matb  Dołączył: 02 Lis 2006
mkdexter, nie ma czegoś takiego, jak umowa kupna-sprzedaży. Są tylko umowy sprzedaży :-P

soylentgreen  Dołączył: 16 Lut 2008
Zadzwoniłem dzisiaj do sklepu http://www.pryzmat-fotooptyka.com.pl/index1.php , niemiła pani poinformowała mnie, że przecież wysłała do mnie maila z informacją, że obiektywów nie mają na stanie. Zapytałem kiedy będzie dostawa, niemiła pani dała mi do zrozumienia, że może być tak, iż obiektywów nie będą sprowadzać, ponieważ ceny w Rosji są wysokie. Powiedziałem jej, że mam od nich potwierdzenie w którym jest zapis, że obiektyw zostanie wysłany do mnie pod wskazany w formularzu adres za cenę 380zł. Niemiła Pani się oburzyła i powiedziała, że to tylko mail wysłany automatycznie przez komputer, żartuję sobie jeśli myślę, że ona z Rosji sprowadzi obiektyw a później sprzeda mi po tańszych kosztach. Stwierdziłem że mam wystarczające dokumenty i mogę sprawę skierować do sądu. Niemiła pani powiedziała mi, że jeśli mam wystarczająco dużo czasu mogę iść do rzecznika praw konsumenta i odłożyła słuchawkę. Rozmawiałem z rzecznikiem i powiedział że sprawa jest do wygrania tylko potrwa i rozciągnie się w czasie. Dam sobie spokój ze sklepem i przestrzegam wszystkich przed zakupami. Zeniatara-k zakupiłem dzisaj u A. Jakubowskiego (http://www.fotografowac.pl/). Miło się z nim rozmawiało. Jeśli wszystko będzie w porządku w piątek będę się cieszył nowym szkłem. Pozdrawiam.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
niemilstwo szerzy się dalej , tyle że droższe . Dzięki za info przymierzałem się do zakupu MTO ale
po takiej akcji dam sobie spokój .

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
soylentgreen
A czemu nie, pociągnij sprawę, przynajmniej będzie to test (i przewodnik) w przypadku podobnych spraw. A obiektyw (jeśli już go kupisz) sprzedasz bez problemu i jeszcze zarobisz.

A tak jeszcze mi się przypomniało, może zapłata była przelewem, jeśli tak (a masz na tyle gotówki), wyślij im przelew. Potem zgłoś sprawę na policję o oszustwo, 380zł to już nie mała szkodliwość społeczna.

Oba linki, ten do sklepu, i do jakubowskiego prowadzą do sklepu.

dybon napisał/a:
Oba linki, ten do sklepu, i do jakubowskiego prowadzą do sklepu.

Przepraszam, do A. Jakubowskiego link już poprawiłem.

http://www.fotografowac.pl/

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
soylentgreen napisał/a:
Dam sobie spokój ze sklepem
-zle robisz.... :roll:

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
matb, hmm.. na dobrą sprawę, faktycznie, nie wiem skąd to przyzwyczajenie do takiej nazwy.
soylentgreen, może nie myślmy o sądach, bo nie ma co do wróbli strzelać z armaty. Fakt, faktem, że sklep zachował się (a raczej pani go reprezentująca) nagannie i po prostu słoma z butów wyszła. Myślałem, że handel (przynajmniej ten większy z Rosją opiera się o $ który teraz nisko stoi..). Mniejsza, Ciebie może to obchodzić tyle co zeszłoroczny śnieg, że nie mają na stanie. Skoro sprzedają, jest procedura składania zamówienia itd. to transakcja zawarta, teraz sprzedawca musi się wywiązać. Ewidentnie działają tak, abyś właśnie powiedział "Dam sobie spokój ze sklepem". Może to nie gra o obiektyw za 3800zł ale może Twój przykład pomoże im dojrzeć do tego, aby nie wyciąć innym podobnego numeru. Inna sprawa.. moja metoda - do tej pory zawsze skuteczna, to była prośba w takich sytuacjach o napisanie uzasadnienia na piśmie przez kierownika/sprzedawcę, że sklep nie zrealizuje zamówienia ponieważ: i tutaj ich durne tłumaczenie. Tylko raz odważyli się mi napisać, ale tylko na tym stracili, inni nagle przestawali robić problem i brali się do roboty. :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
soylentgreen napisał/a:
Zeniatara-k zakupiłem dzisaj u A. Jakubowskiego (http://www.fotografowac.pl/). Miło się z nim rozmawiało.
To błąd.
Pan adamjaku wystawia sprzęt foto o 10~20% drożej niż średnie ceny na Allegro. Zenitary to już w ogóle... (ja ostatniego Zenitara sprzedałem za 390 zł i to było najdrożej ze wszystkich ktore miałem)
To między innymi dzięki takim ludziom jak pan adamjaku, którzy windują ceny poprzez samo kup teraz - obiektywy pokroju SMC A 50/1.7 osiągają w licytacji kwotę rzędu 380~400 złotych...

Pan Adam ma również drugie konto na Allegro
http://www.allegro.pl/show_user.php?uid=7282110
z którego kupuje sprzęt.

Kupił między innymi u mnie (pomińmy już co to było). A pozniej sprzedał.

Ot taki rynek dziwny :]

Wiem, że facet handluje na allegro. Wystarczy zerknąć na jego aukcje, każdy orze jak może. Szkło jest mi potrzebne na wczoraj, ponieważ będę za 2 tygodnie robił zdjęcia na ślubie i mam kilka ciekawych pomysłów, które mogę wykonać za pomocą tylko tego szkła.

jeśli chodzi o sklep dałem sobie spokój, ponieważ nie mam na dysku potwierdzenia ze sklepu o kupnie (robiłem porządki w outlook'u i dałem d..., potwierdzenie powędrowało do kosza, teraz będę miał nauczkę żeby trzymać wszystko do czasu zakończenia transakcji).

rozmawiałem z koleżanką która jest rzecznikiem praw konsumenta, która twierdzi, że sprawa jest do wygrania, nawet mnie zachęcała abym się nie zniechęcał ;) jeśli się zdecyduję pomoże napisać pismo które ich zastraszy, heh. Wierzcie mi, że gdybym miał dokument potwierdzający kupno na dysku kontynuował bym to dalej, i nie ważna jest kasa bo koszt obiektywu nie jest aż tak wysoki.

Jestem pocieszony faktem, że część z Was mogła przeczytać ten wątek i dowiedzieć się o sklepie pryzmat. Może chociaż w ten sposób stracą kilku klientów.

Skocz do: