dan  Dołączył: 11 Sie 2006
A czy to jest mora?

Pojawilo mi sie cos takiego na zdjeciach i pojecia nie mam jak to wyeliminowac (w pre- albo postprocesie) :-? Jakies pomysly? :roll:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
To zdjęcie gazety?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Błąd algorytmu interpolowania barwy z RAWa.

Stachu napisał/a:
To zdjęcie gazety?

Pudelka.

WuWu84 napisał/a:
Błąd algorytmu interpolowania barwy z RAWa.

Sprobowac inne konwertera RAW? Na podgladzie w korpusie jest to samo :-/

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
dan, w kanerze bedziesz mial podobny efekt z druku

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
dan napisał/a:
Sprobowac inne konwertera RAW? Na podgladzie w korpusie jest to samo :-/

Miałem coś takiego zawsze na firance w kuchni :-> Interpolacja VNG (czterokolorowa) z UFRawa to usuwała w jakimś stopniu.

Może jeszcze mam te zdjęcia...

Fafniak napisał/a:
w kanerze bedziesz mial podobny efekt z druku

Wlasnie o tym doczytalem... Niestety soft do RAW-ow nie ma opcji descreen. Boje sie, ze na wydrukach moze sie pojawic ta mora :-/

dan, - to foty zarobkowe? Szybko postraj sie powtorzyc zdjecia zmieniajac wielkosc obiektu w kadrze..... mam to czestow w kamerach ....kwestia "zachodzenia" na siebie rozdzielczosci matrycy i linii na przedmiocie...

Fafniak napisał/a:
to foty zarobkowe?

Tak, wlasnie robie przymiarki i cos takiego mi zaczelo wychodzic..

Fafniak napisał/a:
Szybko postraj sie powtorzyc zdjecia zmieniajac wielkosc obiektu w kadrze..... mam to czestow w kamerach ....kwestia "zachodzenia" na siebie rozdzielczosci matrycy i linii na przedmiocie...

Dzieki, sprobuje! :-)

[ Dodano: 2008-03-31, 23:05 ]
Kurde, wyglada na to, ze im lepiej mam zgrana plaszczyzne pudelko-matryca, tym wieksza mora wychodzi :-| Zmiany odleglosci tylko troche pomagaja. A to zdjecia typu od przodu symetrycznie etc..

[ Dodano: 2008-03-31, 23:07 ]
Zaraz sie wkurze i Kievem to machne :-P

dan, a zes cholera robote trafil :roll:

Ktora wersja lepsza?

~!@#$%^&*

Zdenerwowalem sie....

[ Dodano: 2008-03-31, 23:23 ]
Fafniak napisał/a:
a zes cholera robote trafil

Nic nie mow... swiatlo, ustawienie dogralem w 5 minut, a teraz marnuje czas na walke z ta mora :evil: :-(

chyba 2 :roll:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Spróbuj sfocić to lekko nieostro, na tyle nieostro, żeby nie było mory, ale na tyle ostro, żeby później dało się to wyostrzyć w postprocesie...

wzialbym probnikiem pobral kolor i zamienil na ten fiolet ...

[ Dodano: 2008-03-31, 23:26 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
Spróbuj sfocić to lekko nieostro, na tyle nieostro, żeby nie było mory, ale na tyle ostro, żeby później dało się to wysotrzyć w postprocesie...
- to dobra rada - czasem przy pracy kamera jest to jedyne wyjscie...

Fafniak napisał/a:
chyba 2

Taa.. juz widze te gadke:

- co to za tygrysi makijaz na twarzy tej kobiety?
- to aparat, nic nie da sie z tym zrobic
- a jaki masz aparat?
- Samsung
- Trzeba bylo zrobic Nikonem albo Canonem, na pewno nie byloby tych pasow

:evilsmile:

[ Dodano: 2008-03-31, 23:29 ]
Jarek Dabrowski napisał/a:
Spróbuj sfocić to lekko nieostro, na tyle nieostro, żeby nie było mory, ale na tyle ostro, żeby później dało się to wyostrzyć w postprocesie...

To brzmi rozsadnie, choc pachnie prowizorka, ktorej nie lubie :-/ Na razie czytam to:
ftp://ftp.helion.pl/online/inne/ph7kor_mora.pdf

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Dan bez descriningu raczej będzie kicha - znaczy cudów nie zrobisz.
Jutro popytam chłopaków czy nie mają softu.
Czasem robiło się tak że oryginał gazety skanowało się na mokro - autentycznie gazeta do wody i na skaner.

JackDeJack, wlasnie czytam, ze ten problem od dawna znany jest drukarzom. I wcale nie jest latwo poradzic sobie z nim... Ten rozdzial z ksiazki "Photoshop 7/7 CE. Korekcja i separacja. Vademecum profesjonalisty" to konkretny kawalek wiedzy na ten temat. Sek w tym, ze to miala byc szybka robota i nie chce mi sie zbytnio rozpoznawac pod mikroskopem katy rastrow na tych pudelkach. Chyba pojde za rada Jarka D. i ustawie f/5.6 na kicie :mrgreen:

Właśnie po to stosuje się różne kąty rastra by uniknąc mory - tak skrótowo - a ostatnio rastry stochastyczne gdzie kątów ni jak nima.
Spróbuj jeszcze na szybko zrobić próbę z obracaniem aparatu w osi optycznej (czy jak tam się to zowie) np.: landscape, + 15stopni, +31stopni itd ...... portret.

JackDeJack napisał/a:
Spróbuj jeszcze na szybko zrobić próbę z obracaniem aparatu w osi optycznej (czy jak tam się to zowie) np.: landscape, + 15stopni, +31stopni itd ...... portret.

Odpada - pudelka sa pionowe.

Na razie najskuteczniejsza jest metoda ze zmiana odleglosci od przedmiotu. Zmieniam ja stopniowo, az znajde taka, przy ktorej mora jest najmniej dokuczliwa.

dan napisał/a:
dpada - pudelka sa pionowe.

Znaczy długie/wysokie ??
Spróbuj na fragmencie czy to coś daje. Może tarfisz z kątem rastrów w kąt pikseli na matrycy.

Skocz do: