sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
A co za problem dorzucić pierścień do jasnego szkiełka ;-)

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
sunshine napisał/a:
A co za problem dorzucić pierścień do jasnego szkiełka
A co w Braunie M 50/1.7 Ci nie wystarcza :-) ?

Dobra, nie było tematu :-P

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sunshine napisał/a:
Mimo iż droższa - może warto się nią zainteresować (HSM, EX) ;-)
HSM nie dla Pentaxa.

No podobno właśnie dla pentaxa. Czytałem w tym wątku opinie co do tłumaczenia przez optyczne z angielskiego. Polecam ;-)

[ Dodano: 2008-04-07, 17:07 ]
mig-37 napisał/a:
To moim zdaniem dowodzi, że na optycznych nie zrozumieli zdania: *If the camera body does not support HSM, auto focus will not be available. (cytat z japońskiej strony, odnoszący się do mocowania Sony i Pentaxa) Moim zdaniem jednoznacznie potwierdza ono istnienie silnika HSM w wersjach do Pentaxa i Sony, przestrzega tylko przed tym, że w starszych korpusach, jak K100D, użytkownik będzie zdany na własną (z reguły lewą) grabę w kwestii ustawiania ostrości

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
sunshine napisał/a:
No podobno właśnie dla pentaxa.
Sorry. Właśnie przejrzałem na oczy, ze wątek jest o Sigmie 50mm/1.4. A ja "gupi" cały czas myślałem o Sigmie 30mm/1.4 :oops:

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
Fafniak napisał/a:
sunshine, a jakie to ma znaczenie przy takim szkle ?

Właśnie. Ale Sigma na swoich stronach podaje MFD 45cm i MM 1:7,4, co jest naturalną wartością dla tego typu obiektywu. Od czasu Pancolarów (33cm jeśli dobrze pamiętam), mało który producent porwał się na podobnie ekstremalną konstrukcję :->

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
optyczne.pl napisał/a:
Udało nam się uzyskać informację od firmy K-Consult dotyczącą ceny i dostępności najnowszego obiektywu marki Sigma - modelu 50mm F1.4 EX DG HSM. Produkt ma być dostępny w drugiej połowie czerwca, a sugerowana cena detaliczna ma wynosić 1999PLN. Należy pamiętać, że cena zaraz po premierze jest dość wysoka i dość szybko spada, ponadto realne ceny sklepowe są zawsze około 10-15% niższe niż sugerowane. Zatem na początku wakacji obiektyw powinien znaleźć się na półkach sklepowych w cenie nie przekraczającej 1800zł.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
OMG co za cenaaa :lol:

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Chyba warto jeszcze poczekać na SMC-DA* 55mm 1.4 SDM, choć cena też może być nieciekawa...

rntr  Dołączył: 06 Gru 2007
średnica filtra (77mm) dla mnie raczej zniechęcająca :/

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Cena lekko kosmiczna, szczególnie jak za obiektyw odpowiadający (dla mnie) serii A pentaksa :)
A tak w ogóle to zastanawiam się, co za debil wpadł na pomysł, żeby K100D wykastrować z SDM?

LDevil napisał/a:
Cena lekko kosmiczna, szczególnie jak za obiektyw odpowiadający (dla mnie) serii A pentaksa :)
A tak w ogóle to zastanawiam się, co za debil wpadł na pomysł, żeby K100D wykastrować z SDM?

Powinieneś raczej napisać:
Cytat
co za debil nie wpadł na pomysł, żeby K100D było kompatybilne z SDM?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
LDevil, nikt nikogo nie kastrował. Jak wychodziła kasetka, to były w ogóle szkła SDM już?

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
dsk napisał/a:
LDevil, nikt nikogo nie kastrował. Jak wychodziła kasetka, to były w ogóle szkła SDM już?

Chyba w planach, jak kadycha pojawiała się na półkach sklepowych to nawet SDM-ów nie było,

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
siwyyy77 napisał/a:
dsk napisał/a:

Chyba w planach, jak kadycha pojawiała się na półkach sklepowych to nawet SDM-ów nie było,

Ale mogli zostawić styki do PowerZooma (to te same styki), a potem przeprogramować je firmware.

P.S.
Czy działa PowerZoom z K10D??? Ktoś z was ma taki obiektyw???

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
pawelek-79 napisał/a:
Ale mogli zostawić styki do PowerZooma (to te same styki), a potem przeprogramować je firmware.

Wiesz jak kogoś stać na obiektywy SDM (nie są tanie) to będzie go stać zmienić ksetke na kadyszke, ew inną nowszą puszke pentaxa ;-)

siwyyy77 napisał/a:
pawelek-79 napisał/a:

Wiesz jak kogoś stać na obiektywy SDM (nie są tanie) to będzie go stać zmienić ksetke na kadyszke, ew inną nowszą puszke pentaxa ;-)

Wystarczy zmiana na K100Ds
Ale i tak wydaje mi się że nie są jakoś bardzo drogie w porównaniu do szkieł systemowych konkurencji..

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
dsk napisał/a:
Pewnie jak wychodziła kasetka, to pewnie schematy SDM, oraz plany związane z jego wprowadzeniem na rynek były już gotowe.

[ Dodano: 2008-05-14, 06:53 ]
siwyyy77 napisał/a:
Ja chyba sobie wezmę na wstrzymanie, na szczęście wychodzi na to, że uda mi się dorwać brakujące obiektywy na śrubokręcie. Ale jak następne body Pentaxa wyjdzie bez śrubokręta to się conajmniej wkurzę.
Najbardziej mnie w tym wszystkim zdenerwował niesamowicie krótki "czas życia" kasetki. Niecały rok po zakończeniu produkcji okazuje się, że producent ma w dupie userów tej puszki.

LDevil, ale przecież te szkła które są teraz będą działać z K100D, tylko że nie będzie się kręcić poprzez SDM, ale przez śrubokręt...

Skocz do: