Szakal  Dołączył: 18 Gru 2006
http://optyczne.pl/62.3-T...Fytkowanie.html

bardzo dobry przykład co oprogramowanie potrafi zrobić ze zdjęciem - porównanie RAW i JPG ;-)

valdi99  Dołączył: 08 Cze 2006
szmyk szkło Ci po prostu mydli, pewnie w Olku miałeś lepszy obiektyw. Wiem co masz na myśli mówiąc o klarowności - sam przykładam do tego wielka wagę i niestety, tylko kilka szkieł ją daje w stopniu mnie zadowalającym. I nie są to na pewno zoomy nawet ze średniej półki...

hrobass  Dołączył: 05 Mar 2008
Mam podobny problem... ale przy słabym świetle, jak robię z ręki... Nie mam ostrości na nic, i zdięcia są szajsowate. Dziś piękna pogoda, idę pofocić, zobaczymy co z tego wyniknie.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
przy slabym swietle z reki to trzeba miec jasne szkla .....i nie ma przebacz

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Fafniak napisał/a:
przy slabym swietle z reki to trzeba miec jasne szkla .....i nie ma przebacz

dokladnie, albo statyw i dluzsze czasy... albo blyskacz :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

Pixel  Dołączył: 05 Gru 2007
Cytat
Jeśli robisz w RAWach, to wtedy to co ustawisz w puszce [mówiłeś, że kotrast -1, ostrość +1] - nie działa

A zakład ze się mylisz?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Pixel napisał/a:
Cytat
Jeśli robisz w RAWach, to wtedy to co ustawisz w puszce [mówiłeś, że kotrast -1, ostrość +1] - nie działa

A zakład ze się mylisz?
Ja przyjmuję zakład. Stawiam swoją kadyszkę. Co Ty stawiasz?

Jezel dobrze rozumiem to Twoim zdaniem jezeli zmienisz w opcjach aparatu kontrast to u ciebie na rawach nie robi to roznicy zadnej? jezeli tak to nie chce tej kadyszki

Pixel napisał/a:
Jezel dobrze rozumiem to Twoim zdaniem jezeli zmienisz w opcjach aparatu kontrast to u ciebie na rawach nie robi to roznicy zadnej?
Oczywiście. U innych też. U Ciebie też.

A teraz podchwytliwe pytanie:
Skąd wiesz, że to robi różnicę?

[ Dodano: 2008-04-03, 15:35 ]
Acha, skoro nie chcesz kadyszki, to może jakieś szkiełko? FA 35/2 może być? Co stawiasz?

Cytat
Skąd wiesz, że to robi różnicę?

No nie wiem moze uwazam tak dlatego ze robie zdjecia w formacie RAW...
i jak w aparacie pozmieniam ustawienia nasycenia, kontrastu, ostrości...to jakos tak widac DUŻĄ roznce na rych samych ustawieniach przyslony czasu, iso, EV, WB.
Ale to moze tylko moje odczucia ze zdięcia sie RÓŻNIĄ

Pixel napisał/a:
No nie wiem moze uwazam tak dlatego ze robie zdjecia w formacie RAW...
i jak w aparacie pozmieniam ustawienia nasycenia, kontrastu, ostrości...to jakos tak widac DUŻĄ roznce na rych samych ustawieniach przyslony czasu, iso, EV, WB.
Ale to moze tylko moje odczucia ze zdięcia sie RÓŻNIĄ
To jeszcze jedno pytanie, jak wywołujesz owe rawy?

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
Pixel, moze sie myle ale wydaje mi sie ze te ustawienia nasycenia, kontrastu i ostrosci dzialaja tylko z jotpegami...
raw to czysty obraz z martycy...

A przy pomocy Photoshop'a (camera raw 4) i nie wiem dlaczego ale 2 zdiecia rozniace sie tylko nasyceniem i kontrastem z poziomu aparatu sa w tym samym stopniu różne w camera raw 4

Pixel napisał/a:
A przy pomocy Photoshop'a (camera raw 4) i nie wiem dlaczego ale 2 zdiecia rozniace sie tylko nasyceniem i kontrastem z poziomu aparatu sa w tym samym stopniu różne w camera raw 4
Czy ktoś mógłby to potwierdzić? Bo że PPL ustawia domyślnie suwaki tak, jak były ustawione w aparacie, to wiem.

Tfuu w PHOTO Laboratory a nie camera raw...

Pixel napisał/a:
Tfuu w PHOTO Laboratory a nie camera raw...
No to wyjaśnienie masz w moim poprzednim poście. PPL sam ustawia suwaki tak, jak Ty ustawiłeś parametry w aparacie. Wyzeruj wszystkie i wtedy porównuj.

To co stawiasz w zakład? :)

Skocz do: