Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Poszukuje kogos dobrego z elektroniki/elektryki
Witam,

Chodzi o znajomosc przerzutnikow etc. i budowania z nich licznikow.

Dokladnie chodzi o zbudowanie licznika do 10 z przerzutników typu D.
Ew. jak jakaś bramka być potrzebna to można użyć.

Czy ktoś z Was ma pojęcie jak je połączyć?

Będę ogromnie wdzięczny :-B :-B

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
Nie masz żadnej książki na ten temat? Liczniki są zwykle rozrysowane, a jeśli nie są to robisz syntezę i masz. Chyba nie mamy za Ciebie odrobić pracy domowej?

To zadanie teoretyczne z pracowni. Ni cholery nie moge tego zrobic.
Przerzutniki i liczniki to moja pięta achillesowa. Niestety ...

Co do książki to mam Układy Cyfrowe, ale naprawdę nie moge tego rozgryźć. Miałem to z takim nauczycielem, że ten temat to dla mnie naprawdę czarna magia :-?

Pieńkos Turczyński "Układy scalone TTL w systemach cyfrowych" wyd. 3 WKiŁ 1986 str. 220
tam znajdziesz rozwiązanie czyli cztery przerzutniki D i bramka NAND - licznik asynchroniczny
Polecam tę książkę, a szczególnie polecam nauczenie się syntezy układów i nie tylko, bo to się w życiu przydaje.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
pierwsza osoba o której pomyślałem jak przeczytałem ten temat jeszcze bez odpowiedzi to TLu.

No i prosze ;D

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
TLu napisał/a:
bo to się w życiu przydaje.

chyba tylko elektronikom : -)

Dancer napisał/a:
TLu napisał/a:
bo to się w życiu przydaje.

chyba tylko elektronikom : -)

elektrykom i automatykom też :-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Różne liczniki przydają się w różnych sytuacjach, np. licznik trafień w totku ;-)

TLu, wielkie podziękowania dla Ciebie.
Aż głupio mi prosić Cię o więcej, ale czy mógłbyś wykonać mi skan/zdjęcie tej strony?
Tak się niefortunnie składa, że potrzebuję tego na jutro rano i nie zdąrze wejść do biblioteki miejskiej ani studenckiej. Byłbym Ci ogromnie wdzięczny :-B

Przemekbelch napisał/a:
TLu Aż głupio mi prosić Cię o więcej, ale czy mógłbyś wykonać mi skan/zdjęcie tej strony?

Nie mam skanera.

Spróbuję zrobić zdjęcie telefonem, a dopóki Pentax nie oferuje telefonów, to chyba nie będzie nietaktem, że wykorzystam SonyEricsona :-)

Widzę, że mamy telefony tej samej firmy- trzeba przyznać, że pod względem aparatów są naprawdę niezłe.
Mam nadzieję, że i tak będzie w tym wypadku :-B

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kiedyś przed laty użyłem tej książki aby zbudować zegar ciemniowy. Działa do dziś i nadal nie ma obudowy.

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Ja też mam SE i nie wyobrażam sobie mieć innego.

Zupełnie jak z ....

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Przemekbelch, nie wiem jakich autorów masz Układy Cyfrowe (może być kilka książek o tym samym tytule) ale w moim wydaniu Bolka Pochopnia są fajnie wytłumaczone na stronie 334 i dalej więc poczytaj ;-)

Niestety mam innego autora. Ale nauczę się tego, już sobie to obiecałem :-)

Przemekbelch napisał/a:
Niestety mam innego autora. Ale nauczę się tego, już sobie to obiecałem :-)

Brawo!

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Jeszcze jakbyś mimo wszystko jutro dalej nie rozumiał to mogę podesłać notatki ale dopiero jutro i o ile odda mi je znajomy z roku... Ale to nie jest takie trudne ;-)

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Przerzutniki są tak banalne, że nie wiem od czego zacząć. Na wejściu taktowanie - np. oscylator kwarcowy 1Hz, jak sama nazwa wskazuje przerzutnik ma wejście i wyjście - zmiana stanu na wejściu (tylko nie pamiętam już, czy zbocze rosnące czy opadające) wywołuje zmianę stanu na wyjściu, które z kolei łączysz z wejściem kolejnego przerzutnika. Daje Ci to sygnały kolejnych bitów: 2^0+2^1+2^2+2^3+...2^n. Przy osiągnięciu żądanego stanu - dla 10(dec) będzie to 1(bin) na przerzutnikach 2 i 4 (licząc od 1). Te wyjścia łączysz z wejściami bramki NAND (bo przerzutniki kasuje się stanem 0! o ile się nie mylę ma to związek z zabezpieczeniem układu przed przepływem prądu oraz spowodowanymi przez tenże możliwymi spadkami napięcia na wyjściach). Pod linkiem znajdziesz materiały z pierwszego semestru pracowni elektronicznej ze schematem połączeń układu.
http://83.3.22.78/k/el/

Dzięki :-B
Spróbuję to wszystko pojąć...

Skocz do: