Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Tamron 17-50 vs Tamron 28-75?
No to nadszedł już czas, gdy i na naszym Forum może pojawić się tego typu temat.

Nie mam pojęcia, na który obiektyw się zdecydować. Wydaje się, że gdy ktoś posiada już jakiś szerokokątny obiektyw (z zakresu 10-24mm), to lepszy dla niego będzie Tamron 28-75mm. Można go też polecić posiadaczom pełnoklatkowych lustrzanek. Z drugiej strony Tamron 17-50mm kusi bardziej zwartą budową czy rewelacyjną ostrością.

Subiektywnie, bardziej podoba mi się plastyka tego drugiego, wydaje mi się, że ma ładniejszy bokeh, a zakres dłuższych ogniskowych 50-75mm przy świetle 2.8 daje mu dodatkowe atuty portretowe.

Poniżej krótkie zetawienie wad i zalet obu konstrukcji, na podstawie testów ogólnie dostępnych w necie (optyczne.pl, photozone.de):

Tamron SP AF 17-50mm F/2.8 XR Di II LD
+ ciut wyższa rozdzielczość przy 50mm
+ zakres ogniskowych 17-28 mm
+ mniejszy, lżejszy
+ szybszy AF
- większe abberacje chromatyczne
- tylko APS-C
- większa dystorsja

Tamron AF 28-75mm f/2.8 SP XR Di LD Aspherical (IF)
+ zakres 50-75mm
+ pełnoklatkowy
+ prawie nie abberuje
+ mniejsza dystorsja
+ mniejsze winietowanie
- gorsze rozdzielczości w średnim zakresie ogniskowych
- wiekszy, cięższy
- wolniejszy AF
- zdarzają się problemy z BF/FF

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
Re: Tamron 17-50 vs Tamron 28-75?
Samp napisał/a:

Tamron AF 28-75mm f/2.8 SP XR Di LD Aspherical (IF)

- zdarzają się problemy z BF/FF

Z przeczytanych opinii (też na tym forum) to przypadłość także Tamrona 17-50

pozdrawiam

tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
a czy porownywal ktos AF tych tamronow z sigma 24-70 ex 2.8??? bardzo zastanawiam sie ktore z tych 3 szkiel wybrac i w sumie mam straszny problem...sigma bardzo mi sie podobala, ale tymi tamronami sie nie bawilem jeszcze,a ponoc tamrony sa nawet lepsze od sigmy... jakie to zycie jest ciezkie...
moze ktos pomoc??

pozdrawiam

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
tidus art napisał/a:
jakie to zycie jest ciezkie...
nikt nie obiecywał, że będzie łatwo :-P .
A w temacie, to może znalazłoby się kilku kolegów z tymi obiektywami, żeby przeprowadzić szybki test na jednym body ( a jeszcze lepiej z K100, K10 etc) z tą samą scenką?

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
to moge sie wypowiedziec, jako ze mam do czynienia z obydwoma tymi szklami, praktycznie na codzien.

wg moich testow i kolegi z ktorym robimy zdjecia, roznice sa tylko i wylacznie w szybkosci dzialania AF.

Jesli chodzi o ostrosc to w pokrywajacym sie zakresie ogniskowych jest identyczna, Robert cos wspominal, ze dopatrzyl sie minimalnie mydla w centrum kadru (28-75) w porownaniu do 17-50. Jednak mowi, ze trzeba sie dooobrze przyjzec zeby to zobaczyc i miec obok siebie identyczne fotografie z tych dwoch szkiel.

Zatem przy zakupie kierujcie sie tylko dwoma parametrami: dlugosci ogniskowych i szybkosc AF... bo oba ostrza idealnie w punkt.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
dtox napisał/a:
bo oba ostrza idealnie w punkt
z Waszymi puszkami.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Ciekawe jeszcze, czy i jak różnią się - a do tego nie trzeba szczególnie wymagających testów - głośnością AF?
(oczywiście @Pentax)

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Samp, to żeby jeszcze bardziej zamieszać podpowiem, że w przypadku 17-50 (a 28-70 to nie wiem) AF potrafi walnąć niezłą skuchę, a najgorzej już przy małej ogniskowej, dużej dziurze i obiekcie oddalonym, ale to takie ekstremalne użytkowanie :-P

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Na pentaxie? To może puszka a nie szkło :-P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tomecki, to własne doświadczenia czy kolegów używających Pentaksów :?: :evilsmile:

jq  Dołączył: 29 Sty 2008
Jak masz kit to proponuje zrobić tak jak ja i kupić 28-75.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
plwk napisał/a:
tomecki, to własne doświadczenia czy kolegów używających Pentaksów :?: :evilsmile:

własne :oops:

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
A może sigma 17-70??

beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
Jutro jade wlasnie oglądać 28-75 z zamiarem zabrania do domu...mam nadzieje że FotoRimex ma dobre egzemplarze :)

Tyle się naczytalem o trefnych słoikach Tamrona ze aż strach sie bac.

Witam, mialbym prosbe o kilka sampli z tymi szklami... bardzo duza jest roznica w szybkosci AF miedzy tymi szklami? sklanialbym sie do 28-75 bo potrzebuje szkla do portretu,a tutaj jest duzo lepiej niz przy 50.....ale jesli ten nowszy bedzie lepszy pod niemal kazdym wzgledem, poza roznica ogniskowych to chyba skusze sie na niego... kusi mnie mimo wsio jeszcze sigma bo bardzo mi sie spodobal jej AF, cichy i szybki jak dla mnie, szybszy od kita,ale nie bawilem sie tamronami .... a One tez kusza cena... duzo nizsza niz u sigmy.. i co tu wybrac.... dlatego powtarzam Prosze o kilka sampli z tych obiektywow....

Pozdrawiam,,
Dzieki

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
tidus art napisał/a:
Prosze o kilka sambli z tych obiektywow....
Całość była robiona na Tamronie 28-75. Ale sample takie sobie. Szczerze mówiąc to były pierwsze fotki tym szkłem, tak na próbę.
link

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Na pierwszej focie Zdano wyszedł bardzo romantycznie :mrgreen:

Mylith  Dołączył: 12 Mar 2008
Tamron 28-75mm F/2.8
Tamron 17-50mm F/2.8
Tylko że sporo z innymi puszkami...

Wielkie dzieki za foty, kurcze no podoba mi sie jakos zdjec z tego tamrona... W sumie to nie wiem nad czym sie zastanawiac bo chyba predkos AF nie jest jakos ogromnie dluzsza od nowszego brata. Tutaj chcialem zapytac Czesia jak to wyglada w porownaniu do sigmy 27-70 2.8 ex,tzn ta predkosc AF. Faktem jest tylko ze mlodszy brat wyglada fajniej,ale nie wyglad szkla sie liczy a to jak rysuje :d hyhy

pozdrawiam

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Jako uzytkownik T 28-75 powiem Ci ze "kit" jest szybszy ;)
Mam tylko te dwa obiektywy (kita dokupilem jako drugiego) i mysle ze taki zestaw na "start " jest idealny.
Moj Tamron ma 2 wady. Jedna to FF (6-8 mm) a druga to "zacinanie" sie podczas ostrzenia w trudnych warunkach.Tzn mozliwe ze to jest sprawa komunikacji body/obiektyw lub problemu samego body(K100D S.) "Zacinanie " tzn "poddanie sie aparatu w trudnych warunkach i nie szukanie ostrosci.CZyli lapie jakis element- AF stara sie "uchwycic" - nie lapie- wiec zatrzymuje sie w szukaniu.Puszczam przycisk- naciskam go jeszcze raz - a aparat(obiektyw) zostaja w tym samym miejscu - nie rozpoczynajac nowego "poszukiwania"- Taka sytuacja nie wystepuje przy pracy z kitowym obiektywem.Mozliwe ze jest to normalny efekt "pracy "w trudnych warunkach oswietleniowych.
Ostatnio na koncercie schowalem Tamrona i wyciagnalem kita.Z Metzem 58 i na przyslonie 6,7 ten "maluch" naprawde dzielnie sie spisywal.Wiec jesli juz masz go w zestawie - pomysl o 28-75 a jesli nie to pewnie to T. 17-50 bedzie idealnym rozwiazaniem. Sam ponownie wybral bym to samo co mam ;)
Blesso

Skocz do: