mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
  TAKUMAR - A 2,8/28mm - opinie
Witam!

Obserwując aukcje obiektywów na allegro natrafiłem na obiektywik jak w temacie.
Niecieszył się on jednak jakimkolwiek zainteresowaniem
aukcja 1
aukcja 2

To jednak wzbudziło moje zainteresowanie. Próbowałem znaleźć o tym szkle jakieś opinie ale nie udało się :-( .

Czy może ktoś z Forumowiczów zna/korzystał/korzysta z tego obiektywu i może coś o nim napisać :?:
Ja jedyne co wiem, to że nie ma powłok SMC
A tu link do strony Dimitrov'a

Jaka byłaby dobra cena za ten obiektyw :?:
Warto go mieć?

Pozdrawiam
Mateusz

[ Dodano: 2008-03-31, 22:27 ]
Czy naprawde nikt nie miał doczynienia z tym obiektywem?? jest on tak mało popularny/nieznany, czy po prostu kiepski?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja mam "normalnego" Takumara na gwint. Nie wiem jak to się ma do tego na bagnet, ale osobiście nie narzekam. Lubię Takumary, dostałem go w dobrej cenie, obejrzałem galerię Seana Carpentera, potem wypróbowałem i jestem zadowolony. Moim zdaniem to trochę niedoceniany Takumar, raczej wszyscy dążą do posiadania mniejszej ogniskowej albo wybitnych obiektywów Takumar (np. 35 mm 2 ). ja w każdym razie widzę jego zalety, dobrze uzupełnia przestrzeń między 16 - 17 mm a standardem, nawet w cyfrze. To tyle, nie wiem czy pomogłem, ale jakoś nikt nie pisał, to napisałem...
P.S. A tu trochę zdjęć, przynajmniej ogniskowa się zgadza:
http://www.pbase.com/carpents/eq_a24f28

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
takumar f2,8 28mm -a
Witam,

co myslicie o tym obiektywie, jak z jakoscia optyki i w ogole czy nie psuje zdjec(nie liczac ze sam fotograf zdjecia moze popsuc)? czy przy dslr bedzie az tak bardzo szeroki kat?

Pozdrawiam

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
jiro44 napisał/a:
czy przy dslr bedzie az tak bardzo szeroki kat?
Raczej bliższy standardowi (28mmx1,5=42).

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
ok, ogolnie zastanawiam sie co kupic, tego takumara czy pentax -a 50mm 1:1,7... moje ulubione obiektywy do tej pory to pentax smc-m 50mm 1:2 i pentax smc-m 28mm 1:2,8... uzywam glownie do fotoreportazu... ale chce cos z automatyka przyslony, dlatego ktory z tych ktore wymienilem na poczatku byscie polecali? dodam ze cena ma jakies tam znaczenie a takumar jest 2x tanszy od tego pentax'a... z tym ze jesli bedzie roznica w jakosci to jednak bede wolal P. :)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Do reportażu to zdecydowanie 28, moja ukochana ogniskowa na cyfrze ostatnio :-) Z A jest dużo wygodniej..

wojtek_c  Dołączył: 28 Lut 2008
Nie miałem tego takumara, piszę tylko to co słyszałem - ale z tego co wiem, różnica w jakości będzie. Takumary na bagnet (w przeciwieństwie do tych na gwint m42) to były szkła budżetowe. Podobno miały gorsze powłoki (nie SMC) ale chyba nie tylko tym się różniły, bo widziałem gdzieś w sieci porównanie tak-a z pentaxem i ten drugi miał być ostrzejszy.

Ale tak jak pisałem, nie miałem żadnego z tych szkieł.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Był już założony temat o tym obiektywie - więc scaliłam.

Chciałam przypomnieć, aby przed zadaniem pytania skorzystać z wyszukiwarki!

I że pytania z rodzaku "Co kupić?" - zadajemy w dziale "Pierwsze kroki z pentaksem"

Oki - post wygaśnie jutro, nie ma potrzeby na niego odpowiadać...

Skocz do: