Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
tomecki napisał/a:

Tu pewnie i kadyszka z tym tamronem się sprawdzi,

To ja poproszę od któregoś właściciela k10 i tamrona 17-50 o niedoświetlonego sampla (w rawie) z iso1600 przy słabym świetle (naprawdę słabym - docelowe wykorzystanie: kościoły ;)).

p.s.
jeśli przeszedłbym do nikona, to docelowo na pewno sb-800 + zewnętrzne zasilanie.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Myśle ,że przy cykaniu bez lampy na ISO 1600 to żaden aparat super jakości nie uzyska.
Lampa jest niezbędna.
Mam Sigmę 17-70 i Metza 48 i to w większości wypadków wystarczy,jeszcze jakby mój korpus
miał stabilizację to więcej już mi nic nie trzeba :-)

Markus napisał/a:
Myśle ,że przy cykaniu bez lampy na ISO 1600 to żaden aparat super jakości nie uzyska.
Lampa jest niezbędna.

Dwa zdania z którymi się nie zgadzam ;) Dowody wieczorem, jak zrobię cropa z d200 i ista dla porównania w tych samych warunkach.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Grendel napisał/a:
zastanawiałem się (z braku kasy) nad jakimś używanym *ist... którymś, albo k100

Owszem kasetka da Ci lepszą jakość obrazu od D70 + stabilizacje ze wszystkimi obiektywami, z drugiej jednak strony to korpus zdecydowanie amatorski, z lusterkowym wizjerem, jednym pokrętłem itd. Jeżeli zależy Ci głównie na jakości obrazu w wysokich czułościach to poszukałbym kogoś z 20D do przetestowania. Dwudziestki nie miałem, ale 30D który ma tą samą matryce i z tego co czytałem zbliżoną jakość do 20D, jest zdecydowanie lepszy od 6 MPix Sony i tyle. Jeżeli nie przeszkadza Ci częściowy (9%) pomiar światła, to także całkiem wygodny korpus.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Jeśli szumy są priorytetem to matryce CMOS Canona sobie całkiem dobrze z nimi radzą..

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Grendel, - moze byc z K20D 5000ASA 50mm f1.4 ?Poziom oswietlenia
100W zarowka w odelglosci 2.5m przykryta gestym slomianym "kloszem"
Grendel napisał/a:
Dowody wieczorem, jak zrobię cropa z d200
- widzielm 1600ASA niedoswietlone z tego aparatu przy sztucznym swietle....nie bylo lepiej niz z K10d - ALE moze masz lepszy korpus...

Fafniak napisał/a:
Grendel, - moze byc z K20D 5000ASA 50mm f1.4 ?Poziom oswietlenia
100W zarowka w odelglosci 2.5m przykryta gestym slomianym "kloszem"
Grendel napisał/a:
Dowody wieczorem, jak zrobię cropa z d200
- widzielm 1600ASA niedoswietlone z tego aparatu przy sztucznym swietle....nie bylo lepiej niz z K10d - ALE moze masz lepszy korpus...

dawaj rawa na grendelpl [małpka] gmail.com

Zdjęcia z d200 robiłem w klasie z oknami od północnej strony, w pochmurny dzień, za żaluzjami - półmrok prawie. Jest odrobinę szumu monochromatycznego który wpływa na detale, ale to samo (nawet z gorszymi efektami) mam z lightrooma z odszumianiem na 100%.

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Ja też widziałem sporo zdjęć na wysokim iso z D200 i z całą pewnością nie jest lepiej niż w K10D. Sam korpus jest oczywiście lepszy, ale jakość zdjęć oceniam niżej.

[ Dodano: 2008-03-26, 17:56 ]
Grendel, moge najwyzej jpg a wystawic i cropy - nie bede rozsylal RAW-a "rodzinnego"

[ Dodano: 2008-03-26, 17:57 ]
chyba ze dzisiaj zrobie cos neutralnego

Fafniak napisał/a:
[ Dodano: 2008-03-26, 17:56 ]
Grendel, moge najwyzej jpg a wystawic i cropy - nie bede rozsylal RAW-a "rodzinnego"

[ Dodano: 2008-03-26, 17:57 ]
chyba ze dzisiaj zrobie cos neutralnego

no to wystaw cropy ciemnych obszarów zdjęcia, ewentualnie rzeczywiście strzel coś neutralnego (ściana w pokoju rozświetlonym jakąś małą lampką? chodzi mi o wygląd czerwonego szumu przy niedoświetleniu...

Grendel, - ty sie raczej bardziej musisz martwic tym co wyrabia kanal niebieski.... bo przy zarowym oswietelniu to on daje ciala :evil:

[ Dodano: 2008-03-26, 23:09 ]
zaraz zapodam 2 jpg... jeden z puszki drugi z lightrooma - bez zadnych obrobek

[ Dodano: 2008-03-26, 23:14 ]
http://www.pbase.com/fafniak/image/94748157

http://www.pbase.com/fafniak/image/94748259 - o ile sie nie myle to ten jest prosto z aparatu

ISO 5000? :)

No ale nie jest tak źle. Widać spory bałagan w cieniach ale i jak jest nieźle

syf z ista po maksymalnym odszumieniu w lightroomie, bez odszumiania byl znajomy pomarańczowo-czerwony marmurek i to chyba nawet iso800 było a nie 1600 (sprawdzę jeszcze w archiwum rawów)

a tu 1600 z d200

a tu dla ciekawostki iso 3200 z ista, kiedy sobie nie poradziła lampa

Grendel napisał/a:
ISO 5000? :)
- nic na to nie poradze :-P
swoaj droga przy sztucznym oswietleniu a dodatkow tym cholerstwie energooszczednym to jest niezla jazda dla matrycy i elektroniki aparatu....
a efektywnie to wydaje mi sie ze jpg jest lepszy w tych warunkach niz to co ja z RAW-a wyciagne... :roll:

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
a tu 1600 z d200

raw tez tak wyglada? Nikon jest znany z ladnego odcinania kolorowego szumu - swoja droga bardzo sluszne podejscie do tematu. Czy rzeczywiscie pliki z k20 po kolorowym odszumieniu nie beda wygladaly tak samo?

Grendel, - ale to z d200 jak rozumiem jest robione jednak przy udziale siwatla dziennego i to co pokazales to prawie monochromatyczny obrazek....pokaz cos przy sztucznym swietle :-P

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
pokaz cos przy sztucznym swietle

wez dorzuc do swojego porownania rawa wywolanego z kolorowym NR na 50 (w skali do 100 - tak mam w ACR, nie wiem jak w LR).

niedługo wyszarpię aparat znowu i potestuję przy świetlówkach i żarówkach studyjnych.

l_uka, - moze jutro...
Grendel napisał/a:
niedługo wyszarpię aparat znowu i potestuję przy świetlówkach i żarówkach studyjnych.
-aaaa nie nie.... nie ma tak latwo.....zarowka "domowa" i energooszczedna.....(dlaczego d200 ma miec latwiej :evilsmile: )

hihi... ok... wezmę 'kompaktówkę' przy okazji, bo w sali mam porządne duże świetlówki. Będę się więcej bawił d200 - trzeba się do aparatu przyzwyczaić :)

Skocz do: