Czy masz zamiar zmienić aparat na któryś z nowych modeli
Tak, *ist D (DS) na K200D
0% Complete
2 (0%)
Tak, *ist D (DS) na K20D
4% Complete
10 (4%)
Tak, *ist DL (DL2) na K200D
1% Complete
3 (1%)
Tak, *ist DL (DL2) na K20D
3% Complete
8 (3%)
Tak, K100D (K100D Super) na K200D
3% Complete
9 (3%)
Tak, K100D (K100D Super) na K20D
9% Complete
23 (9%)
Tak, K10D na K200D
0% Complete
1 (0%)
Tak, K10D na K20D
7% Complete
18 (7%)
Nie, nie mam zamiaru (bo wystarczy mi to co mam)
44% Complete
104 (44%)
Nie, nie mam zamiaru (bo zmienię dopiero na FF)
23% Complete
55 (23%)

grohu  Dołączył: 25 Wrz 2006
powinni dawać upust w zamian za stary korpus cyfrowy.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
a ja zagłosowałem na ostatnia opcje czyli FF.
K 10d daje mi wszystko co potrzebuję a i tak mam wrażenie, że wykorzystuje tylko 10-15% jej możliwości i funkcji. Tak więc dla mnie jeynym impulsem do zmieny body byłaby matryca. Nawet nie jej rozdzielczość a wielkość.
Jedyne co by mnie mogło skłonić do zakupu jeszcze raz APS-C to dodanie przez Pentaxa pełnej obsługi manualnych szkieł bez pozycji A. Bo tyle pięknych manuali sie marnuje :-P
Niedługo dokupię sobie jeszcze raz Zenitara fish eye, miałem go już ale sprzedałem kiedyś w Stodole. A teraz żałuję.

Napinator  Dołączył: 02 Wrz 2007
NIE. K10D+RAW :) Wolę zainwestować w szkła :) i przede wszystkim nauczyć się obsługi tego co mam :) pozdrawiam.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
patrzac na te sonde oraz sugerowane ceny, zapowiada sie chudy rok dla Pentaksa ;-)

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Ceny juz sa calkiem OK, napisalem o nich w watku o K200D ;-) Sonda jest IMHO malo miarodajna, bo odzwierciedla tylko uzytkownikow forum, nie wiadomo ilu kompletnie swiezych uzytkownikow nam przybedzie w tym roku ;-) W innych systemach tez ludzie tak czesto nie zmieniaja sprzetu, gdyby od premiery K10D minelo tak z 3 lata, jak to musieli czekac na K10D uzytkownicy *istD, to sytuacja moglaby wygladac inaczej a tak malo komu chce sie wymieniac kadyszke ;-)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
sylwiusz napisał/a:
Sonda jest IMHO malo miarodajna,

Przyznaję Ci rację. ;-)
Co tu zaglądnę, to nie mogę oddać głosu i poprawić przyszłego wyniku Pentaksa.
Sonda nie uwzględnia przejścia z FF :mrgreen:

tank102  Dołączył: 11 Mar 2008
A ja w końcu zaszalałem i jestem właścicielem pierwszej lustrzanki Pentax K20D + 18-55 AL II . Urzekło w nim menu po polsku, nowy fajny wyświetlacz i inne nowe bajery.
Naprawdę warto

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
tank102, Pierwsze wrażenia: http://manufactura.home.p...pic.php?t=10518

Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Dla mnie K100D wystarcza w zupełności. Jestem zadowolony z jakości obrazu, a jeśli mam wydać kasę to wolę zainwestować ją w nowe obiekywy ( np taki 77 limited śni mi się po nocach:-))

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Marcinicus napisał/a:
Dla mnie K100D wystarcza w zupełności. Jestem zadowolony z jakości obrazu, a jeśli mam wydać kasę to wolę zainwestować ją w nowe obiekywy ( np taki 77 limited śni mi się po nocach:-))

Racja!!!! Popieram w całosci. :-B

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Marcinicus napisał/a:
a jeśli mam wydać kasę to wolę zainwestować ją w nowe obiekywy

E tam, taki na przykład D40 to dopiero szyk wywołujący drżenie.

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
ja podobnie jak m.in. asklop, ze swoja k10d poczekam dopiero na FF... wlasnie cos czytam, ze bedzie sony alfa FF pod koniec roku, wiec IMHO, to raczej w naszym systemie nieuniknione...

swoja droga, to sygnaly od nas, ze nie warto kupowac k20d (tak mozna wywnioskowac, z opcji - przechodze na lepszy model lub nie) moze zle sie dla nas wszystkich odbic ;) lepiej chwalic swoje jesli dobre, niz podkreslac, ze lepiej kupic starszy model...

jak kupowalem k10d to nie mialem zadnych zludzen - wszyscy tutuj chwaliliscie to body pod niebiosa, wiec tylko slina mi ciekla ;)))) wiec moze piszmy (Ci, ktorzy maja) lepiej o k20d - bedzie komu opychac nasze manualne szkla ;))))) (ja ani mysle sie ich wyzbywac ;) )

a moze wrecz przeciwnie, okaze sie ze pentax szybciej zrozumie, ze FF jest tym, na co czekaja wierni uzytkownicy? czas pokaze... jak zwykle zreszta ;)

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
webjay,
zauważ że sonda specjalnie sonduje nasze tendencje do zmian korpusu.

Myślę, że wszyscy zgadzamy się z tym, że K20D > K10D, ale ten korpus jest szczególnie atrakcyjny dla posiadaczy modeli słabszych niż K10D - *ist'ów i K100D, co zresztą pokazuje sonda. Gdyby ich zsumować, to ponad 1/5 posiadaczy jakiegokolwiek korpusu Pentaxa, ma zamiar wymienić go na K20D.

Myślę, że to nie jest zły wynik, a K200D / K20D i tak przyciągną pewnie grono systemowych nowicjuszy.

Samp: dokladnie o wiecej takich informacji / opinii / uwag mi chodzi ;))))

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
webjay,
no to Ci dodam, że dzisiaj jak kolega mnie spytał, jaką doradziłbym mu pierwszą lustrzankę, bo ma około 2000 PLN i myśli o EOSie 400D, to wcale nie poleciłem mu Nikona D40x (teraz to się chyba D60 zowie), choć to przecież świetny aparat - ino K200D. Lepszego wyboru nie ma.

:))))

ja z mila checia zamienilbym k10d na k20d, z tym... ze jest to troche bez sensu, bo kadyszka jest zbyt dobra na zmiane - wiec rozsadek nad checiami goruje. chociaz ta korekcja AF dla szkiel.. bomba! no i jeszcze.... eh. rozmarzylem sie ;)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
webjay napisał/a:
no i jeszcze....
kolory z CMOSa...

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
webjay, korektować sobie możesz i teraz w menu serwisowym. Dobra, to nie jest to samo i znacznie bardziej uciążliwe. Ale da się zrobić. Raptem o minutę wydłuża się proces wymiany szkła (razem ze zmianą ustawienia). W pewnych warunkach nieakceptowalne? Dla amatora może być.

samber: niby tak, ale lepsza ergonomia zawsze bedzie lepsza od gorszej - niezaleznie czy dla amatora, czy dla profesjonalisty ;) czyz nie tak? :)

rysiu-peja  Dołączył: 27 Mar 2009
już zmieniłem na PENTAX K200D

Skocz do: