seweryn1  Dołączył: 11 Lip 2007
To ja Tamron 17-50 2.8
Oba ogniskowa 50 f:2.8

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
Voigtlander 125/2.5
trumil napisał/a:
Nimfa ogrodowa jest zimna jak ryba i nie na sprzedaz- tez. Piotr, czy moglys cos napisac na temat tego Voigtlander'a, czy to jest macro? Jakim aparatem robiles zdjecia?

dwa pierwsze zdjęcia to K20D, trzecie to *istDS.
Voigtlander jest jak najbardziej macro z odwzorowaniem 1:1. W pełni manualny o niezwykłej precyzji ostrzenia.

Napisałem coś o nim tutaj:
http://manufactura.home.p...voigtlander+125

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Piotr, Co taką słabą wiosnę macie na tym południu??? http://pl.fotoalbum.eu/corn/a44012/00000004

trumil
[Usunięty]
Dzieki Piotr za informacje. Rzeczywiscie ten obiektyw robi wrazenie. To znaczy- to co mozna z niego wycisnac. To co napisales
Cytat
(..) manualny o niezwykłej precyzji ostrzenia.
to jest zapewnienie komfortu przy robieniu zdjec. Straszne jest zagladanie przez wizjer w momencie gdy jest podpiety manualny obiektyw, ktory ostrzy na 2-3 milimetrach. Za takie cos naprawde warto dac kase, nawet tak duza jak teraz czyli $1k, bo trzeba zalozyc, ze to jest zakup na cale zycie. Inna sprawa, ze trzeba miec to cos co pozwala na to aby zrobione zdjecia przyciagaly uwage. Ja przyznaje tego nie mam ale bardzo chcialbym dowiedziec sie jak sie to robi. Chociaz zdaje sobie sprawe, ze marne szanse aby mi ktos opowiedzial.
Kontynuujac sage o Tamronach. Dwa obiektywy, ktore maja identyczne parametry ale bardzo roznia sie od siebie. Obydwa obiektywy sa zlozone, bez oslon

Od gory: model 19AH, najrzadziej dostepny na wtornym rynku obiektyw tamrona, opis tutaj ,
w srodku to model 52A opis tutaj
trzeci obiektywem na zdjeciu jest Pentax-F a:4-5.6/35-80mm wylacznie dla pokazania wielkosci obiektywow.

zdjecia z 19AH

zdjecia z 52A

Wg autorow strony http://www.adaptall-2.com/ obiektyw AH19 jest ne do pobicia ale ja nie bylem pewny wiec kupilem obydwa. Jaka jest prawda - moze sie dowiem jak sie naucze robic fajne zdjecia

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
Tamron 90di f2.8

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
Wygrzebane z szafy.

Jupiter-21M 200/4

Jupiter-21M 200/4@8

dodano:
milo, rozpaskudziłam się na autofocusie :-P , był wiatr i ostrość mi odfrunęła z listków na gałązkę.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Anno, na f4 ostrzejszy niz na f8? :-> :?:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na f8 ostrość pojechała trochę za daleko

kłapciu  Dołączył: 07 Kwi 2008
Helios 58/2, przysłona 2
[img][/img]

Mylith  Dołączył: 12 Mar 2008
trumil, bokeh z 19AH powala, na prawdę robi wrażenie :) szczególnie 1 i 4 przypadły mi do gustu.

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
milo napisał/a:
Anno, na f4 ostrzejszy niz na f8? :-> :?:

dlatego robie zawsze max otwartym ;-) uwielbiam to szkło...miałem w ręku też M'kę 200/4 ale ten mi lepiej leży w dłoni,czuć go 8-)

Ijon  Dołączył: 27 Paź 2006
kłapciu, zabrałeś Mygosi psa-mordercę ;-) Songo? http://manufactura.home.p...opic.php?t=8673

Diamond32  Dołączył: 20 Sie 2007
A tu fotka z SMC-A 24 f2.8 @ 2.8, jak na klasyczną portretówkę przystało bokeh jest super :mrgreen:

kłapciu  Dołączył: 07 Kwi 2008
Ijon, to i tak jedna z grzeczniejszych póz :)

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ale pies kłapcia, to inna rasa :-)

Dancer  Dołączył: 05 Wrz 2006
mój nowy Pentax FA 50mm 1.4 - strzał na 1.4 :-]
bokeh jak bokeh........ ważne, że idealnie w punkt!!!!!!!!!!!!!!!!

a szkiełko kupiłem u naszego Astera :-]

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Dancer napisał/a:
bokeh jak bokeh

O nie, nie. To szkło ma IMHO jeden z ładniejszych (jak nie najładniejszych) bokehów.

Fakt ; ) bardzo intensywny ;-)

moja radość pyła spowodowana perfekcyjnym F : )

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
to ja zapodam "brzydki"... z cyklu helios 77m-4 i jego ekspresjonizstyczny bokeh ... pelna dziura

Jak dla mnie bomba : D

Skocz do: