Co skłoniło cię do wyboru systemu Pentaxa?
Popularność K10D
5% Complete
16 (5%)
Kompatybilność wsteczna* w dSLRach
32% Complete
104 (32%)
Kultowość słynnej marki
18% Complete
58 (18%)
Doskonałe konstrukcje obiektywów
17% Complete
55 (17%)
Znajomi
5% Complete
17 (5%)
Rodzina
3% Complete
11 (3%)
Nic innego w sklepie nie było
5% Complete
18 (5%)
Pentax - fajna nazwa
12% Complete
39 (12%)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Stachu, poprzedni byl lepszy (z jajem). A ten to taka sztampa :-P

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stachu napisał/a:
No co Ty (jeżeli mogę tak pisać)
Nie wyobrażam sobie inaczej :mrgreen: :-B

[ Dodano: 2008-02-18, 23:43 ]
Wygląda na to, że musisz ;-) przywrócić poprzedni konterfekt 8-)

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
No dooobraaa... :-P

ahammer  Dołączył: 15 Lis 2007
Historia mojej kadyszki :mrgreen:
Byłem na studenckiej praktyce w Anglii. Kupiłem kompakta canona IS S3 choć zastanawiałem się nad sony R1. Już po dwóch tygodniach pojawiła się na matrycy mego umysłu... :idea: .straszliwa myśl to nie to.
Czytałem, czytałem, czytałem....apetyt i wymagania a co za tym idzie półka cenowa rosła proporcjonalnie do wiedzy teoretycznej. Na początku truchtająca niczym ryjówka myśl może d40? Hmm nie! Może canon 400d nie ten plastik jakoś kojarzył mi się z odpustowymi zabawkami...nie obrażając nikogo. Sony A100? Sony i lustrzanki jakoś średnio. :shock:
Tak zachorowałem na nikona d80 byłem już zdecydowany....lecz cóż się stało?
Otóż z mroku niezwykłego niczym piękna kobieta w bieli pojawiła się ona KADYSZKA :roll:
Tętno podskoczyło oczy zabłysły jakgdyby wąż nadzieji opluł mą szyje....cokolwiek to znaczy :evilsmile:
Mimo to trwała burzliwa analiza K10D czy d80? Kumple mieszkający ze mną już nie mogli słuchać moich dywagacji lustrzankowych tudzież lustrzanych...bo chyba nie lustrowych czy lustracyjnych :lol:

Będąc w Portsmouth kumpel rzekł: "albo kupujesz ten aparat dzisiaj albo przestajesz mówić o aparatach" Co miałem zrobić kupiłem kadyszke :evilsmile:
Chwała mu za te słowa!
Cenka była fajna w porównaniu do PL jakieś 2700 zł w Polsce wtedy jakies 3400(sierpien 2007)

Zdrowie Pentaxów i wasze!!!!!! :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stachu, :mrgreen: :-B :-B :-B

Keton  Dołączył: 10 Sie 2007
Mnie przekonali do zakupu Pentaxa znajomi :-) Konkretnie to, że żaden z nich nie miał Pentaxa... i nie chodziło mi o to, żebym się "snobował"... bardziej o to, żeby mój sprzęt nie pasował do ich nikonów, canonów itd. hahaha :mrgreen: Problem pożyczania i zwrotów zepsutego sprzętu zniknął - już odczuwam spore oszczędności hahaha Oczywiście żartuję (i przy okazji pozdrawiam swoich dłużników za zepsuty sprzęt - być może zaglądają na to forum).

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Keton napisał/a:
Problem pożyczania i zwrotów zepsutego sprzętu zniknął - już odczuwam spore oszczędności
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: A to dobre. Uśmiałem się

Marek69  Dołączył: 19 Gru 2007
Przez wiele lat używałem Zenita + dwa szkiełka. Gdy weszły cyfraki i ja do tego dorosłem by przesiąśc sie - sprezentowałem K.M. Z2. Jednak szybko wiedziałem, że to nie to. Zenit miał wagę, a K.M. to mikrus. Zacząłem rozgladac się za lustrem, to był straszny okres - co wybrac. Na celowniku miałem już Nikona D80 i trafiłem na artykuł o K10D - wiedziałem że to jest TO. Historii o transakcji z USA nie będę opisywał - to był stres, ale cena była b.dobra. Teraz sprzedaję butelki by kupic parę słoików :-D .
Przez długi czas śledziłem wasze forum bez logowania.
Stawiam :-B :-B :-B dla Pentaxsiarzy.

zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
Fotografią pasjonuje się od trzech lat wtedy nie było mnie stać na lustro wiec kupiłem hybrydę sony h1. Po czasie poczułem plusy i minusy systemu w jakim sie znalazłem i przyszła decyzja o kupnie lustra i wyborze systemu. Pentax pasuje mi bo wiele dostałem nie wiele płacąc, nikon i canon w swoich modelach amatorskich dają "napis" i jak dla mnie tyle, olympus hmm mnożnik razy 2 i proporcje 4:3 to nie dla mnie ,a sony jest fajnym napisem na telewizorze:) nie lubię lansu tylko funkcjonalność i jakość a marka Pentax kojarzy mi się z tym co dobre i tak się czuje i o to chodzi :-)

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
zaq81 napisał/a:
Pentax kojarzy mi się z tym co dobre i tak się czuje i o to chodzi
i o to chodzi... BRAWO!:lol:

bittersweet  Dołączył: 13 Mar 2008
Na Pentaxa k100d super przesiadłem się z Fuji s5600. Czemu Pentax? Bo oferuje sporo za stosunkowo niewielkie pieniądze i człowiek nie świeci na mieście "nikonem" czy "canonem". Pentax zobowiązuje;P

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
myślałem wtedy o canonie 350 (albo używanym 20D), ew. sony a100, ale gdy pojawiła się KaSetka przestałem. Argumentów "za" było wiele, wszyscy je znamy, ale co tam:
- cena
- sample w necie ;-)
- stabilizacja z każdym obiektywem
- wizjer
- niezły obiektyw kitowy
- (teoretyczna) łatwość używania starych obiektywów
- legenda marki
- zasilania na paluszki
- duży LCD

PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
To jest długa historia.
Zacznijmy od backgroundu. Pierwsze kroki stawiałem na Zenicie ET z zewnętrznym światłomierzem. Aparat ten do dzisiaj darzę szacunkiem za jego "ruskie" cechy, czyli działanie zupełnie bez prądu i solidny design. Nabyłem też na warszawskiej giełdzie fotograficznej książeczkę o podstawach fotografii. Koledzy w liceum wyciągali mi filmy z aparatu, więc nie było lekko... Dokupiłem jeszcze Jupitera 135mm i dostałem Hanimexa 35mm od proboszcza na Bielanach.
Potem był Nikon bodajże FE, bardzo podobny do Zenita z zewnątrz. Szkło to była sigma z niezłym zoomem. Niestety wiele więcej nie potrafię powiedzieć, bo aparat został mi niestety skradziony w Meksyku i w sumie cieszyłem się nim coś koło jednego miecha...
Następna była hybryda Panasonica FZ-10. Przypomnę: ma ona wbudowany obiektyw 35-420 mm (po przeliczeniu już oczywiście) ze stałym światłem 2.8 oraz możliwość trybu full-manual (łącznie z ostrością). Aparat ten spisywał się bardzo dobrze i teraz nawet kilka osób chce go ode mnie odkupić, mimo że ma matrycę 4 MP. Niestety różnorakie ograniczenia sprawiły, że zacząłem się rozglądać za lustrem...

Jest taki portal fotografii podróżniczej: www.trekearth.com - można na nim ustawić wyszukiwanie zdjęć po modelu aparatu. Sample jest dosyć spory, bo dla DSa było to np. 1000 zdjęć. Ale zacząłem od canona 400d i nikona d70. Obydwa to wspaniałe aparaty, jednak macanie canona przekreśliło wszystkie jego zalety... Już miałem brać nikona, a tu kolega mi mówi: "wiesz, Pentax też nie jest zły..." Wstyd się przyznać, ale ja mu na to: "Pentax? a co to takiego? Nikon to Nikon". W odpowiedzi dostałem tylko, że "Pentax to Pentax".
Potem wypadki potoczyły się szybko: trafienie na Wasze forum, kilka łaskawych podpowiedzi Forumowiczów no i możliwość strzelania zdjęć na zwykłych paluszkach (rozumuję, że to najlepsza opcja w dziczy, chociaż po zużyciu najlepszych energaizerów na 50 zdjęć już nie jestem taki pewien).
Aha, i jeszcze ta opinia, że AF w Pentaxach powoli chodzi - to był miód na moje uszy. Wyszło mi, że DS to taki Zenit, tylko że cyfrowy, więc wziąłem...

Czy wiecie, jakie to szczęście móc znowu obracać prawdziwy obiektyw, czuć jego opór pod ręką, patrzeć przez prawdziwy wizjer? Eh... Ci, co mieli hybrydy - zrozumieją.

Przepraszam za przydługiego posta, ale uwierzcie mi, że mógłbym na ten temat napisać co najmniej 2x więcej ;) Tym, którzy dotrwali do końca: :-B

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
PrOmYk napisał/a:
Aha, i jeszcze ta opinia, że AF w Pentaxach powoli chodzi - to był miód na moje uszy.
:shock: po raz pierwszy w życiu sie spotkalem z sytuacją, że ktoś kupił Pentaxa bo potrzebował wolnego AF :shock: :mrgreen:

PrOmYk napisał/a:
DS to taki Zenit, tylko że cyfrowy
:shock: :-D :mrgreen: :mrgreen:

PrOmYk  Dołączył: 25 Lut 2008
perl napisał/a:
PrOmYk napisał/a:
Aha, i jeszcze ta opinia, że AF w Pentaxach powoli chodzi - to był miód na moje uszy.
:shock: po raz pierwszy w życiu sie spotkalem z sytuacją, że ktoś kupił Pentaxa bo potrzebował wolnego AF :shock: :mrgreen:

No w tym jest głębsza myśl ukryta, bo ja i tak ostrzę manualnie, a skoro taki czarny pijar krąży o tym AF (zresztą wydaje mi się, że niesłusznie), to i ceny niższe niż u super-szybko-ostrzącej konkurencji...

Nie wymieniłem jeszcze kilku pozytywnych cech Pentaxa, ale ograniczę się do tej najważniejszej: w czasach, gdy celowo tworzone są nowe końcówki do śrubek, kabelków, no dosłownie do wszystkiego od mocowania bagażnika samochodowego do ładowarek do komórek tylko po to, żeby móc łatwiej wydoić klienta, Pentax ciągle trzyma się swojego K - i to jest po prostu uczciwe. Myślę, że świadomość że kupuje się sprzęt robiony przez uczciwych ludzi była przeważająca.

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
pentax
Witam,

Co mnie przygnalo do Pentaxa?? Chyba stosunek cena/mozliwosci. Mialem wczesniej analogowego EOS`a 300 z jakas sigma i tele tamrona. Teoretycznie moglem pozostac w "systemie" ale jakos zrezygnowalem..

Wybierajac nowe Lustro tym razem juz cyfrowe mialem ograniczony budzet (przygotowania do nadejscia potomka - btw to juz na dniach !!!).
Teoretycznie moglem poczekac, dolozyc kaski i szukac jakis nikonow i innych "topowych" sprzetow ale po co? Za tanie pieniazki pod koniec 2007 roku kupilem k100d z kitem i mam wiecej niz nie jeden posiadacz drozszych puszek (350D, 400D, D40, D60). Jest stabilizacja, zasilanie z AA, tanie karty SD, solidne wykonanie, fajne szkla manualne itd..

Jest jeszcze jedna zaleta zakupu pentaxa. To forum, sa tutaj w wiekszosci (tak mi sie wydaje) ludzie, dla ktorych nie jest najwazniejsze to zeby pstrykac super mega hiper high-end`owa puszka. Przegladalem dosyc pobieznie inne fora i jakos w wiekszosci znalazlem tam zachwyty nad sprzetem a nie fotografiami. Jestem zwyklym amatorem ktory nie potrzebuje sprzetu za grube tysiace bo nie zarabia nim wiec inwestycja sie nie zwroci..

Po moim zakupie juz 3 innych kolegow z firmy biega z puszkami pentaxa ;-)

Pozdrawiam

mops

hrobass  Dołączył: 05 Mar 2008
Zaznaczyłem że nic innego w sklepie nie było, ale to kłamstwo, tylko że najbliższe prawdy ;-) Firma mi się kojarzy od zawsze dobrze, w porównaniu do innych w klasie cenowej olśniewający, a pozatym to trochę Bóg mną kierował, bo bladego pojęcia o takich aparatach nie miałem. Albo lustro, albo małpa... A tutaj proszę co za okaz.... I ładny jest, i przyjazny... W sumie czemu nie... itp.itd... No to mam.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
hrobass napisał/a:
trochę Bóg mną kierował

Nie zwalaj winy na innych ... 8-)

metalix  Dołączył: 26 Mar 2008
Witam.

Jak szukałem lustrzanki cyfrowej to czytałem o wszystkich nowościach wypuszczanych przez znane firmy. Już praktycznie zdecydowany byłem na Nikona d80. Poszedłem do Media żeby zobaczyć, "pomacać" i popstrykać tym aparatem... cóż, puszka Nikona zupełnie nie leżała mi w ręku. Wziąłem Pentaxa k10... no i to chyba była miłość od pierwszego pstryknięcia. Suma sumarum kupiłem (a dokładniej dostałem w prezencie:) jego następcę czyli k20. Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu i cieszę się że należę do tego forum, bo ludzie tu bardzo spoko są i chętnie pomagają w razie problemów.

Pozdrawiam serdecznie!! :-B

Skocz do: