pankalego  Dołączył: 17 Lut 2007
Tą cenę znalazłem tutaj: http://www.preissuchmasch...uct_310445.html
A sklepik tutaj: http://www.preissuchmasch...+12-24&x=30&y=6
Mój obiektywik ma dopiero przyjechać w sobotę.
Narazie kupiłem 28-200
Pozdrawiam

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ciekawe, że cena Pentaxa zjechała, a Sigmy wzrosła? A dokładnie, ciekawe dlaczemu?

Czy warto kupić?
Dalej oglądam różne przedmioty. Mój P.12-24 jest w drodze.
Czy ktoś z ekspertów mógłby mi podpowiedzieć w dwóch sprawach:
-wystawiony http://www.allegro.pl/ite..._1_4_50_pk.html
obiektyw jest wart zainteresowania?
-kupiłem u wuja Alla wymarzonego pentaxowego spacerzooma i się... wpakowałem.
Ktoś używał obiektyw bez filtra i na deszczu. Mokry obiektyw przykrył dekielkiem i ..........
Wiadomo co dalej. Czy jest jakaś szansa na ratunek i ewentualnie jak bolesny?
Poza tą przypadłością wygląda bardzo dobrze.
Czytam co mogę na forum. Jest tu wiele bardzo ciekawej wiedzy. Jednak na powyższe
tematy nie natrafiłem.
Pozdrowienia

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
pankalego napisał/a:

imho za te cene nie, ostrosciowo revue nie jest zle (mam jakies krotkie tele, troche testowalem tych szkiel od znajomego handlarza ktory zawsze sporo tego z niemiec zwozil), mechanicznie tez bez zarzutu ale: kontrast (bryndza), kolory w porownaniu do pentaxa / ricoha tez slabo
stad raczej polecam cos ze stajni smc, a i pamietaj ze szklo z pozycja A (jesli chcesz uzywac go z cyfra) bardzo ulatwia zycie, czasem warto doplacic do m-ki i miec wiekszy komfort focenia
pankalego napisał/a:
Mokry obiektyw przykrył dekielkiem i ..........
Wiadomo co dalej. Czy jest jakaś szansa na ratunek i ewentualnie jak bolesny?

grzybasy? (pajeczynka) czy kropelki/zacieki gdzies wewnatrz - hm, ujme to tak, wszystko zalezy ile jakis serwis by za to zaspiewal, przy drogim/dobrym/trudno dostepnym szkle raczej bym walczyl z przypadloscia, w innym przypadku raczej nie. tak czy siak decyzja nalezy do Ciebie
pozdrawiam
kp

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
pankalego napisał/a:
zy ktoś z ekspertów mógłby mi podpowiedzieć w dwóch sprawach:
-wystawiony http://www.allegro.pl/ite..._1_4_50_pk.html

Spójrz tutaj:
http://manufactura.home.p...c18883911782fa4

Dziękuję za fachowe wieści.
Przeczucie jakby mnie naprowadzało.
Ale to śmieszne, żeby technik kierował się przeczuciem.
Ten zapryskany obiektywik to 28-200. Dostał prysznic w obiektyw. Powłoka jest podobno trwale uszkodzona wg optyka gdyż ma wżery. Myślę,że znajdzie się ktoś komu to nie będzie przeszkadzało bo wielkiego spustoszenia nie ma.
Na moje szczęście sprzedający postanowił uznać reklamację.
Teraz szukam nowego!!!
Pozdrawiam

Kuszelas  Dołączył: 12 Lis 2006
Pozwolę sobie podłączyć się do tego wontka. Miałem zakupione, dzięki uprzejmości Czesia, Sigmę 10-20. Powiem szczerze, dla takiego landszafciarza jak ja jest to wybór optymalny. Jeszcze ją testuję, ale zadwolenie z zakupu jest spore.
Przy okazji serdecznie dziękuję Czesiowi - ceny dla Klubowiczów wg. mnie konkurencyjne.
Na potwierdzenie załączam fotkę z której sam jezdem zadowolony:

Efekty z uzycia tego szkiełka są dla mnie więcej niż satysfakcjonujące. Chociaż gwoli sprawiedliwości dziejowej należy stwierdzić, że moja żona uważa mnie za minimalistę :mrgreen:
Ale co tam.
Przy okazji uprzedzam też Czesia, że prawdopodobnie będę zmuszony się szarpnąć na tele Sigmy ( no niestety nasza macierzysta firma nas nie rozpieszcza) . Mam nadzieję, że przyjmie to po męsku . . . .

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
Kuszelas, myślę, że damy radę ;-)

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
tref napisał/a:

Co do szkieł. Zależy od budżetu i potrzeb.
Pyt1 - czy tylko do cyfry?
Pyt2 - jaka moze być max cena?

Jeśli odp na Pyt1 jest twierdząca, a na drugie: kwota >3kPLN to odpowiedz jest jedna DA 12-24/4 Pentaksowe.
Jeśli zaś cena może oscylować tylko w okolicach 2kPLN to polecam Sigmę 10-20.

No właśnie, ja też stoję przed wyborem. Czy ktoś poradzi: zakładając, że finansowo to żadna różnica, to który lepszą da jakość?
Nie chodzi mi o kryterium szerokokątności, wiadomo że Sigma o 2 mm szersza. Dokładnie, to chodzi mi o jakość fotografii. Czy obiektywy bardzo się różnią w jakości pracy i finalnych zdjęć? A jeśli tak, to jakie to różnice i na czyją korzyść?

Z góry dziękuję za porady (szczególnie te z krótkim argumentem za i przeciw). :)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
SQ6GIT napisał/a:
Dokładnie, to chodzi mi o jakość fotografii. Czy obiektywy bardzo się różnią w jakości pracy i finalnych zdjęć? A jeśli tak, to jakie to różnice i na czyją korzyść?
Podejrzewam, że różnicy nie zauważysz. Dla mnie na przykład ważniejsze są dwie rzeczy, to że Sigma jest ciemniejsza na długim końcu, i że jest krótsza (24mm to fajna ogniskowa, a różnica między 20mm a 24mm jest duża). Dlatego mam Pentaksa.

A jak chcesz suche cyferki, mówiące o ostrości i takich tam - to zajrzyj na photozone, tam przetestowali oba te szkła.

Jarek Dabrowski napisał/a:

A jak chcesz suche cyferki, mówiące o ostrości i takich tam - to zajrzyj na photozone, tam przetestowali oba te szkła.

No, zaglądałem tam, ale wiesz - jakoś nie mam już siły do czytania sucho tych cyferek. Wolę od namacalnego ludzia usłyszeć... :) Co do światła... to racja, też biorę to pod uwagę. Czyli jak - tylko światło i różne ogniskowe?
Ciekaw jestem też dalszych opinii. Może ktoś miał okazję używać oba... ?

PS. Rozumiem też, że zarówno Sigma jak i Pentax nadadzą się jedynie do cyfry...

SQ6GIT napisał/a:
No, zaglądałem tam, ale wiesz - jakoś nie mam już siły do czytania sucho tych cyferek.
No i bardzo dobrze.
SQ6GIT napisał/a:
PS. Rozumiem też, że zarówno Sigma jak i Pentax nadadzą się jedynie do cyfry...
DA 12-24/4 od 17, 18mm hula na kliszy:

O! Ale się zaskoczyłem! Czyli jak kupię analog, to też się nada... :-)
Dzięki za info!

SQ6GIT napisał/a:
Czyli jak kupię analog, to też się nada...
Byle umiał sterować przysłoną, bo szkło nie ma pierścienia.

No, przysłona jak przysłona. Właśnie zdałem sobie sprawę ile kosztują do tego filtry... Polar ponad 400zł!! A bez niego ani rusz - chcę głównie w górach robić, ew. pejzaże na nizinach, ale niebo będzie kluczowe... :(

[SEMI-OFF-TOPIC: Do tego czeka mnie jakiś plecak, coby mocowanie do noszenia statywu miał, komory na sprzęt, ale i na jakiś polartec, żarcie, itp też. Patrzę, a tu okolice 900zł. Hm... Nikt mi nie mówił, że to hobby aż tyle kosztuje... ;)]

A swoją drogą przy całym tym osprzęcie, to body k100ds cenowo wygląda śmiesznie... Nie żebym narzekał, ale ostatnio zdałem sobie sprawę, że bardziej chcę dobrego szerokiego szkła, zaś puszka może poczekać. A po recenzjach, to nie wiem czy k10 nie kupię zamiast dać więcej na k20.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
SQ6GIT napisał/a:
A swoją drogą przy całym tym osprzęcie, to body k100ds cenowo wygląda śmiesznie.
Normalne.

Skocz do: