gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Sigma 180/3.5 EX DG APO Macro - prośba o opinie...
Zastanawiając się nad zakupem szkła do makro, zabrnąłem w okolice Sigmy 180/3.5. Tak sobie wymyśliłem, że skoro i tak zamierzam zakupić DA 70/2.4 lub FA 77/1.8, to może zamiast kupować np. Tamrona 90/2.8 czy F-DA 100/2.8, wziąć obiektyw który będzie jednocześnie makro i tele. I tu wielkiego wyboru nie ma, bo w zasadzie w grę wchodzi tylko omawiana Sigma. Przeglądałem różne testy i jest to dość kontrowersyjne szkiełko, z każdego testu wynika co innego. Dlatego odwołuje się do opinii szanownego grona forumowiczów...

SNECZKU  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jest duży i ciężki. To główne odczucie. Poza tym OK.

SNECZKU napisał/a:
Jest duży i ciężki. To główne odczucie. Poza tym OK

A jak z aberracjami po przymknięciu przysłony? Na photozone krytykowali ten obiektyw za dużą CA na przysłonach używanych do makro.
Widzę, że masz też Vivitara 90/2.5. Jak oceniasz, czy ogniskowa 180 jest bardziej praktyczna do makro?
I jak się AF sprawuje z taką kolubryną? Kręci Pentaksowski śrubokręt, bo z HSM'em działa ponoć kiepsko?

SNECZKU  Dołączył: 21 Kwi 2006
CA nie zwróciły mojej uwagi, ale ja raczej się nie wpatruję. Spróbuję znaleźć jakieś odpowiednie ujęcie i tu zamieścić. AF działa b. wolno, jak na mój gust, ale nie mam żadnego porównania z innymi obiektywami AF o podobnej ogniskowej. Jednak szukanie ostrości przez kilka sekund jazdy w tę i z powrotem, to chyba przesada (i to z włączonym ograniczeniem zakresu). Vivitar 90/2.5 jest genialny! Ale ma tylko makro 1:2.

[ Dodano: 2008-03-28, 10:33 ]
[img][/img]

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
wg mnie do makro to za duzo ogniskowa, szczegolnie jesli mialoby sie walic z lampa - wtedy trzebaby bylo robic duzy dyfuzor
no i szklo tez dosyc ciezkie...

4d3 napisał/a:
wg mnie do makro to za duzo ogniskowa
No cóż, po kropie to wychodzi prawie 300 mm, ale z drugiej strony w takiej Sigmie 70-300, makro zaczyna się bodajże od 200 mm (proszę o weryfikację jeśli się mylę) i jakoś sobie radzą.
4d3 napisał/a:
Bywają cięższe.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zależy do jakiego makro. Do motylków, jaszczurek i innych płochliwych obiektów długa ogniskowa tej Sigmy może być zaletą ze względu na większą odległość przedmiotową. Ale - trzeba pamiętać, że ta dłuższa ogniskowa oznacza większe wymagania co do stabilności aparatu - ze względu na węższy kąt widzenia pochylenie aparatu o taki sam kąt oznacza większe przesunięcie obrazu w kadrze. Również uwaga 4d3 o wymaganej wielkości dyfuzora jest jak najbardziej słuszna. Nawet jeśli użyjemy lampy błyskowej do zamrożenia ruchu trudno się będzie obyć bez statywu - po prostu zestawem o takich rozmiarach i takim ciężarze trudno jest precyzyjnie kadrować i ostrzyć bez podparcia. Dlatego uważam, że jeśli ma to być jedyny obiektyw do makro - coś o ogniskowej ok. 100mm (np. Tamron 90 lub Pentax DFA100) będzie praktyczniejsze - chyba, że jesteś zdecydowanie ukierunkowany na motylki - wtedy rzeczywiście potrzebujesz dłuższej ogniskowej.

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
gin z tonikiem napisał/a:
4d3 napisał/a:
wg mnie do makro to za duzo ogniskowa
No cóż, po kropie to wychodzi prawie 300 mm, ale z drugiej strony w takiej Sigmie 70-300, makro zaczyna się bodajże od 200 mm (proszę o weryfikację jeśli się mylę) i jakoś sobie radzą.
4d3 napisał/a:
Bywają cięższe.

Marek Wyszomirski chyba wszystko wyjasnil
ja tylko dodam ze S 70-300 ma skale odwzorowania 1:2, wiec to takie niby makro, a do szkla makro jej jeszcze duzo brakuje, to po prostu tele, ktore po wlaczeniu funkcji makro umozliwi ostrzenie z krotszego dystansu
a lzjeszym szklem (a w zasadzie calym zestawem) sie lepiej manewruje wsrod robali, jak lezysz w trawie, to jest problem z utrzymaniem w bezruchu ;)

Marek Wyszomirski, SNECZKU, 4d3, dziękuję bardzo za podpowiedzi. Myślę, że na początek zabawy z makro, lepsze od tej Sigmy, będzie jednak coś z trójki S 105/2.8, T 90/2.8 lub P 100/2.8. Teraz tylko trzeba się zdecydować. Szkoda, że nie można sobie po prostu podejść do sklepu i popróbować...

Skocz do: