perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
MapInfo Proffessional (GIS)
czy ktoś zna się na tym programie?
Potrzebuję help :-(

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Służe ewentualną pomocą.
Znam się na nim troche z racji zainteresowań i kierunku studiów :mrgreen:
najlepiej pisz
mateusz [kropeczka] marszal [małpeczka] wp [kropeczka] pl

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
mateo_m, cholera.. jestes na ETI na SCR?

gotiger  Dołączył: 02 Mar 2008
perl, a co konkretnie potrzebujesz ?

dagio, na gegrze :-D ---> nas też potrafią nauczyć czegoś pożytecznego ---> zwłaszcza jak chcemy sie czegoś nauczyć sami :-P ESRI ArcGis tez zasmakowalem :)
perl, napisz co potrzebujesz z mapinfo.

Dzieki za odpowiedzi !

Mam satelitarną mapę Jaworzna (lub do wyboru jeszcze jakaś druga nie-satelitarna - chyba lotnicza) .

I muszę pomalować całe miasto plamami w różnym kolorze, w kratkę, w paski, obojętnie, obym wiedział co każdy oznacza.

Muszę każdy konkretny obszar zaklasyfikować jako konkretne zagrożenie dla środowiska.
(chyba w skali: duże, małe, żadne - czyli 3 kolory, ale jeszcze się dowiem jak to dokładnie ma być).
Następnie na tych plamach mają być cyferki. To dodatkowo utrudnia zadanie :roll:

I tymi "plamami" muszę zapełnić cały obszar Jaworzna w taki sposób, żeby mi powstała mapka samych zagrożeń, ktora może istnieć samodzielnie, bez mapy miasta.

Załóżmy Elektrownia Jaworzno - kolor czerwony (chociaz z tego co się orientuję to chyba ona juz nie stanowi duzego zagrożenia bo są tam konkretne filtry na kominach...) no i mniej wiecej tak to ma wygladać.

Totalnie nie mam pojęcia jak sie za to zabrać, kolega juz troche to zrobił ale ciężko mu idzie... chcielismy zwędzić pracę od kogoś i zmienić tylko kolory "plamek" i oznaczenia, ale pomysł nie wypalił : ))

i jeszcze drugie zadanie... ale widzimy że jest dużo łatwiejsze i sobie radzimy ;D

Jesli chodzi o resztę, wolałbym kontakt przez prv.

W każdym razie tak to wygląda:

mapa satelitarna/lotnicza do wyboru

aha i jeszcze trzeba zaznaczyć rzeki :-?

na szczęście już to mamy....

perl, Wyglada na to że macie sporo ręcznej roboty.
Najlepiej każde zagrożenie na osobnej warstwie wyrysować, do tego oczywiście skostruować tabele z nazwami i cyferkami. Poźniej można wybrać dowolny kolor dla dowolnej warstwy z wielokątami, a nawierz wrzucić etykiety z cyferkami z tabeli.
Aha rzeki tez na osobnej warstwie.

Druga sprawa czy potrzebujesz to jako wydruk czy zachować w formacie mapinfo, do łaczenia z innymi mapami? Jesli to drugie to raster powinien byc wczesniej zarejestrowany przez was, ewentualnie powinniscie byli go dostać z plikiem .tab

Mozesz pisac na prv.

ech... ja sie totalnie na tym nie znam.... a Ty mi tu o jakichs warstwach ;D

tzn wiem już jak sie odznacza/zaznacza warstwy zeby ich nie bylo widac ;D

potrzebuje to tylko do wydruku i w taki sposób musze oddac.

perl, warstwy dzialaja na tej samej zasadzie co w photoshop'ie :)
tak w sumie to ten projekcik tak samo dobrze mozna wykonac wlasnie w photoshopie skoro ma byc tylko wydruk.
gdzies kiedys mialem niezla instrukcje do mapinfo... tylko czy ja jeszcze znajde... jak znajde to przesle. tam bylo niezle wytlumaczone jak korzystac z warstw. Instrukcja byla chyba zreszta po polsku. Edytujesz ta warstwe ktora ma zaznaczony oloweczek (czy tam pioro) w przegladzie warstw.

A tak BTW, to na co to potrzebujesz?? studia?

mateo_m napisał/a:
warstwy dzialaja na tej samej zasadzie co w photoshop'ie :)
czyli ?

mateo_m napisał/a:
A tak BTW, to na co to potrzebujesz?? studia?
tak :-/

do końca kwietnia muszę oddać obydwie prace.

Choć nie zdziwię się jak dojdzie jeszcze jedna bo jak sie okazało, ta druga była dla wszystkich 'zbyt prosta'

perl napisał/a:
warstwy dzialaja na tej samej zasadzie co w photoshop'ie :)

czyli ?

Czyli wyższa zasłania niższa, edytujesz wybrana (w tym przypadku tą której zaznaczysz "ołówek"), mozna kopiowac/przenosic dane miedzy warstwami (jak znajde instrukcje to tam jest napisane co i jak),

poza tym to jeszcze mozna uzywac obiektow do przycinania/wycinania innych obiektow.

Kurcze... musze poszukać instrukcji to sie wszytsko wyjasni. Poki co to znalazlem tylko po angielsku, ale gdzies chyba mialem po polsku.

Cytat
Choć nie zdziwię się jak dojdzie jeszcze jedna bo jak sie okazało, ta druga była dla wszystkich 'zbyt prosta'

Znam to... a jaki to kierunek/uczelnia?

[ Dodano: 2008-04-04, 22:18 ]
tiaaaa.... znalazlem.... hm... tylko to wazy 140MB... albo wrzuce na jakis serwer, albo wytne to co moze Ci sie przydac

jesli możesz to podziel na 2 części totalcommanderem, umieść na www.rapidshare.com oraz www.wyslijto.pl ... ale to juz przez pw ;]

W sumie to mnie wlasnie olsnilo... spakowalem ten plik zipem... i sie zrobilo 35MB. ladnie sie skompresowal. Wrzuce na serwer i wysle Ci link na mail.

Moja rada jesli chodzi o drukowanie w mapinfo

Duzo, duzo lepiej jest zazwyczaj wyeksportowac mape do pliku i drukowac z zewnetrznego programu. Jak to zrobic tez jest w instrukcji. Mapinfo potrafi niezle napsuc krwi jak z niego drukujesz.

P.S. zacznij od spisu tresci bo to cudo ma z 1000 stron...

mateo_m, czy ja także mógłbym prosić o tego ebooka :-P

perl, mówiąc szczerze, to do tego zadania (praca z mapami i ortofotomapą - sklejone zdj lotnicze) to nawet Corel Draw się nadaje. wiem, bo żona do pracy mgr inż. robiła 3 takie mapki w formacie A0 (z czego sam jedną robiłem całą), a że ten program jest dość prosty w obsłudze to dość sprawnie można to zrobić. największy problem to zrobić obrysy, bo później jest już z górki ;-)
do automatyzacji tego co chcesz zrobić jest bardzo dobry program (ale pieruńsko drogi i ciężki w obsłudze na początku) - Erdas Imagine.
jeżeli nie są to duże mapy/ortofotomapy to ja proponuje zrobić to w Drawie :roll:
chyba, że masz się także nauczyć obsługi Mapinfo ;-)

gotiger, Poszedł link na mail!

mateo_m, serdecznie dziękuje :-B :-B :-B

marcellus  Dołączył: 08 Lis 2009
witam,

czy moglbym równiez prosić o instrukcję?

Nie mam dostepu do instrukcji

marcellus  Dołączył: 08 Lis 2009
szkoda wielka.... moze gotiger pomoże?

Skocz do: