1.4 sonego zaprezentowalo idelany BF na zdjeciach... :-P (ale sie cholera dowartosciowalem :mrgreen: )

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Malyglod ja nie zgaduję, ja jestem pewien, że gdyby Pentax wypuścił K20D z matrycą 10Mpix, to choćby ona szumiała mniej niż średni format o tej rozdzielczości, to w testach wszystkie serwisy ogłosiłyby, że to odgrzewany kotlet, bo już K10D półtora roku temu miał taką matrycę :-D
A akurat co do Sony to nie żaden kompleks, ani złośliwość, po prostu dopiero niedawno zauważyłem w tym zestawieniu podawanym na forum, że ma naprawdę mały wizjer będący krokiem w tył nie tylko w porównaniu z A100 ale również ze starym już modelem KM5D! :shock: Chociaż akurat taki manewr wcale mnie nie dziwi w wykonaniu Sony, bo od dawna mam wrażenie, że ta firma potrafi wymusić na klientach aby zapłacili za każdy detal i stąd tyle modeli korpusów w ich ofercie.
Jedyne, czego im zazdroszczę to właśnie tego, że Alfa 350 jest reklamowana w telewizji a K20D niestety nie.

sirAvalon  Dołączył: 23 Mar 2008
Cytat
"po co wpakował aż tyle punktów na matrycę"! sirAvalon zastanów się wogóle co Ty piszesz? Skoro w tej chwili K20D nie ma dla Ciebie żadnych zalet to co by było, gdyby nawet matrycy nie zmienił?

ehh, czytanie ze zrozumieniem... u Giertycha na maturze ponoć obowiązkowe! :mrgreen: :mrgreen:
Nie mówie, że źle że zmienili matrycę - wręcz przeciwnie; to był strzał w dziesiątke; tylko że patrząc z punktu widzenia użyteczności a nie opinii nic nie wartych pisemek pseudofotograficznych, lepiej IMHO gdyby zamiast skupiać się na rozmiarze (co prawdę mówiąc troche mi zalatuje wyścigiem jaki obecnie obserwuje się pośród "małpek"), popracować nad szumami.

Cytat

Malyglod ja nie zgaduję, ja jestem pewien, że gdyby Pentax wypuścił K20D z matrycą 10Mpix, to choćby ona szumiała mniej niż średni format o tej rozdzielczości, to w testach wszystkie serwisy ogłosiłyby, że to odgrzewany kotlet, bo już K10D półtora roku temu miał taką matrycę

ehm, bez urazy, ale kogo obchodzi co zrobiłyby wszystkie serwisy w testach? Aparat ma przede wszystkim robić zdjęcia, a nie dobrze wypadać w testch dając takim jak gebi satysfakcję, że puszka P jest lepsza od C czy N :lol:

dla mnie, jak zapewne dla wielu te 4 z kawałkiem milionów dodatkowych pixeli nie są czymś niezbędnym, ba powiedziałbym nawet że od biedy dało by się z tym żyć (nie mówie, że możnaby przeżyć powiedzmy rok mając jedynie 10mpx; ale miesiąc czy dwa może by się udało :mrgreen: ). Dużo bardziej użyteczne byłoby np obniżenie szumów jeszcze o działkę czy dwie (tzn 1600 tak jak teraz 800).

To jest oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie, nikt nie musi się zgadzać, prosiłbym tylko co niektórych o uważne przeczytanie zanim zaczną mnie krzyżować, albo zsyłać na syberię :mrgreen: :-B

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
gebi napisał/a:
Jedyne, czego im zazdroszczę to właśnie tego, że Alfa 350 jest reklamowana w telewizji a K20D niestety nie.

to ja chyba jakis dziwny jestem bo mam całkowicie odwrotnie. jak leci w tv reklama A350 to sobie mysle: ale ten sony to shit - nie chce sie sprzedawac to w tv musza reklamowac :-P

jaczes  Dołączył: 19 Lut 2008
Dobry wieczór, nazywam sie Piotr, od 10 lat naprawiam pralkę i FF mi nie jest potrzebne... :evilsmile: :-B

Mirko  Dołączył: 10 Gru 2007
Od kilku lat robię zdjęcia aparatem z matrycą wielkości paznokcia... a crop 1.5 jest moim marzeniem... o FF myślę często... i w sumie to chciałbym na nią mieć pieniądze... może w końcu udałoby mi się zmienić samochód... :-P

Morał... nie wszystkie marki startują w wyścigach F1... bo okazuje się, że nie jest to warunek konieczny by sprzedawać samochody...

Pozdrawiam
Mirek

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
sirAvalon napisał/a:
ehh, czytanie ze zrozumieniem... u Giertycha na maturze ponoć obowiązkowe! :mrgreen: :mrgreen:

Jeśli zdawałeś "giertychowską" maturę to rozumiem, że precyzyjne formułowanie myśli w formie pisemnej jest Ci już obce. ;-) Napisałeś konkretnie: "Zastanawia mnie tylko po jaką ch... chorobe wpadkowali tam te 15 milionów? ". Skoro zadałeś pytanie, to Ci na nie odpowiedziałem.

Podchodząc do Twoich wypowiedzi ostrożniej, rozumiem, że nie piszesz poważnie:
sirAvalon napisał/a:
dla mnie, jak zapewne dla wielu te 4 z kawałkiem milionów dodatkowych pixeli nie są czymś niezbędnym, ba powiedziałbym nawet że od biedy dało by się z tym żyć (nie mówie, że możnaby przeżyć powiedzmy rok mając jedynie 10mpx; ale miesiąc czy dwa może by się udało
:mrgreen: ).

i nie oczekujesz by Pentax co dwa miesiące wprowadzał do sprzedaży nowy korpus (a właściwie 2 lub 3 bo przecież trzeba jeszcze zapewnić korpus entry-level i FF w każdym rzucie). A może jednak oczekujesz?

sirAvalon napisał/a:
Nie mówie, że źle że zmienili matrycę - wręcz przeciwnie; to był strzał w dziesiątke; tylko że patrząc z punktu widzenia użyteczności a nie opinii nic nie wartych pisemek pseudofotograficznych, lepiej IMHO gdyby zamiast skupiać się na rozmiarze (co prawdę mówiąc troche mi zalatuje wyścigiem jaki obecnie obserwuje się pośród "małpek"), popracować nad szumami.

Tak jak pisałem wcześniej, prezentujesz drugą ekstremalnie skrajną opinię. Jedni piszą że to źle, że Pentax nie konkuruje z Canonem i Nikonem nie oferując pełnej klatki, wlekąc się w ogonie, blokując się w segmencie amatorskim, a Ty z kolei konieczną dla współzawodnictwa zmianę w formie zwiększenia rozdzielczości matrycy w segmencie zaawansowanego amatora i mimo wszystko obecnie najwyższego modelu firmy określasz tylko zyskiem marketingowym. Nawet jeśli tylko marketingowym to jednak zyskiem, a to już zaleta, która powinna przełożyć się na sprzedaż nowego modelu. Nie wiem, nie pracuję w tej firmie, ale kto powiedział, że nie pracowali nad zmniejszeniem szumów? Niech wypowiedzą się Ci którzy mieli K10D i mają porównanie z K20D czy po zwiększeniu matrycy szumy pozostały na tym samym poziomie czy są może nawet mniejsze. Oczywiście mogę zrozumieć, że szum Ci przeszkadza i chciałbyś aby był na jak najniższym poziomie - tu się jak najbardziej zgadzamy.

sirAvalon napisał/a:
ehm, bez urazy, ale kogo obchodzi co zrobiłyby wszystkie serwisy w testach? Aparat ma przede wszystkim robić zdjęcia, a nie dobrze wypadać w testch dając takim jak gebi satysfakcję, że puszka P jest lepsza od C czy N :lol:

Co do testów to są istotne dla ludzi, którzy zaczynają dopiero przygodę z lustrzankami, a nie tych co już mają aparat i potrafią go obiektywnie ocenić i nie można bagatelizować ich roli.
Ja aparat wybrałem precyzyjnie formułując swoje potrzeby a nie kierując się reklamami (a już na pewno nie Pentaksa bo takowych nie było). "Dni chwały" swojego Pentaksa już przeżyłem, bo kiedy kupowałem swoją lustrzankę konkurencja nie miała mi nic lepszego do zaoferowania. A zadowolony z siebie jestem gdy zrobię dobre zdjęcie. :-P

sirAvalon napisał/a:
To jest oczywiście tylko i wyłącznie moje zdanie, nikt nie musi się zgadzać, prosiłbym tylko co niektórych o uważne przeczytanie zanim zaczną mnie krzyżować, albo zsyłać na syberię :mrgreen: :-B

Cieszy mnie, że uważasz, że to tylko Twoje zdanie :-> :-B

sirAvalon  Dołączył: 23 Mar 2008
Czizys, przepraszam wszystkich użytkowników naszej-klasy, ten post miał pójść na forum o fotografii :lol:

Cytat

nie oczekujesz by Pentax co dwa miesiące wprowadzał do sprzedaży nowy korpus (a właściwie 2 lub 3 bo przecież trzeba jeszcze zapewnić korpus entry-level i FF w każdym rzucie). A może jednak oczekujesz?

nie, nie oczekuję. Na języku polskim nauczyli mnie czegoś takiego jak ironia. (z drugiej strony z polaka dobry nigdy nie byłem, więc możliwe, że nie do końca mi wyszła :mrgreen: )

Cytat
A zadowolony z siebie jestem gdy zrobię dobre zdjęcie.

Tu się zgadzamy :-B

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
A o czym w ogóle gadacie?

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
jaczes napisał/a:
od 10 lat naprawiam pralkę
Ciągle tę samą?
jaczes napisał/a:
FF mi nie jest potrzebne
Pewnie ma dużo programów? ;-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
djack napisał/a:
Ciągle tę samą?
Na tym wlasnie polega żart.

tank102  Dołączył: 11 Mar 2008
czekam na pierwsze testy K20D w fotopolis i optycznych i co może sie okazać.
Że pentax znowu strzelił w 10 swoim aparatem i powoli zdetronizuje N i C.
Jaguar jeżeli chodzi o samochody tez nie musi sie reklamować jak SONY, i tez go ludzie kupują.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
tank102, - nie przesadzaj...

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
a tak z innej beczki. Macałem a200 i to coś jest tak perfidnie plastikowe jak C350d a nawet chyba gorsze. przecież ceny tworzyw nie są aż takie kosmiczne żeby nawet na tym kroić klienta. Przecież ABS(6,50zł/kg) lub PA (PA66 13,33zł/kg) nie jest taki drogi żeby robić obudowy tak cienkie że sprawiają bardzo niemiłe i niepewne wrażenie. Wtryskiwanie elementów korpusu nie jest takie skomplikowane bo są one składane z kilku części wiec zrobienie ścianki o 0,5-1mm grubszej nie było by dużym (jeśli w ogóle problemem). Studiuje na Politechnice wrocławskiej i mam za sobą kurs "Tworzywa sztuczne" i mam jakieś pojęcie np. o wtryskiwaniu i formach wtryskowych. Chyba zaproponuję zaprojektowanie obudowy do korpusu jakiejś luszczanki na zebraniu koła naukowego z tworzyw sztucznych do którego należę :mrgreen:

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
To ja poproszę obudowę z d200 do ista ;)

a ja poproszę o korpus z kompozytu na osnowie włókna szklanego, lekki i cholernie wytrzymały ;-)

malyglod  Dołączył: 11 Lip 2007
piters1986 napisał/a:
koła naukowego z tworzyw sztucznych

Szacun! :-B

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Moim zdaniem to jest celowa dywersyfikacja asortymentu. Amatorskimi korpusami upchanymi dobrze prezentującymi się na reklamach bajerami producent zachęca nowych użytkowników do wyboru. Ale jeśli chcesz mieć określone ficzery i jakość wykonania to sięgnij po wyższą półkę. Dając nam jasno do zrozumienia że to co właśnie kupiliśmy to nic więcej jak masowo klepana zabawka dla rodzinnych fotografów.

Spójrzmy na wspomniany już tu plastikowy do bólu 350D i na inny korpus ze stajni Canona: 30D jeśli chodzi o ergonomie i wykonanie to dla mnie po prostu przepaść - trudno wprost uwierzyć że to ta sama firma.

Z drugiej strony co mnie urzekło w Pentaxie i Olympusie, to właśnie to że koncentruję się tylko i wyłącznie na korpusach amatorskich i dla nieco bardziej zaawansowanych amatorów, podczas gdy konkurencja o dużo szerszym asortymencie, delikatnie rzecz biorąc olewa ten segment w interesujących mnie aspektach. Tak było prawie rok temu gdy kupowałem kasetkę, jak i teraz. Gdy mimo szumnych zapowiedzi 450D i A300/350, to co w rzeczywistości mają mi do zaoferowania skłania mnie do refleksji że dziś ponownie wybrałbym Pentaxa, tyle że K200 :-?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
piters1986 napisał/a:
Macałem a200 i to coś jest tak perfidnie plastikowe jak C350d a nawet chyba gorsze.

Byłem niedawno w jednym sklepie fotograficznym, gdzie klient poprosił sprzedawce o podanie mu a200 - na co ów sprzedawca poczerwieniał i zaczął wymachiwać rękami, wykrzykując: "A200 chce pan oglądać? Tę kupę plastiku?! Beznadziejnie wykonany! Ja tu sprzedaję tylko dobre aparaty, a tego na pewno sprzedawać nie będę! Pierwszy i ostatni raz go zamówiłem!"

Śmiesznie to wyglądało.

kurde ja to bym chciał żeby ktoś produkował korpusy na zamówienie, wtedy nie byłoby narzekania że szumy, że licho wykonany, że ttl-a nie ma

Skocz do: