Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
wlasnie mialem to napisac ze zmiana kata w osi obiektywu moze dac dobre rezultaty...

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Niestety nie pozbylem sie tej mory calkowicie, jak sie dobrze przyjrzec, to widoczna jest nawet na malych zdjeciach. Jutro bede myslal...

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dan, bo się nie pozbędziesz. Jesli bedziesz mial obraz rastra dokladnie na powierzchni "rastra sensorów", zawsze ci wyskoczy interferencja. Jedyna opcja to lekka nieostrosc...

piotr_pb  Dołączył: 29 Sty 2008
Dan, nieźle Cię Klient wkopał.

W Twojej sytuacji można zrobić to:
- zrobić jak najlepsze (najostrzejsze) zdjęcie
- w PS założyć maskę na pudełku (żeby krawędzi niepotrzebnie nie rozmywać), dobrać tak parametry gaussian blur, żeby nie był widoczny raster z druku (w tym przypadku koncentruj się na buzi pani, bo gdzie indziej rastra nie wiżu)
- to co wyjdzie wyostrzyć tak, jak się da

druga metoda to "selektywny" median blur i potem wyostrzanie.

Niestety, klienci często zlecają fotografowanie drukowanych opakowań, a potem kupa roboty w postprodukcji "bo fotograf złe zdjęcie zrobił".

A ta mora, którą masz na ekranie to pikuś w porównaniu z tym, co potem w druku może wyjść :-(

Opakowania drukowane offsetem najczęściej robimy u mnie w pracy w PS, nakładając "cyfrowo" siatkę opakowania na jakiś wymyślony prostopadłościan (niestety wymaga to współpracy klienta, który musi dostarczyć materiały w formie cyfrowej również, nie tylko pudełka).

Albo na zdjęcie od fotografa.

I wtedy wszyscy są zadowoleni (fotograf zrobił zdjęcie, my zarobiliśmy...)
Pozdrowienia.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan, jak patrzę na to ujęcie, to szczerze mówiąc do głowy by mi nie przyszło, by to fotografować :-D Bardziej oczywisty wydaje mi się rendering + parę szlifów w Photoshopie, no ale pewnie opcja fotografowania jest dla klienta tańsza (choć czas to też pieniądz, a widać że sprawa czasochłonna).

Na pewno obróbka PS z wykorzystaniem oryginalnej grafiki z opakowania, byłaby wskazana.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Samp, - niestety zalew cyfrowego badziewi powoduje ze fotografia stala sie duzo tansza i bardziej oplaca sie zameczyc fotografa niz renderowac....podejrzewam ze dan zarabia na pojedynczej focie do 500zl - rendering kosztowalby pewnie powyzej 1000 - chyba ze ceny renderingu tez spadly....

piotr_pb, dzieki za podpowiedzi.

Mi tez wydalo sie dziwne robienie zdjec pudelek i pytalem ich dlaczego nie robia renderow - odpowiedzieli, ze sie nie oplaca, bo to foty na potrzeby wyswietlania na ekranie :-)

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
dan napisał/a:
Mi tez wydalo sie dziwne robienie zdjec pudelek

A później na pudełko nałożyć plik graficzny pozyskany z fabryki robiącej pudełka, lub bezpośrednio od producenta. :)

piotr_pb  Dołączył: 29 Sty 2008
Takie czasy Panowie i Panie, że myślenie (szczególnie u klienta) nie jest popularne.
Niech się inny (w domyśle: fotograf, studio, drukarz) martwi.
Ten co myśli ma przechlap (bo się przejmuje).
Dan, szacuneczek za przejmowanie się.
Większość fotografów, którzy robią zdjęcia dla nas (bez obróbki) po prostu robi poprawne fotki nie patrząc na to co na stole. I trudno mieć do nich pretensje.
Klient płaci, to ma...
A my obrabiamy proste zdjęcie czasem tydzień (no bo trzeba zdobyć od zupełnie obcej drukarni opakowanie w formie elektronicznej), albo wychodzi w druku "jakieś nieostre"...
I jesteśmy beznadziejni "bo zawsze to tyle trwa"...
Pozdrowienia.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
dan napisał/a:
odpowiedzieli, ze sie nie oplaca, bo to foty na potrzeby wyswietlania na ekranie :-)

No to się świetnie wyświetla! Super fota! Dalej walczysz z morą?

Samp napisał/a:
Dalej walczysz z morą?

Nie :-P Zwolnilem sie z odpowiedzialnosci za ewenetualna kaszanke w druku i teraz dbam tylko o to, zeby na miniaturkach jej nie bylo ;-)

g70104sm  Dołączył: 25 Cze 2007
Nie mam niestety pod ręką pudełka porównywalnego z tym, które foci dan, ale przyszedł mi do głowy taki pomysł. Skoro żeby uzyskać efekt soft focus można posmarować szkiełko/filtr UV cieńką warstwą wazeliny, to może tutaj posmarować cieniutko wazeliną pudełko?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
g70104sm napisał/a:
to może tutaj posmarować cieniutko wazeliną pudełko?
Przy skanowaniu starych odbitek wykonanych na papierze perełkowym, ludzie zalecają wysmarowanie ich gliceryną. Nie chodzi tu o morę, ale o strasznie upierdliwą fakturę papieru, wyłażącą na skanach. Sam tak robiłem, i nie powiem, trochę pomogło. Sama gliceryna jest bezbarwna i bezwonna, niczemu nie zaszkodzi. Konsystencję ma trochę jak Absolut w -25°C.

Skocz do: