PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
Masz rację, w podróży całkiem nieźle sprawdzają się hybrydy z ich ultrazoomami. Mają one jednak inny minus: strasznie żrą akumulatory (cały czas włączony LV), więc są właśnie dobre, póki przebywasz w cywilizacji.

matb, podziwiam Ciebie, bo ja z czasów jak nosiłem Zenita i 3 szkła do niego to pamiętam, że nie raz i nie dwa sytuacja się ulotniła zanim zmieniłem obiektyw. Z resztą co Ty masz, jakąś wypasioną kamizelkę, że te obiektywy masz zawsze pod ręką :?: Jak idziesz w górach, to obiektywy musowo lądują w plecaku i już jesteś na przegranej pozycji :evilsmile:

Natomiast w temacie "obiektyw podróżniczy", moim zdaniem najważniejszymi kryteriami będą nie jakość, tylko elastyczność i ergonomia. Chyba że podróżuje się samemu (bo grupy zwykle wobec zbyt aktywnych fotografów lubią stosować taktykę "znikającego punktu"). Wtedy generalnie masz więcej czasu, żeby strzelić fajny krajobraz, ale jak Ci nagle wyskoczy kozica, a będziesz miał zamontowane 35mm...

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
PrOmYk napisał/a:
Mają one jednak inny minus: strasznie żrą akumulatory (cały czas włączony LV),

LV mozna wylaczyc

W hybrydzie? W wizjerze też masz przecież LV (tak, w hybrydach w wizjerach są montowane małe ekraniki). Ponieważ musisz przez coś patrzeć, to tak czy inaczej energia się zużywa.

W moim lumixie robiłem ok. 100 fotek dziennie (na wyjazdach) i konieczne było noszenie zapasowego akumulatorka, bo wytrzymywały one 1,5-3 dni...

[ Dodano: 2008-03-30, 23:56 ]
dla jasności, użyłem LV jako = live view

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
matb napisał/a:
jak dla kogoś noszenie sprzętu na wycieczce jest problemem i dlatego kupuje mega zuma jak ten w temacie, to chyba prościej zaopatrzyć się w jakiegoś kompaka z zumem x10 czy z12. Wyjdzie taniej, będzie to lżejsze i poręczniejsza

Po co mam kupować kolejny aparat, skoro jeden już mam? Te magazoomy jakieś specjalnie mniejsze nie są.

matb napisał/a:
Namiot można przytroczyć luzem. Jeśli w ogóle komuś jest do czegoś potrzebny, bo mnie nie bywa

Już widzę jak spędzasz tydzień w Bieszczadach bez namiotu :lol:

matb napisał/a:
A w prowiant to się na miejscu zaopatruje.

Jak ktoś lubi biegać po 10km do najbliższej wsi z tobołami, to jest to jakiś sposób :)

Zresztą ta cała dyskusja jest bez sensu, Ty byś oddał nerkę za kolejny obiektyw, a dla mnie focenie to tylko hobby :)

ps. Slajdy widziałem chyba ostatnio jakieś 20 lat temu w podstawówce jak ktoś opowiadał o swoich wyprawach do afryki ;-)

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
Cytat
W hybrydzie? W wizjerze też masz przecież LV (tak, w hybrydach w wizjerach są montowane małe ekraniki). Ponieważ musisz przez coś patrzeć, to tak czy inaczej energia się zużywa.

tak; ale chyba EVF, az tyle energii nie pobiera

Mam instrukcję do mojego aparatu... cytuję:
"Pobór mocy:
2,6 W rejestrowanie z włączonym ekranem LCD
2,4 W rejestrowanie z włączonym wizjerem
1,7 W odtwarzanie na ekranie LCD
1,5 W odtwarzanie przez wizjer"

i niech będzie ku przestrodze potomnych!

źródło: oryginalna instrukcja obsługi Panasonic DMC-FZ10 str. 129 "Dane techniczne"

[ Dodano: 2008-03-31, 00:46 ]
aflinta napisał/a:
Po co mam kupować kolejny aparat, skoro jeden już mam? Te magazoomy jakieś specjalnie mniejsze nie są.
good point :-D a poza rym żrą za dużo baterii :lol:

[ Dodano: 2008-03-31, 00:50 ]
aflinta napisał/a:
Zresztą ta cała dyskusja jest bez sensu, Ty byś oddał nerkę za kolejny obiektyw, a dla mnie focenie to tylko hobby :)

IMHO fotografia może być sztuką, ale podczas podróży brakuje często na to czasu. Chyba że to będzie podróż specjalnie zaprojektowana pod kątem focenia... Ja się podczas podróży czuję bardziej jak fotoreporter, niż artysta.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
aflinta napisał/a:
Już widzę jak spędzasz tydzień w Bieszczadach bez namiotu

Nie mam pojęcia jak obecnie ale dawniej się dało. Były stodoły, studenckie bazy namiotowe, noclegi w szkołach i dało się przeżyć.

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
plwk napisał/a:
Już widzę jak spędzasz tydzień w Bieszczadach bez namiotu

Ja sie tłukę po różnych odludziach na rowerze, również po Bieszczadach i nigdy nie zabrakło dachu nad głową mimo, że nigdy nie wiem dokąd dojadę i nie robię zwykle rezerwacji.

[ Dodano: 2008-03-31, 10:17 ]
O kurcze, ale mi skopiowało - sory Plwk... :-?

mcgyver, widzę, że przypisałeś mi cudze słowa.

Dowód na to, że można robić dobre zdjęcia przy pomocy 18-250 znajduje się tu. Część zdjęć jest robiona takąż Sigmą, a te ostatnie takimż SMC.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
A mi się w ogóle nie podobają obiektywy Pentaksa z tym obciachowym, zielonym paskiem. :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
obciachowym, zielonym paskiem
- fakt...zeby chociaz czerwony byl :-P

Fafniak napisał/a:
- fakt...zeby chociaz czerwony byl :-P

Zmienię system, jak w studiu AF za modelkami nie będzie nadążał. :evilsmile:

A zielony po prostu mi się nie podoba. Bardziej jakoś podoba mi się pasek na obiektywach z oznaczeniem EX ewentualnie nowych *. :-P

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
lipalipski napisał/a:
Zmienię system, jak w studiu AF za modelkami nie będzie nadążał.
- cholera....strasznie ruchliwe te modelki :evilsmile:
lipalipski napisał/a:
A zielony po prostu mi się nie podoba
- mi tez nie :-P

Fafniak napisał/a:
- cholera....strasznie ruchliwe te modelki :evilsmile:

Nie wiem, nie znam się. To nie ja się na C przesiadłem, bo w studiu jakoby AF nie wyrabiał. :evilsmile:

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Wybrzydzacie :-P

Przyznać się - tak na prawdę zazdrościcie srebrnego paska EF-Sów. ;-) Widać (i czuć w dłoniach) klasę sprzętu :evilsmile:

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
plwk, mi bardziej chodziło o zaszycie się gdzieś samotnie na kilka dni, z dala od ludzi, cywilizacji... coraz trudniej o takie miejsca.

Może w Beskidzie Niskim gdzieś przy granicy

Skocz do: