K-1, K-3, MZ-3, ME Super, IRIX 11/4, D-FA 21/2.4 Ltd, FA31/1.8 Ltd, FA50/1.4, FA77/1.8 Ltd, FA80-320...
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
Moim zdaniem ciekawszy od wyższości FF nad Świętami wielkanocnymi.lipalipski napisał/a:Dawno nie było takiego tematu
Dada napisał/a:Używałem Limiteda DA21 i DA 40 w E-400
Pozdrawiam,
Piotrek
6x7, 1/2.33"
YellowLabel napisał/a:a jak z akcesoriami?
np adapterem na m42 - wiem ze pentax go ma do olympusa nie widziałem.
Pomiar działa na AV normalnie, praca na przysłonie roboczej, w DA tylko na pełnej dziurze. Reasumując tak samo jak w innych systemach przy użyciu przejściówek. Dodatkowo w E-510 i E-3 działa też stabilizacja- tak samo jak w Pentaksie.piotrecius napisał/a:Praca pewnie na przysłonie roboczej, a jak jest z pomiarem światła w takim zestawieniu, jeśli można wiedzieć
A co to za nowa teoria ?armar napisał/a:Do Olympusa m42 to raczej troszkę mało sensowne, bo wychodzi jeszcze mniejsza rozdzielczość na zdjęciach.
Żaba napisał/a:armar mam do ciebie pytanie. Robiłeś zdjęcia Olkiem ze szkłami m42? Bo odnoszę wrażenie że piszesz bzdury.armar napisał/a:o Olympusa m42 to raczej troszkę mało sensowne, bo wychodzi jeszcze mniejsza rozdzielczość na zdjęciach. :(
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Dada napisał/a:Matematyka powinna być właściwie używana. Policz najpierw ile lini na mm wychodzi Ci z rozdzielczości matrycy, a potem porównaj to z ze swoimi obliczeniami linii na mm dla obiektywów
armar napisał/a:Oczywiście producenci nie chcą zmniejszać rozdzielczości równo o połowę, czego efekt - pomierzone rozdzielczości dla Pentax'a K100D są tutaj.
Dla przykładu rozdzielczości takiego Heliosa 85/1.5 są tutaj. Każdy może sobie porównać osobiście i wyciągnąć wnioski, ale jeśli będą problemy, to chętnie pomogę.