dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Rozdzielczosc ekranu a printscreen
Hej,

W pewnym programie mam podglad 1:1 obrazka, stanowiacy wycinek z jego calosci. Na piechote, uzywajac funkcji print screen, moglbym go przeniesc do szopa i posklejac.

I teraz zastanawiam sie, czy nie mozna tego jakos obejsc - tj. zwiekszyc rozdzielczosc ekranu, tak, zeby funkcja print screen pozwalala na "zlapanie" wiekszego wycinka obrazka, lub nawet jego calosc (najlepiej).

Czy to jest technicznie mozliwe? :-)

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
dan, z wirtualnym ekranem pewnie bez problemu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli jest to bańka to ustaw największą możliwą rozdzielczość i z tej rozdzielczości rób print screen. Nic więcej chyba się nie da zrobić.

Widzę, że chyba jednak jest sposób jeśli oczywiście print screen działa na ekranie wirtualnym a nie wyłącznie na fizycznym.

aflinta, ale wirtualny ekran, to nie to samo co wirtualny pulpit?

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
dan, to zależy od koncepcji nazewnictwa. Pod Linuksem mam standardowo 4 wirtualne pulpity umieszczone obok siebie - każdy o rozdzielczości ekranu. Ale mam też możliwość ustawienia rozmiaru owego wirtualnego pulpitu na wartość większą niż rozdzielczość ekranu, wtedy monitor jest tylko oknem przesuwanym nad całym pulpitem - a przesuwanie odbywa się automatycznie przy dojściu myszy do krawędzi ekranu. Kiedyś taka funkcjonalność bez problemu była dostępna w większości kart graficznych pod windowsem, teraz nie wiem jak to wygląda - bo dawno tak windy nie używałem :) Trzeba zobaczyć we właściwościach sterownika grafiki.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
U mnie pod Vistą tak to działa. Standartowa rozdzielczość to 800x480. Jak ustawię powiedzmy 1024x600 to albo wszystko mam mniejsze na ekranie, albo ekran przesuwa się, kiedy myszka dojdzie do krawędzi.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
dan napisał/a:
W pewnym programie mam podglad 1:1 obrazka, stanowiacy wycinek z jego calosci. Na piechote, uzywajac funkcji print screen, moglbym go przeniesc do szopa i posklejac.

Cfaniaczek :-P :-P :-P

gompky  Dołączył: 22 Kwi 2006
o ile pamiętam, to jest taka bardzo rzadko instalowana i jeszcze rzadziej używana wtyczka do pakietu Corel - Corel Capture. potrafiła zasysać obraz z karty graficznej o większej rozdziałce niż ekran. przed akcją trzeba było ustawić rozdzielczość, klawisz skrótu i docelową lokalizację. pamiętam, bo przy jednym projekcie powiesiłem inny program w końcowym stadium pracy i i dzięki Corel Capture wynikowa ostatecznie znalazła się w druku. plik składu z n warstw oczywiście szlag trafił. tylko, że to było za czasów PSa7, więc pamiętam lekko zamglone zarysy całej sprawy.

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
a jaka jest rozdzielczość obrazka? tak z ciekawości.
*puf*

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
gompky napisał/a:
przed akcją trzeba było ustawić rozdzielczość

W programie? Da się?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
j+ napisał/a:

Może dan chce sobie zrobić odbitkę TEGO OBRAZKA w oryginalnej rozdzielczości. :mrgreen:

alkos napisał/a:
Cfaniaczek

Wsio na legalu :-D

j+ napisał/a:

10mpix z K10D :-D

[ Dodano: 2008-04-07, 22:31 ]
lipalipski napisał/a:
Może dan chce sobie zrobić odbitkę

Niestety nie mam zgody wspolnoty mieszkaniowej, na zalepienie bloku "Ostatnia Wieczerza" w 300dpi :-P

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dan, poszukaj programiku Snag-it. Coś podobnego umożliwia. Pierwotnie był napisany dla "zrzucania" długich stron z netu, ale może da radę i temu.

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Gwiazdor, chyba nie da.. poszlo z 5 programow po drodze... z wnioskiem, ze jaednak szkoda czasu na takie zabawy, heh

Skocz do: