alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
A jak ci zewnetrzny dysk padnie? Pamietaj moja historie. Jak ci sie XP zbiesi i bedziesz musial restartowac to odlaczaj swoj diamentowy zewnetrzny dysk. "Diamentowy" napisalem bez sarkazmu.

To zawsze mam jeszcze kopie na wewnetrznym. A szansa, ze oba jest bliska zeru. (Mam laptopa, tak wiec nawet przepiecie musialoby przejsc przez zabezpieczenia zailacza i laptopa, no i zasilacza ze strony dysku...)

dzerry napisał/a:
(bo najlepszy zawsze bedzie Guiness z kija w Irlandii i najblizszych okolicach)

No, no! Zapraszam. A najlepsze i tak trapisty belgijskie, zaraz przed Oysterem, lokalnym stoutem z ostrygami ;-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
Linux sie pulta, ze nie moze zamontowac partycji z powodu "unclean" shutdown i partycja jest zaznaczona jako "in use".

eee, no to oszukales, ze Ci zjadlo partycje :-P
pod winda albo lepiej z cmd z konsoli odzyskiwania odpal
chkdsk
ewentualnie z parametrami i po sprawie.

Tak swoja droga, jak chcesz miec bezpiecznie mozliwosc zapisywania danych pod winda i linuksem, uzywaj ext3. Do windy jest driver http://www.fs-driver.org/ dzieki ktoremu ext po prostu zaczyna byc obslugiwany natywnie przez windowsa.

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
TTomek - a co takiego w Ubuntu jest nie ten tego? Toż to Debian praktycznie! :mrgreen:

...poza tym jak to z Linuxami bywa - kwestia konfiguracji. U mnie biega Ubuntu 7.10 na lapku i desktopie i Debian Etch na serwerze. Repo debianowe mam podpięte w Ubuntu i na odwrót - ubuntowe podpięte do Debiana. I problemów zero.

BTW. ntfs-3g jest ok i można spokojnie wymuszać montowanie patrycji ntfs nawet jeśli system wrzeszczy, że "unclean shutdown" było. Warto jednak wyłączyć możliwość zapisu na niej (w gnome jest do tego osobna aplikacja- ntfs-3g-config czy cóś takiego). Do odzysku danych jak najbardziej się to nadaje - jeszcze mi się nie zdarzyło żeby coś się pokaszaniło w ten sposób.

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
zaroowka, mi się zdarzyło przy forsowaniu że się z partycji już nic nie odczytało :/ Urok linuxa...
A ubuntu jest po prostu dla idiotów moim zdaniem (i nie tylko moim) i dlatego jest najpopularniejsze... A tak naprawdę to ma już mało spólnego z Debianem, jest tak mocno okrojone że mi choćby zupełnie nie odpowiada. Ale każdy ma swój gust :-)
Dziwi mnie tylko że siedzisz na etchu a nie na testingu lub unstable :roll: przecież wtedy zabawy nie ma ;-)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
TTomek, prosze Cie o bardziej umiarkowane wyrazanie opinii - mowie tutaj o nazywaniu idiotami uzytkownikow ubuntu. U mnie w robocie stado informatolow (lacznie ze mna) uzywa na desktopach wlasnie ubuntu nie dlatego, ze jestesmy idiotami, ale dlatego ze jest debian-way i bezproblemowe. Uwierz mi, ze nie mamy czasu na uzeranie sie z wlasnym desktopem, bo o wiele ciekawsze tematy czekaja w kolecje zgloszen i projektow. Poza tym, przez takie myslenie jak prezentujesz, linux nigdy nie trafi do komputerow normalnych uzytkownikow - nie idiotow tylko takich, co nie lubia sie biczowac w codziennej pracy na komputerze.

sorka za galopowałem się :oops:

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
TTomek napisał/a:
A ubuntu jest po prostu dla idiotów

Mówisz, że jestem idiotką?

Kurde. A ja byłam dumna z siebie, że porzuciłam windę, że sobie skomipilowałam sterowniki do grafiki i że sobie ze wszystkim radzę...

:mrgreen:

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
mygosia napisał/a:
TTomek napisał/a:
A ubuntu jest po prostu dla idiotów

Mówisz, że jestem idiotką?

Wszyscy wiedzą, że dla idjotuv jest SuSE ;-) -tam wszystko jest graficzne (wiem, bo używałem)
mygosia napisał/a:
sterowniki do grafiki i że sobie ze wszystkim radzę..
:-P
gratuluję, zwłaszcza "sterowniki"
--------
najważniejszego nie napisałem: a dysk Ci się nie psuje aby? Bo jak czasem siadają sektory objawy bywają podobne.

PK, ale żeś odgrzał kotleta...

PK  Dołączył: 24 Maj 2008
Cytat
PK, ale żeś odgrzał kotleta...

podobno odgrzewany smakuje lepiej...

Skocz do: