blas  Dołączył: 02 Lut 2008
za chwilę przyjdzie K10D. Na co zwrócić uwagę przy odbiorze?
Witam,

Pewnie każdy z obecnych użytkowników miał takie wątpliwości i pytanie : na co zwrócić uwagę przy pierwszym otwarciu pudełka z K10?

Czy mogę liczyć na opis elementów "krytycznych" (a), niezbędnych do sprawdzenia (b), które warto sprawdzić (c), które wyszły z czasem a których nie dało się dostrzec pierwszego dnia (d) a zobaczyć można było,.... inne...?

Naturalnie oprócz kompletności i braku uszkodzeń mechanicznych... :lol:

pzdr

edit :

właśnie znalazłem temat tego dotyczący - ale głownie jest tam pisane o gwarancjach a nie o weryfikacji samego sprzętu...

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
To daj link, sprawdzę swoje dla pewności ;-)

Cóż, ja wyjąłem z pudełka, naładowałem batkę, podpiąłem obiektyw i... zacząłem cykać zdjęcia :evilsmile: Szybki teścik lampy błyskowej, trybów ekspozycji, przycisków i systemu redukcji drgań i to wszystko. Co złe to z czasem wyjdzie, a masz na to 2 lata ;-)

miodzik  Dołączył: 19 Lut 2008
Aparat nowy czy używany?

ojek  Dołączył: 03 Lis 2007
....na ciśnienie i puls... :mrgreen:

Cytat
To daj link, sprawdzę swoje dla pewności

to jest link z tego forum - już gdzieś mi się zapodział Jakoś tak z początku 2007 roku.

Cytat
Aparat nowy czy używany?

Nowy. I już jest u mnie :-D

Cytat
.... naładowałem batkę ...

... no właśnie - moja bateria była już naładowana. Mam wrażenie, że aparat był wystawiony jako body gdzieś tam. Ale śladów użytkowania nie widzę. Jest gdzieś jakiś licznik już wykonanych zdjęć?

pzdr

igorkrupa  Dołączył: 17 Maj 2007
"Licznik gdzieś tam" to ilość wykonanych zdjęć zapisanych pod postacią numerku w nazwie pliku. :-B
Oby Ci służył!

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
blas, jest. Było o tym całkiem niedawno. Trzeba mieć program co się nazywa PhotoME i on odczytuje ilość kłapnięć migawki. To w sumie nie to samo, co ilość wykonanych zdjęć, ale za to dużo ważniejsze.

Zainstalowałem program PhotoME i pokazał 183 - więc OK. A wersja oprogramowania ... 1.0. Dziwi mnie to, bo numer seryjny jest najnowszy (najwyższy) z wszystkich z bazy danych (2865xxx)... E tam .... podejrzliwy jestem... :-D

Jestem ciekawy czy z takim po prostu wychodzi z fabryki czy wgrywają najnowszy ?

pzdr

Cytat
To daj link, sprawdzę swoje dla pewności

znalazłem : proszę bardzo : http://manufactura.home.p...er=asc&start=20

ale tak jak mówię - bardziej o gwarancji

pzdr2

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
W którym miejscu w PhotoME pokazywany jest total counter?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Pod koniec sekcji Manufacturar notes.

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
W wywołanych jpeg-ach nie znalazłem. Widzę że w RAW-ach jest dużo więcej parametrów.
THX plwk

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
mój też niedługo przyjdzie i mam pytanie dotyczące baterii - jest całkiem pusta czy doładowana? Powinienem najpiewr wyładować robiąc zdjęcia czy zaraz doładowac do pełna?

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
korkotrampek, - troche energii ma....ja tam pobawilem sie aparatem i dopiero jak "wysiadl" to zaczalem ladowac(baterie oczywiscie)

[ Dodano: 2008-04-07, 20:32 ]
korkotrampek, - troche energii ma....ja tam pobawilem sie aparatem i dopiero jak "wysiadl" to zaczalem ladowac(baterie oczywiscie)

xander  Dołączył: 06 Kwi 2008
Sprawdziłem w moim nowym k10d - wczoraj przywiezionym z RTV EURO AGD ilość "strzałów" migawki przy użyciu programu photome - sam zrobiłem może 100 fotek. Shutter count wynosi: 5400.
Co jest grane? Program się myli? Na wcześniejszych zdjęciach zapisy shutter count są odpowiednio mniejsze, więc te wartości raczej nie są dobierane przypadkowo.

Sprzedają używany sprzęt?

Xand

[ Dodano: 2008-04-08, 19:06 ]
Jutro idę zrobić tam awanturę. Jeśli wreszcie uda mi się kupić dobrego k10d chyba się z radości upiję ;)

X

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A jaki masz numer zdjęcia w nazwie? Ja kupowałem w Euro, PhotoME pokazuje 650, a numer zdjęcia 400. To wygląda dużo bardziej normalnie niż ponad 5 tysięcy. :shock:

xander  Dołączył: 06 Kwi 2008
Zdjecie bylo nr 300, okolo.
X.

piok  Dołączył: 17 Sty 2007
u mnie w k100DS na pliku mam nr IMGP2656.PEF a shutter count pokazuje 3313... a bylem przekonany ze mam nowke sprzet

dyptam  Dołączył: 14 Kwi 2007
Cytat
Sprzedają używany sprzęt?
na początku wszystkim z BF/FF wymieniali body na nowe, więc te są pewnie come back. :-P

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
U mnie nr zdjęcia równo 1000, natomiast Shutter count 1553.
Mysle, ze to moze byc np. od podglądu zdjec pod wzgledem przepalen i niedoswietlen zamiast GO, bo na poczatku sie tym troche bawilem. W koncu wtedy lustro podnosi i robi jakby zdjecie do bufora. Czy cos jeszcze moze byc tego powodem? Bo badz co badz to napewno nie uzywalem tego podgladu ponad 500 razy :-?

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
xander napisał/a:
Shutter count wynosi: 5400.

Ale jaja :lol: Qrcze żałuję że swojego nie sprawdziłem jak kupowałem :lol:

xander napisał/a:
Jutro idę zrobić tam awanturę. Jeśli wreszcie uda mi się kupić dobrego k10d chyba się z radości upiję ;)

Jak z Wawy - to zapraszam do siebie www.kinobar.pl
Masz u mnie Piwko i dwa wściekłe psy :lol:

Skocz do: