pjotrekm  Dołączył: 21 Lis 2006
Sklepy internetowe w USA - gdzie lubia Pentaxa
Znacie jakies sklepy internetowe w USA gdzie lubia Pentaxa i maja na niego jakies fajne ceny. Glownie interesuja mnie obiektywy.

dzieki za info

pjotrek

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Najwięcej szkieł jest w B&H i Adoramie, sporo też jest na amazon.com
Dodatkowo nieśmiertelny ebay.com

rodric  Dołączył: 30 Lis 2006
Witam wszystkich!!!
Jako potencjalnie nowy urzytkownik systemu pentaxa, a mieszkajacy obecnie w Niemczech, chcialbym podlaczyc sie pod ten watek z pytaniem: czy kupujac cos na amerykanskim ebayu bede placil clo po odbiorze przesylki w Niemczech, czy tez jest duza szansa na ominiecie tego "podatku" (ale mi zdanie wyszlo... ;-) ).
Jak ktos mial jakies doswiadczenia to z przyjemnoscia wyslucham :-) ))
PS
swoja droga to wiem ze np. W Irlandii wiele osob nie placilo cla przy sprowadzyniu ze stanow obiektywow czy tez calych korpusow.
Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
rodric, - o tym ze nie zaplacisz...raczej zapomnij...

hmmm... a ile to clo mniej wiecej w Niemczech wynosi ???
Koniec, koncow zawsze mozna sie wybrac na wycieczke do Szwajcarii lub Pragii (niestety chyba dopiero na wiosne...)

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
rodric Wszystko, co jest w Unii Europejskiej (a więc także Praga) nie ma dużej różnicy cen.
Początkowe obiecanki trochę niższych cen np. na Słowacji okazajuą się w praktyce tylko pobożnym życzeniem sprzedawców.

Uniknięcie cła i MWSt przy wwozie spoza Unii jest możliwe w zasadzie tylko przy osobistej podróży.

Co do wysokości cła - to pytaj rczej w pobliskim Zollamcie.

o ile dobrze poszukalem to clo (kraje spoza UE) przy sprowadzeniu aparatu (body) to 4.2% z jego wartosci.
Brzmi bardzo zachecajaco ;-)
Teraz tylko wypadaloby sie dowiedziec o koszt przesylki i gwarancje.
Pozdrawiam

rodric cło to pryszcz, nie zapominaj o obliczeniu od całości (cena+cło+wysyłka) 16% MWSt (w Polsce 22%) i dodaniu do ww.

Bronek  Dołączył: 04 Wrz 2006
o, to jeszcze tutaj podam - K10D jest do wziecia w http://www.bhphotovideo.com/ , od wczoraj. Chyba maja maly zapasik ;-)

wasyl  Dołączył: 06 Gru 2006
znalazłem taki sklepik made in USA www.wilddigital.com
Mają dość ciekawe ceny na cyfrówki pentaxa

Zacytuję Jarka Dabrowskiego

"Panowie, panowie, nie podniecajcie się każdym linkiem do sklepu w USA, który sprzedaje gruszki na wierzbie za pół ceny."

http://www.resellerratings.com/store/WildDigital

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
rodric napisał/a:
o ile dobrze poszukalem to clo (kraje spoza UE) przy sprowadzeniu aparatu (body) to 4.2% z jego wartosci.

Clo to nie jest % z wartosci aparatu, tylko niestety wartosci aparatu + kosztow przesylki. Potem jeszcze od sumy aparat + koszty wysylki + clo liczymy VAT obowiazujacy w danym kraju UE i dopiero mamy cene koncowa. Nie jest wiec tak rozowo.

Cytat
Teraz tylko wypadaloby się dowiedziec o koszt przesylki i gwarancje.
Pozdrawiam

Mysle, ze naprawy na gwarancji to raczej wysylka sprzetu za ocean na Twoj koszt.

Ok, wiec sprawa przedstawia sie nastepujaco:
Dla zestawu Pentax k10D + 18-55
cena w USA : okolo 1000$
Dodatkowe koszty (przesylka + ubezpieczenie, clo, podatek) ~ 273
Daje nam to 1273$ co przy kursie sprzedazy 2,92 ($) wynosi 3716 zloty ...
Oczywiscie bez dzialajacej w europie gwarancji ...
cena w nNiemczech tego samego kitu to okolo 1000 €.
Tak wiec, jak ktos juz to zauwazyl ;-) , gra niewarta swieczki...

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
za 500 $ już można kupić kasetkę, znajomy będzie jechał po swiętach, na nasze 1450 za body ? brać ? gwarancja fajna rzecz ale planowałem używanego DS więc chyba nie warto się zastanawiać :roll:

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
[ mam nadzieję że w dobrym wątku to zaczynam ]

otóż chcę sobie zakupić osłonę przeciwsłoneczną typu PH-RBK67 ( są dwie do 16-50 i do 50-135 ) , oczywiście wszystkie dostępne tylko w sklepach USA, głównie adorama, a problem ( bynajmniej tak mi się wydaje ) dotyczy tego, że jak patrzę na fotkę lens hood do 50-135 to widzę ale inną osłonkę pasującą do 16-50.
Pytanie posłałem do firmy, ale nic, milczą.

50-135
http://www.adorama.com/PXLHRBK67.html

16-50
http://www.adorama.com/PXLHRBK77.html

Może ktoś wie gdzie można indziej kupić, dalej szukam na google, ale bez rezultatów.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
vertiico napisał/a:
Może ktoś wie gdzie można indziej kupić, dalej szukam na google, ale bez rezultatów.
Pentax podaje to:
link
Możesz również tutaj

vertiico  Dołączył: 08 Maj 2007
super, dzięki za linki :)

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Jesli chodzi o zakupy w USA to moge sie podzielic takim oto doswiadczeniem:
Clo VAT itd.
- NIE KONIECZNIE, jaki kolwiek znajomy czy rodzina zalatwia sprawe.
Aparat czy obiektyw nalerzy wypakowac z pudelka/te mozna wyslac listownie/, dokladamy kateczka Happy Birthday i tyle. W ten sposob doszedl do mnie K10+kit, potem tam70-300, i P10-17, a nawet z Taiwanu FA43 ltd. :-P
SERVICE
-Zrypalem wlasnorecznie popychacz przyslony w k10, oddalem w service bez dowodu zakupu/bo go zgubilem/, po 3 dniach rob. kurier przyniosl do domu.
Mieszkam UK. Mysle ze w Europie jest podobnie, wylanczajac Polske. Paczki z zagranicy tam nawet znikaja.

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Matey3000 napisał/a:
Jesli chodzi o zakupy w USA to moge sie podzielic takim oto doswiadczeniem:
Clo VAT itd.
- NIE KONIECZNIE, [...]
Mieszkam UK. Mysle ze w Europie jest podobnie, wylanczajac Polske. Paczki z zagranicy tam nawet znikaja.

Tia.... I to jest właśnie ta Europa dwóch prędkości.

Przy okazji - do administratorów forum - może warto założyć stały wątek "zakupy sprzętu spoza EU" z poradami? Pytania o sprowadzanie sprzętu z USA są dosyć częste. A jest jeszcze Hongk Konng, który cenowo jest chyba jeszcze bardziej atrakcyjny.

Matey3000  Dołączył: 14 Paź 2007
Co do HH i calej China to poczytaj na ebay a znajdziesz takie cos:
We will ship worldwide EXCEPT /tu nazwy krajow glownie Afryka/ no i Polska, Bialorus

Skocz do: