gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
vertiico napisał/a:
bo z testow wynika ze optycznie lepszy od tamrona 17-50/2.8

Czy ja wiem? Na Photozone, 17-50 lepszy, jeśli chodzi o rozdzielczość.
vertiico napisał/a:
szklo FF
Ni zanosi się na to, żeby szybko powstał Pentax FF :-P

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
gin z tonikiem napisał/a:
Ni zanosi się na to, żeby szybko powstał Pentax FF

powstać nowe to nie wiem kiedy/czy bedzie, ale body FF pentaxa juz jest :)

vertiico napisał/a:
ale body FF pentaxa juz jest :)
Owszem, ale ja mam MZ-m więc obiektywy z AF mnie nie ruszają.
A poza tym, uważam, że Pentax nas nie rozpieszcza jeśli chodzi o obiektywy makro. Tylko 2 modele i to o nieciekawej relacji cena/jakość :-( Mogliby zrobić np. coś w stylu Sigmy 150/2.8 Macro w wersji *. Swoją drogą szkoda, że nie ma tej Sigmy na nasz bagnet. Wtedy bym się nie zastanawiał...

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
witusch napisał/a:
i w S... :-P

nie przygladalem sie specjalnie temu szkielku ;)

Diamond32 napisał/a:

U mnie czysta logika zwyciężyła, nie widzę przewagi D-FA nad T90, to podobnej klasy obiektywy, nawet jakość wykonania T wydaje się nieco lepsza.

ja tez nie widzialem przewagi, no moze tylko bokeh mi sie gdzies bardziej spodobal :)

argawen napisał/a:
Darowałem sobie snobizm, bo różnica w cenie była 1000 zł.

no to przy takiej roznicy postapilbym podobnie
ale jesli cena z polskiej dystrybucji byla tylko 300 zl wieksza to postawilem na P

A poza tym, uważam, że Pentax nas nie rozpieszcza jeśli chodzi o obiektywy makro. Tylko 2 modele i to o nieciekawej relacji cena/jakość :-(

a po co Ci wiecej szkiel macro od danego producenta?

Mogliby zrobić np. coś w stylu Sigmy 150/2.8 Macro w wersji *. Swoją drogą szkoda, że nie ma tej Sigmy na nasz bagnet. Wtedy bym się nie zastanawiał...

nie szukalem testow tego szkla, ale tez ma maksymalna skale 1:1, jedynie co to odleglosc ostrzenia ciut wzrosnie, no i ciezar wiekszy, wiec ja nie widze sensu kupowania tego szla, nawet gdyby byl z naszym bagnetem

4d3 napisał/a:
nie szukalem testow tego szkla,
Wg testów żyleta.
4d3 napisał/a:
wiec ja nie widze sensu kupowania tego szla, nawet gdyby byl z naszym bagnetem
Po prostu ogniskowa mi odpowiada.
4d3 napisał/a:
po co Ci wiecej szkiel macro od danego producenta?
Sama Sigma ma z 5 modeli obiektywów makro. A co do obiektywów makro Pentaksa, chodzi mi tylko o kiepskie wykonanie i wysoką cenę. Gdyby F-DA 100/2.8kosztował tyle co Tamron (1300 zł), to bym złego słowa nie powiedział.

4d3  Dołączył: 29 Lis 2007
no na photozone wypada ciutenke lepiej od f5.6 w porownaniu do P, ale ja wole ciut bardziej miekko przy wiekszych dziurach (portret)
no i P jest bardziej kompaktowy i ok 2.5x lzejszy - co wg mnie jest zaleta
ale jak wolisz S to musisz poczekac :)

4d3 napisał/a:

Chyba czekanie nic nie da. Nie słyszałem, żeby Sigma planowała robić 150/2.8 na nasz bagnet.
4d3 napisał/a:
bardziej miekko przy wiekszych dziurach (portret)
No i tu jest pies pogrzebany ;-) Jak sobie kupię Tamrona 90/2.8 lub F-DA 100/2.8 to kupowanie DA 70/2.4 lub FA 77/1.8 Ltd. do portetu, nie ma większego sensu :-)

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Byłem dzisiaj u Czesia. Podałem hasło "makro" i nic nie mówiąc zniknął na zapleczu. Wrócił po chwili, przyjął kasę i wydał Tamrona.
Dzięki Czesiu za błyskawiczne rozwianie dylematów :-B

... tylko tej cholernej baterii w aparacie nie zmieniłem na naładowaną :evil:

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
4d3 napisał/a:

Chyba czekanie nic nie da. Nie słyszałem, żeby Sigma planowała robić 150/2.8 na nasz bagnet.
4d3 napisał/a:
bardziej miekko przy wiekszych dziurach (portret)
No i tu jest pies pogrzebany ;-) Jak sobie kupię Tamrona 90/2.8 lub F-DA 100/2.8 to kupowanie DA 70/2.4 lub FA 77/1.8 Ltd. do portetu, nie ma większego sensu :-)

Też tak uważam, no może DA 70mm by się czasami przydał typowo do portretu, ale nie musowo :-)

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
vertiico napisał/a:

sigma odpada wg mnie , poszukaj na necie sampli, testow i wypowiedzi userow o niej , to zrozumiesz o co mi chodzi.

Szukałem przez ostatnie 6 miesięcy i nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Większość opinii zarówno o Sigmie i Tamronie są podobne: b. dobre optycznie, wolny AF (zrozumiałe przy szkłach macro). Patrząc na Photozone to zarówno S i T za "optical performance" dostały 4 gwiazdki, ale już za "mechanical q" Sigma ma 4 a Tamron 3 oraz 3.5.
Sample znalezione w necie, przekonały mnie także, że jest to szkło ostre już od 2.8 i w sprawnych rękach daje świetne rezultaty.
Chętnie zobaczę te sample i kiepskie opinie userów - poproszę o linki.

Tak jak pisałem powyżej - na tego typu szkło szykowałem się od 6 miesięcy, czytając i oglądając - i dla mnie wniosek był jeden: S i T to praktycznie ta sama bajka i co będzie tańsze i łatwiej dostępne w odpowiednim momencie* trafi do mojej torby. Zacząłem zbierać na nowy egzemplarz, jednocześnie patrząc na używane i takim sposobem od tygodnia jestem właścicielem Sigmy 105 EX (bez DG). Kupiłem na ebay'u, stan idealny ze wszystkimi dodatkami, cena z przesyłką do PL 700 zł. Gdyby trafił się podobny Tamron - miałbym Tamrona. Dotychczasowe wnioski - szkło ostre, kolory i kontrast b. fajne, jestem tez b. mile zaskoczony wykonaniem EX - przyjemne. Czekam tylko na wiosnę i kwiatki i robale.
Jeżeli chodzi o portret, to wszystko super z jednym malutkim ale... dla mnie wygodniejsza jest chyba nieco krótsza ogniskowa i trzeba będzie zacząć zbierać na coś 70-80 mm, a do tego czasu ratując się moim ulubionym smc-a 35-105.

*odpowiedni moment to wg mnie: wystarczająca ilość $ i chwilowa niepoczytalność audytora mojego budżetu, czyli mojej LP ;-)

pozdrawiam

faktycznie, przyznaje się do błędu, pomyliły mi się Sigmy, przeglądam teraz testy innego szkła o podobnych ogniskowych stąd pomieszało mi się. Pisałem o innym szkle, stąd tą uwagę już usunąłem. Sorki za zamieszanie.

sebcz  Dołączył: 16 Wrz 2006
Własnie przywędrował zza wielkiej wody nowiutki Tamronek 90 f2.8, naprawdę fajna maszynka.

Feanor  Dołączył: 17 Sty 2008
Przepraszam z góry za drobny OT

Dobra a ja mam pytanko, zastanawiam się na kupnem jednego z dwóch obiektywów:
1.Tamron SP AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Makro (1:2) za ok. 900zł
2.Tamron AF90mm SP F/2.8 Di Makro (1:1) za ok. 1200 zł

Wiadomo, że ten drugi da mi lepsze makro, ale biorąc pod uwagę, że przydało by się szkło tele, to chyba wybrałbym pierwszego + raynox dcr-250.

A wie ktoś może jak obliczyć skalę odwzorowania tego pierwszego + raynoxa ?

Próbowałem z odwrotnym mocowaniem heliosa, ale szkoda go na takie coś. U mnie zastąpił kit-a

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Tamronek 90 nadaje się właściwe do dwóch rzeczy:

1.portret

2.makro

I do niczego więcej.

Jak chcesz dobre tele to kup sobie coś o ogniskowej od 200 i więcej... ,niestety ale większość z nich jest dosyć ciemna i przy maks. powiększeniu statyw lub stabilizacja w korpusie niezbędna...

Markus napisał/a:

1.portret

2.makro

I do niczego więcej.

nie wiem czy chodzi Ci dokładnie o to szkiełko, czy o ogniskową 90mm :)
jeżeli o ogniskowa 90mm, to jak najbardziej do innych rzeczy też się nadaje.

forestowy
[Usunięty]
Markus napisał/a:

1.portret

2.makro

I do niczego więcej.

Jedno małe "ale" tamronek 90 BARDZO DOBRE makro i portret a Tamron SP AF 70-300mm F/4-5.6 Di LD Makro to zupełnie PRZECIĘTNE tele.
Feanor sam musisz zdecydować co ci bardziej odpowiada: uniwersalność czy jakość

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Włąśnie dotarł do mnie dzięki Czesiowi ten obiektyw, jeszcze raz serdecznie Mu dziękuję. Bardzo solidnie wykonane szkiełko, właśnie je sobie testuję, czekając na pierwsze wiosenne kwiatki ( bo póki co resztki śniegu się topią ).
Wstawiam 2 zdjęcia tego samego motywu, pierwsze wykonane przy przesłonie 11, drugie na 32. Statyw, wężyk, wstępne podnoszenie lustra. Zdjęcia przekonwertowane z RAW-ów do JPG-ów w SilkyPixie bez zmiany ustawień z aparatu. ISO 400. Ostrość ustawiona ręcznie na literkę "T"
1.

2.

[ Dodano: 2008-03-29, 19:10 ]
Jeszcze 2 zdjęcia z testów. Widoczna na fotce etykietka ma około 15 mm szerokości.
Pierwsze zdjęcie z "gołego" Tamrona, drugie z dokręconym Raynoxem M 250.

1.

2.

To tak żeby ewentualnie komuś pomóc w podjęciu decyzji. . . . . .

No, może jeszcze dodam link do całej galeryjki z 7 zdjęciami wykonanymi tym obiektywem:

http://quszelas.fotosik.pl/albumy/401348.html

Pozdrówka - Kuszelas

P.S. Po powrocie do domu zmierzyłem tą etykietkę - ma dokładnie 11 mm.

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
A ja dodam zdjęcie na f4, jak się bokeh podoba :?: Mi podchodzi ;-)

trumil
[Usunięty]
To jest Tamron 1:2.8/90 Adaptall2 manualny

na potrzeby takiego pstrykacza jak ja w zupelnosci wystarcza, nie mam tej Sigmy ale jakby ktos chcial wrzucic zdjecie....

majtek  Dołączył: 16 Cze 2011
Zastanawiam się nad kupnem tego obiektywu. Jedno co mnie niepokoi, to opinie o powolnym AF. Przez dłuższy czas byłby podstawowym obiektywem spacerowym, a w mojej okolicy lata dużo ptaków. Ma ktoś doświadczenie z fotografowaniem tym obiektywem czegoś, co nie ma korzeni i przemieszcza się?

Skocz do: