Marcinicus  Dołączył: 30 Gru 2006
Dziwny komunikat...
Witam.

Mam problem z komputerem, może ktoś mi pomoże?
Przełożyłem mój dysk twardy do innego komputera, poprzez kieszeń. Zworki ustawiłem w pozycji "SLAVE". Jednak kiedy wchodzę w ikonkę dysku wyświetla im się komunikat: "! Dysk nie jest sformatowany. Formatować teraz?"
O co chodzi - jak mam wejść w ten dysk???

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A czy dysk master wie o tym, ze juz nie jest stand-alone master - tzn, czy wczesniej byl jakis dysk w tej kieszeni? Poza tym przydaloby sie napisac jaki system, jakis system plikow, jaki dysk, jaki komputer, jak ta kieszen jest podlaczona... Tak to wrozenie z sufow.

dz.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
Marcinicus, napisz więcej o systemach, bo przyczyn może być dużo, np dysk NTFS jest niewidziany przez starsze Windy

kaczor  Dołączył: 04 Lut 2008
Miałem podobny przypadek z dyskiem ustawionym jako "slave", tylko u mnie działo się tak co któreś uruchomienie systemu, aż w końcu dysk przestał działać. Może u Ciebie to też oznaka jakiejś awarii "twardziela"?

Misiek  Dołączył: 05 Lip 2007
Marcinicus, ustaw oba dyski na CS (Cable Select) - wyeliminujesz problem z ustawieniami sprzętowmi i na przyszłość będziesz miał wygodniej.

Dla przypomnienia napiszę, że jako Master wykryje się ten na końcu kabla, a jako Slave na środku.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Marcinicus, spróbuj dać na "cable selected", sprawdź też (przed podpięciem tego dysku) w setup-ie, na jakiej "pozycji" jest dysk startowy.
Poza tym może też być problem (jak wspomniał Pentagram) z NTFS-em.

[ Dodano: 2008-04-07, 19:52 ]
che che, Misiek był szybszy...

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Marcinicus napisał/a:
może ktoś mi pomoże?

Tak bywa z urządzeniami przenośnymi, ale przez kieszeń? Dziwne. Miałem dysk zamontowany w obudowie przenośnej. Z Win98 śmigał bezproblemowo, ale już XP nie go tolerował, a o sterowniku nie chciał słyszeć. Formatowałem dysk podłączony normalnie, a po przeniesieniu do obudowy mobilnej zachowywał się jak opisujesz, czyli "niesformatowany", istniejących danych nie odczytywał. W momencie przesiadki całkowicie na XP obudowa przenośna poszła w odstawkę - a fajna i dość droga była.

Witam ponownie.
Niestety nie udało mi się rozwiązać problemu. Mój system to Win XP. Czytałem trochę o tym w sieci - jest to ponoć dość często spotykany problem, ale rozwiazanie, które niektórzy podają jest jak dla mnie zbyt skomplikowane - nie będę go tu przytaczał, podam tylko link do jednej z dyskusji:

http://www.searchengines....al-t101411.html

To już drugi dysk tak zachowuje się po włożeniu go do tej kieszeni - poprzedni "odpalił" kiedy system przed uruchomieniem przeszedł procedurę skanowania dysków w poszukiwaniu błędów...dziwna sprawa...

Jarek
Cytat
Marcinicus, przeniosłem do HP (to nie jest dyskusja do Lightroomu).

Ok, dzięki i przepraszam za zamieszanie...

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Marcinicus napisał/a:
przepraszam za zamieszanie...
Nie przepraszaj, tylko... zamiast pisać:
Marcinicus napisał/a:
rozwiazanie, które niektórzy podają jest jak dla mnie zbyt skomplikowane - nie będę go tu przytaczał
- przytocz je jednak, może komuś innemu się przyda, albo Tobie będzie można jednak pomóc.

Zrobiłem to wyżej w trakcie edycji - nie zdążyłem przeczytać Twojej odpowiedzi.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Miałem podobną sytuację jak kupiłem nowego Seagate'a. Bios widział dysk, w Windowsie XP chyba była nawet ikonka ale nie dało się zrobić żadnej operacji na dysku. Zawiozłem sprzęt do sklepu i tam informatyk uruchomił inicjowanie dysku - podobno każdy nowy dysk w systemie operacyjnym trzeba jakoś zainicjować. Z tego co pamiętam to kliknął prawym klawiszem na ikonkę "Mój Komputer" na pulpicie. Dalej z listy wybrał "zarządzaj". Otworzy się coś na kształt eksploratora z drzewkiem i jedna gałąź nazywa się "Zarządzanie dyskami". Potem trzeba kliknąć prawym klawiszem na ikonkę nowo wpiętego dysku i z listy wybrać "Zainicjuj dysk" lub coś podobnego - wszystkie mam teraz zainicjowane więc nie wyświetla mi się ta opcja. Tylko nie mam pewności czy wówczas system nie będzie się i tak domagał formatu :-? .

Skocz do: