macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Może Nec 20WGX2 (bez lub z dopiskiem Pro)? Matryca S-IPS, tyle że z powłoką typu glare.

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
Niedawno zrobiłem z kumplem nieformalny test organoleptyczny mojego Samsunga 910T (matryca MVA, 19", kupiony 1.5-2 lata temu za 1500 PLN) i jego 22" Eizo S2231W-BK (nówka sztuka za 2600).
Cel: sprawdzić, czy widać różnicę między monitorem amatorskim a semi-profi.
Wynik: EIZO było lepsze o 2-3 odcienie w światłach (patrząc na pasek czerń-biel z dpreview.com), ale w oddaniu barw, kontraście nie widzieliśmy wielkich różnic. Na ustawieniach fabrycznych oddanie barw było bardzo podobne. Konfigurowalność zbliżona.
W sumie kumpel był zadowolony, bo jednak miał lepszy monitor, ja byłem zadowolony bo za dużo mniej kasy miałem monitor niewiele gorszy.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
g70104sm napisał/a:
Wynik: EIZO było lepsze o 2-3 odcienie w światłach

Na tym mi bardzo zależy....

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Teraz modne są monitorki z błyszczącą powłoką ale w praktyce oprócz szpanu nie ma z niej żadnej korzyści a nawet uznałbym ją za wadę..

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Teraz modne są monitorki z błyszczącą powłoką ale w praktyce oprócz szpanu nie ma z niej żadnej korzyści a nawet uznałbym ją za wadę..

Mam takiego w laptopie. Tragedia...

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
alkos napisał/a:
Mam takiego w laptopie. Tragedia...

Twój i mój laptop nie jest stworzony do tego co potrzebujemy ;-)

wieć jesli rozpatrywac standardowe przeznaczenie laptopa" internet, filmy, dokumenty, gry.... to spisuje się bardzo dobrze ;-)

biorąc pod uwagę nasze zamiłowanie do zdjęc........ to ja stawiam na EIZO S1932 na którego poluję...... ;-) (wodróżnieniu od S1931 ma większy zakres manualnej i automatycznej regulacji) :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
alkos, kup sobie kalibrator (może być najtańszy, Spyder2 Express albo Pantone Huey) i najdroższy monitor na S-IPS, na jaki Cię stać.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Nigdy nie kupię lapka czy lcdeka z błyszczącą powłoką oprócz psucia oczu nie ma żadnych zalet.
Mam błyszczący ekran w komórce i ręce opadają jak chcesz dojrzeć kto dzwoni w słońcu...

PawelK  Dołączył: 03 Maj 2007
Markus napisał/a:
Mam błyszczący ekran w komórce i ręce opadają jak chcesz dojrzeć kto dzwoni w słońcu...

Papier scierny 600 napewno zdziala cuda :evilsmile: :evilsmile: :evilsmile:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Pietras napisał/a:
NEC zdziera za samą nazwę, bo w cenach 1800zł do 3500zł to rewelacji oni nie mają w przeciwieństwie do Eizo

Sorry, ale jakos bardziej ufam grafikom z agencji, z ktora wspolpracuje. Sami pracuja na NEC-ach za ok. 3000 tys. A wybierali tylko z NEC-ow i Eizo.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan napisał/a:
3000 tys
:shock:

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
alkos: rozejrzyj / poczytaj o HP LP2065 z matrycami s-ips - mam dwie sztuki i sa rewelacyjne w oddaniu kolorow... ew. Delle na s-ipsie.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
webjay napisał/a:
ew. Delle na s-ipsie
odradzam
Miałem WFP 2007 i zamieniłem z ulgą na NECa 1990FX

Moje boje są tu:
http://manufactura.home.p...pic.php?p=27358

webjay napisał/a:
sa rewelacyjne w oddaniu kolorow

Do czego porownywales?

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
a ja celuję skromnie w 22" s-pva, jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę mógł coś napisać.
*puf*

dan napisał/a:
webjay napisał/a:
sa rewelacyjne w oddaniu kolorow

Do czego porownywales?

porownywalem swoje lp2065 do wydruku z epsona... ;)
a vs - do matrycy w ibmie... niebo a ziemia.

webjay napisał/a:
do matrycy w ibmie... niebo a ziemia.

Zacytuje siebie z innego watku ;-)
Cytat
Kupilem ostatnio do firmy HP-ka LP1965 (1100zl, na matrycy MVA, 16,7mln kolorow) i zrobilem porownanie z NEC-iem 1970NX. Przy tych samych obrazach NEC dawal plynniejsze przjescia tonalne i lepsze nasycenie kolorow.

[ Dodano: 2008-03-28, 23:36 ]
Alkos zrob jak radzi Jarek 8-)

dan: pominales drobny szczegol, a nawet dwa:

1. to nie LP1965, a LP2065
2. to nie matryca MVA, tylko S-IPS

;)

webjay, myslalem, ze roznia sie tylko wielkoscia ekranu :-P W tej sytuacji moga to byc zupelnie rozne monitory, wiec moje porownanie nie ma zastosowania dla 2065.

:) to z cala pewnoscia sa dwa rozne monitory ;)))

Skocz do: