mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
Koncepcja aparatu uniwersalnego
Kiedyś się zastanawiałem, czemu żaden producent nie wypuścił w erze wchodzenia w fotografię cyfrową, przystawek cyfrowych do aparatów analogowych. Jakiś czas później zobaczyłem, że tak jest, ale w przypadku średniego formatu.

Teraz przyszedł mi do głowy pomysł pewien (może ktoś sobie go pomyślał też ;-) ale nie widziałem by się tym pochwalił). Otóż mój pomysł na aparat uniwersalny, fajnie byłoby móc wyprodukować puszkę, która miałaby regulację położenia matrycy (bliżej-dalej obiektywu) i na gwint wkręcane adaptery bagnetowe. W ten sposób sobie można byłoby ustawić np. tryb pracy C i wkręcić adapter pod C, matryca by się ustawiła w odp. miejscu, potem chcemy np. popstrykać szkłami Pentaxa, klikamy przycisk P, a matryca wędruje w na odpowiednie miejsce. Nie wiem jak rozwiązać problem napędu AF i takich tam. Pomysł i tak raczej wyidealizowany bo komu by zależało na bezpłciowym aparacie? No i te patenty i licencje hamują ;-)

Znacie jakieś podobnie dziwne przedsięwzięcia, ale wprowadzone w życie?

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
A Tamron adaprtall to nie jest coś podobnego?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Nie az tak uniwersalne podejście, ale przejściówka/adapter LapLeap Slot1/FCPGA2, która pozwalała na płycie głównej ze złączem procesora SLOT1 używać Pentium Tualatin :mrgreen: Dzięki temu komputer dostał drugie życie (na jakieś 2-3 lata i w końcu zdechł ;-) )

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Re: Koncepcja aparatu uniwersalnego
mkdexter napisał/a:
można byłoby ustawić np. tryb pracy C i wkręcić adapter pod C, matryca by się ustawiła w odp. miejscu, potem chcemy np. popstrykać szkłami Pentaxa, klikamy przycisk P, a matryca wędruje w na odpowiednie miejsce.

A jakiemu producentowi by się to opłaciło, he?

Z drugiej strony, gdy Apple umożliwił instalowanie Windows'ów na swoich komputerach, to wcale nie spadły im wyniki sprzedaży, wręcz przeciwnie...

Nic nie wiadomo. I nic mądrzejszego nie napiszę.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
dan napisał/a:
Sinar m:

nawet polskiego dystrybutora mają http://www.studionm.pl/sinar
Studio NM
ul. Karolkowa 28
01-207 Warszawa

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Grizley napisał/a:
nawet polskiego dystrybutora mają

Nom, wystarczy troche gotowki i juz mozna miec sredni format 6x6, ktory trzyma sie jak zwyklego SLR-a, z pryzmatem, z AF-em i pol-automatyka ekspozycji, dupka na film Hasella i szklami Zeissa :-D

To taka topowa wersja mojego Kieva ;-)

Skocz do: