PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
:oops: Dzięki za info, nie wiedziałem... :-B

[ Dodano: 2008-03-30, 23:37 ]
Czy znacie obiektyw auto-chinon multi-coated 50/1.7? Średnica filtrów 49mm - czy to możliwe, że to klon słynnego Pentaxa?

[ Dodano: 2008-03-30, 23:38 ]
Aha, chociaż ma "auto" w nazwie, to auto na pierścieniu już nie ma...

[ Dodano: 2008-03-31, 00:20 ]
no i szukając info na temat wspomnianego chinona trafiłem na bardzo ciekawe urządzenie:
http://www.butkus.org/chinon/50mm-af/50mm-af.htm
jest to podczerwony AF umożliwiający ostrzenie nawet zupełnie po ciemku :shock:

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
PrOmYk napisał/a:
obiektyw auto-chinon multi-coated 50/1.7
Mam go, bardzo fajne szkło. Nie ma pojęcia czy to klon Pentaksa.
PrOmYk napisał/a:
chociaż ma "auto" w nazwie, to auto na pierścieniu już nie ma...
Bo tu nie chodzi o pozycję A na pierścieniu tylko fakt, że przysłona jest automatyczna a nie full manual (patrz niektóre obiektywy M42, które maja przełącznik M/A). Dzięki temu możesz mierzyć światło na pełnej dziurze, a aparat przymyka przysłonę dopiero w momencie robienia zdjęcia.

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
Jarek Dabrowski napisał/a:
PrOmYk napisał/a:
No chodzi o to pokrętło MAKRO, nie wiem jak fachowo to się nazywa... Na zdjęciu widać (o czym autor nie wspomina), że to odwzorowanie można zmieniać od 1:4,5 do 1:7,5.
Ten obiektyw nie ma żadnego pierścienia, ani pokrętła macro. Skala odwzorowania się zmienia sama, wraz ze zmianą odległości od obiektu (czyli w miarę kręcenia pierścieniem ostrości). Tak samo, jak w każdym obiektywie.

Muszę Cię zmartwić Jarku, ale ten skrajny pierścień służy właśnie do zmiany skali odwzorowania i pracuje niezależnie od pierścienia ostrości, czyli nie jak w każdym obiektywie. Mam od niedawna identyczny (z wyglądu) obiektyw firmowany jako "Presenta", fajnie solidnie, zbudowany, ale nie przetestowany jeszcze. Skalę 1:4.5 osiąga przy minimalnej odległości ostrzenia (na skali 1.5m - bez makro) a w rzeczywistości na oko około 80cm.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
gebi napisał/a:
Muszę Cię zmartwić Jarku, ale ten skrajny pierścień służy właśnie do zmiany skali odwzorowania i pracuje niezależnie od pierścienia ostrości, czyli nie jak w każdym obiektywie.
No to mnie nie zmartwiłeś, ale nauczyłeś. Z wyglądu nic na to nie wskazywało. Wiele szkieł ma naniesioną skalę odwzorowania na tubusie ostrości, który podczas wysuwania się pokazuje nam coraz to nowe cyferki.

Czy ten skrajny pierścień działa tylko w zakresie małych odległości?

Nie. Działa on właściwie niemal w całym zakresie, ale jedynie przy minimalnej odległości ostrzenia dostępny jest cały zakres regulacji, w miarę zwiększania odległości ostrzenia, ten pierścień się chowa (tak jak na drugim zdjęciu na aukcji) i zmniejsza się możliwa do uzyskania skala odwzorowania. Nie pamiętam przy jakiej odległości już nie da się kręcić tym pierścieniem. Podobny system podwójnych helikoid mam w Sigmie Protel 200mm/2.8.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
A co on tak naprawdę robi? Odsuwa soczewki od bagnetu (symuluje pierścień pośredni)? Stąd było moje pytanie o zakres działania, bo podejrzewam, że przy ustawieniu na nieskończoność on nie działa - albo, patrząc z drugiej strony, przy odsunięciu soczewek nie wyostrzymy na nieskończoność.

Tok'Ra  Dołączył: 10 Lip 2006
Trafil mi sie zoom o powalajacej nazwie: SEIKANON. Ma styki, stałe światło 4.5 - i jest bardzo ostry juz od pelnej dziury. No i jak znalazł... mam teraz Sei "Kanon'a" na bagnet Pentax'a w Samsungu ;-)
Magiczna marka... :mrgreen:

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
Czy ktoś na forum może powiedzieć mi jaką skalę odwzorowania ma Rikenon P ZOOM 35-70 /3.4-4.5 MACRO?
Szukam, szukam, ale nie mogę nigdzie znaleźć tej informacji.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Jeśli to jest zapisane na obiektywie, to sprawdzę po powrocie do domu. :-D

[edit] Ale nie spodziewałbym się jakiegoś rewelacyjnego makro po takim szkiełku. :P

[ Dodano: 2008-04-11, 19:48 ]
No, nie ma nic na obudowie. Jedyna informacja na ten temat znaleziona przeze mnie w sieci mówi o powiększeniu 2.5.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
wujek napisał/a:
Rikenon P ZOOM 35-70 /3.4-4.5 MACRO?

Rikenony z serii P są zazwyczaj b. dobre...

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Hmm, w takim razie zaczyna mnie dziwić, że kupiłem wspomnianego wyżej 35-70mm za 38 zł... Ale miał zdartą okładzinę z pierścienia ostrości, a pod tą okładziną jest taka mała śrubeczka. Czy można po tym wnioskować, że był rozkręcany i ktoś w nim grzebał? Widać troszkę kurzu pod światło, więc może nie jest tak źle, jak myślicie? ;-)

dsk napisał/a:
Widać troszkę kurzu pod światło, więc może nie jest tak źle, jak myślicie?

Nie myśleć, zdjęcia robić :-P

Hesos  Dołączył: 15 Wrz 2007
Jako że nie chcę zakładac nowego tematu to zapytam tutaj, może nic złego sie nie stanie. Chcę kupić jakiś manualny stałoogniskowy obiektyw do portrecenia i znalazłem coś takiego. Cy w ogóle opłaca się to kupić?? Wydaje mi się najsolidniejszy ze wszystkich co znalazłem.
http://allegro.pl/item343...ntax_k_pk_.html

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Chyba miałem takiego, nazywał się inaczej, ale Revue to sieć sklepów a nie producent. Byłem bardzo zadowolony, szkoda że sprzedałem, człowiek młody, głupi i myślał kategoriami bagnetu Nikona...

Jarek Dabrowski napisał/a:
A co on tak naprawdę robi? Odsuwa soczewki od bagnetu (symuluje pierścień pośredni)? Stąd było moje pytanie o zakres działania, bo podejrzewam, że przy ustawieniu na nieskończoność on nie działa - albo, patrząc z drugiej strony, przy odsunięciu soczewek nie wyostrzymy na nieskończoność.

Sorki za późną odpowiedź.
Makro jest realizowane przy użyciu zewnętrznego pierścienia i tylko on się wysuwa i chowa w głąb obiektywu (bez obracania się), nawet przy ustawieniu ostrości na nieskończoność (jedynie w mniejszym zakresie, pełny zakres dostępny jest tylko przy minimalnej odległości ostrzenia). Tylni człon przesuwa się jedynie przy regulacji odległości ostrzenia.

Jacek-aj  Dołączył: 11 Gru 2006
Przykleję się do wątku, nie ma sensu zakładać nowego.
Czy Ktoś z szanownych Kolegów spotkał się z takim szkłem:
SOLIGOR C/D Macro MC 90mm f/2,5 ??

- zakres przysłon: 2,5 - 32+poz.A. Powiększenie oferuje od: 1:20 - 1:1 ! (z wyrysowaną na korpusie skalą w/w przybliżeń). Średnica gwintu filtrowego 62. No oczywiście jest to pełny manual.
Ciekaw jestem czy ktoś już zetknął się z w/w i jakie są jego doświadczenia?

pozdrawiam

mkdexter  Dołączył: 19 Lis 2006
SOLIGOR C/D były z bagnetem Pentaxa??

Hesos  Dołączył: 15 Wrz 2007
może ktoś podpowie na który z tych warto zwrócić uwagę??:
http://cgi.ebay.co.uk/Pen...1QQcmdZViewItem
ten mnie bardzo zaciekawił??:
http://cgi.ebay.co.uk/SUP...1QQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.co.uk/PEN...bayphotohosting
a ten koleś jeszcze nic nie sprzedał ale sporo ma gratów na sprzedaż, może oszust?? hmm
ktoś doradzi??

tamron albo pentax. zalezy jaka ogniskowa wolisz - 100/2.8 to poza tym fajne, male, wygodne szkielko...

trumil
[Usunięty]
Zdecydowanie pentax chociaz s-takumar 105 na M42 jest moim zdaniem lepszy. Tamrona mozesz sobie podarowac, to jest cienki obiektyw, za takie pieniadze to raczej bierz Sonnara nawet 3.5 i tak bedzie o niebo lepszy od tego tamrona. Jedno ze slabszych szkiel tamrona w systemie Ad2. Sprzedajacy chyba wliczyl w cene wywolawcza koszt adaptera
A po co szukasz na ebay, na allegro masz to i to
i wiele innych obiektywow
Tu masz sample z Beroflexa, sa 2 na allegro

Skocz do: