Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Olać PS i kupić sobie to :

http://www.agito.pl/progr...x.44.31131.html

16-bitowy tryb edycji, obsługę RAW, wyjście CMYK, opcje kalibracji i zarządzania kolorami.

Za 373 zł :-) , na razie coś go nie mają ale jakby poszukać to pewnie ktoś będzie miał na składzie..

Do użytku dla wszystkich..

MiQ27  Dołączył: 17 Wrz 2007
Markus napisał/a:
Za 373 zł

Za tyle to można kupić mały tablet Wacom'a z Adobe Elements 5 :-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
MiQ27, za 369 widziałem ;-) I mocno się zastanawiam :roll:

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Chciałbym odswieżyć temat.

Czy Ktos sie orientuje czy gdzies photoshopa w wersji student mozna dostac?? Szukam i nic. Bede wdzieczny za namiary.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
No niestety było-minęło. Mi się udało go kupić właściwie rzutem na taśmę. Następnego dnia brat już się nie załapał :/

No to niezafajnie jest... A czy ktoś się orientuje czy sprawa jeszcze powróci? A jak jest z kupieniem takiego programu w wersji student za granica? Można sobie sprowadzić legalnie? Czy ktoś to robił może??

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Z tego, co sam się orientowałem, czytając strony Adobe, to akademickie wersje kupione za granicą nie mogą być legalnie używane w Polsce. Europejska wersja nie zadziała, a tłumaczą to tym, że nie potrafią sprawdzić prawdziwości legitymacji w innych krajach niż wymienione (a Polski nie wymieniają).

Adobe zapowiadał nową serię edukacyjną. Spodziewałbym się jej we wrześniu/październiku (ale żadnych oficjalnych informacji na ten temat nie słyszałem).

No cóż, ja spróbuję kupić wersję edukacyjną, gdy w przyszłym roku akademickim będę rok na studiach w Anglii. :)

Ja tego nie rozumiem... Czemu w innych krajach to bez problemu działa a u nas nie może. Wypuścili małą partię tych licencji i teraz cisza.

I do tego gdzies czytałem, że wpadli na "genialny" pomysł, żeby licencja produktu edu wygasała wraz z końcem studiów... porażka, jeśli to wejdzie.

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
mateo_m napisał/a:
Ja tego nie rozumiem...

zamiast pytac na forach, zadzwonilbys do dystrybutora i bys wiedzial i moze nawet rozumial :)

Cytat

Czemu w innych krajach to bez problemu działa a u nas nie może.

ale wersje EDU bez problemu mozesz kupic legalnie w Polsce - kazdy duzy dystrybutor Ci ja sprzeda. Bedziesz mogl jej uzywac legalnie po ukonczeniu studiow, ale nie masz prawa do upgradu.

Cytat

Wypuścili małą partię tych licencji i teraz cisza.

wypuscili cos zupelnie innego! To byl jakis polski wynalazek - licencja dla studentow i tylko studentow, bez mozliwosci uzywania po ukonczeniu nauki ale z mozliwoscia kupienia upgradu do pelnej wersji komercyjnej.

Cytat

I do tego gdzies czytałem, że wpadli na "genialny" pomysł, żeby licencja produktu edu wygasała wraz z końcem studiów...

w zamian za mozliwosc zakupu komercyjnego upgradu.

Cytat

porażka, jeśli to wejdzie.

no jak ktos chce wiecznie dlubac sie niekomercyjnie, to pewnie tak. Ale student fotografii, ktory chce pozniej zarabic shopem na chlebek na pewno bedzie zadowolony z mozliwosci taniego przejscia na pelna wersje komercyjna.

Po prostu nie rozumiesz tej licencji - to fakt.

mateo_m napisał/a:
Ja tego nie rozumiem... Czemu w innych krajach to bez problemu działa a u nas nie może. Wypuścili małą partię tych licencji i teraz cisza.

Bo w innych krajach wersja studencka jest sporo droższa i chyba traci ważność po zakończeniu nauki.
mateo_m napisał/a:
I do tego gdzies czytałem, że wpadli na "genialny" pomysł, żeby licencja produktu edu wygasała wraz z końcem studiów... porażka, jeśli to wejdzie.

Ten pomysł nie przeszedł - możesz używać tego programu również po zakończeniu studiów.

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
LDevil napisał/a:
Bo w innych krajach wersja studencka jest sporo droższa i chyba traci ważność po zakończeniu nauki.

droższa tak, ale skąd masz te info "traci ważność po zakończeniu nauki.", tak miała tylko nasza wersja :]

LDevil napisał/a:
Ten pomysł nie przeszedł - możesz używać tego programu również po zakończeniu studiów.

raczej upadł, z tego powodu że kilka razy zmieniali licencję, i trochę namieszali.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Rzeczywiście - wersje na Europę i UK zachowują ważność po zakończeniu nauki. A są dużo droższe w przeliczeniu na złotówki. W stosunku do zarobków np. w UK już nie wydają się takie drogie. :)

vertiico napisał/a:
LDevil napisał/a:

droższa tak, ale skąd masz te info "traci ważność po zakończeniu nauki.", tak miała tylko nasza wersja :]

Takie info chyba same się zrodziło w mojej głowie pod wpływem dużego "szumu informacyjnego" związanego z edukacyjnymi wersjami produktów Adobe :)

deckard  Dołączył: 01 Lut 2008

seboc  Dołączył: 09 Sie 2008
deckard napisał/a:
Temat powraca w wersji CS4: http://www.adobe.com/pl/e...studentedition/

fajnie, a mogę go sobie kupić w Polsce czy nie?
S.

MMM  Dołączył: 19 Cze 2009
Fajnie,
a nie jest to czasem tak, że tylko dla studentów powiązanych z kierunkami artystycznymi? Czy dla wszystkich?

dejot  Dołączył: 29 Cze 2008
Cytat
a nie jest to czasem tak, że tylko dla studentów powiązanych z kierunkami artystycznymi?

teoretycznie nie:

Cytat
Kto może kupić wersje Student Edition i ich używać?

Uprawnienia przysługują tylko studentom szkół wyższych, zdefiniowanych jako publiczne lub prywatne uniwersytety albo inne uczelnie wyższe, które są akredytowane i wymagają odpowiednika co najmniej dwóch lat nauki do przyznania stopnia naukowego, a także uczniom publicznych i prywatnych szkół nauczających w pełnym wymiarze czasu.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
to student edition jest dostępne wszędzie w europie ale nie w Polsce :) I na dodatek jest to u nas w Polsce dzięki kochanym dystrybutorom (oni uzgadniają chyba licencje) bowiem wszędzie na świecie ta licencje edu niekomercyjną można updatować do pełnej wersji komercyjnej tylko nie w Polsce. Fajnie ;)

A i nie liczcie na normalna wersje edu jak w europie i za te 200 zeta. Tak było do czasu gdy sobie prezes uświadomił ze nie kupi nowego merca przy takiej cenie nawet jeśli sprzeda milion sztuk (podejrzewam ze lekko by tyle poszło w takiej cenie jak nic)

Taki lajf

P.S

http://www.adobe.com/educ...dition/faq.html

"Can a Student Edition also be used for commercial purposes?

In North America, Student Edition software can be used for commercial purposes. Outside North America, Student Edition software is for noncommercial purposes only."

Fajnie nie...

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Sorry za odkopywanie tematu, ale kończy mi się trial ps'a i jako, że w pamięci miałem ten wątek to szukałem po sklepach taniego ps'a dla studentów i co znalazłem? wersje za 1000zł :] cuudownie. Czas nauczyć się gimpa ;)

valdis62  Dołączył: 12 Cze 2006
Za 349,- jest do kupienia Lightroom 3 - wersja dla uczniów i nauczycieli (cena wg Vobis).

Skocz do: