Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
pech - tym razem 50 powaznie uszkodzona....
wlasnie okazalo sie ze dzisiaj podczas "wypadku" z kamera ulegl uszkodzeni takze moj obiektyw :roll:
dostal naprawde solidny postrzal od dolu tak ze caly wewnetrzny tubus jest odgiety do gory...
przeslona jest czesciowo zblokowana pierscien ostrosci calkowicie ifltr wygiety....
dobrze ze body nie zanotowalo chyba zadnych uszkodzen....
Do Rendazki bym wyslal...ale obawiam sie ze przy ich zajetosci .....
komu mam wyslac to szklo...?
(wersja fA)

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Fafniak a ile może kosztować taka naprawa? Może lepiej w USA kupić nowe szkło 200$ czyli jakieś 450zł

Żaba napisał/a:
Może lepiej w USA kupić nowe szkło 200$ czyli jakieś 450zł
-taaak a kto mi to przywiezie... :evil: bo + wysylka cloi vat to zrobi sie chyba 700-800zl

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
widziałem na ebay.co.uk za jakieś 145 funciaków z przesyłką. czyli wychodzi poniżej 640zł. jakby co, to linka mogę podać. było w ciągłej sprzedaży.

a jeśli chodzi o serwis, to może wybierz się do bieńka albo na armii ludowej 12. może akurat podejmą się naprawy. tyle, że ten pierwszy ostatnio raczej niechętnie grzebie się w analogach, a ci drudzy pewnie wezmą za naprawę nie mniej niż 150zł (ode mnie tyle wzięli za regulację i przesmarowanie smc-a 70-210/4).

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
Fafniak, jeśli chcesz możesz słać do mnie.

Mogę zostawić to szkiełko w Bytomiu. [ http://www.fototechnika.bytom.pl/ ]

Tylko najpierw przeslij na prv jego zdjęcia, czy w ogóle jest co z niego zbierać....

ale chyba lepiej do Rendaszki.

[ Dodano: 2008-04-09, 16:48 ]
ewentualnie naprawa aparatów w Sosnowcu [ => tel 606-342-022 ]

znam tego Pana i wlasnie jest u niego jedno moje szkiełko.

pytanie za 100 punktow ktore z tych miejsc ma lawe optyczna... :roll: bo o ile wiem to na armii ludowej chyba nei maja...

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
Fafniak napisał/a:
-taaak a kto mi to przywiezie... :evil: bo + wysylka cloi vat to zrobi sie chyba 700-800zl
a widzisz i tu możemy porozmawiać bo możliwe, że będzie miał Ci kto (bez cła i podatku) przywieść to szkło 8-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Fafniak, toż to prawie tilt się zrobił. Warto naprawiać?

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Ojojoj. Generalna wymiana mechaniki, jak dla mnie. Czy tylna soczewka jest na oko w plaszczyznei przedniej? Byc moze obyloby sie bez adjustacji opt, jezeli skrzywil sie caly blok. Przeslona chodzi?

tylna soczewka jest przekoszona pi razy drzwi tak jak przednia
przeslona czesciowo chodzi....ale nie do pelnej dziury i gdzies troche sie blokuje

[ Dodano: 2008-04-09, 17:15 ]
k*** - najostrzejsze szklo... czyszcone zjustowane... :cry:

No to moze byc dobrze... Tyle ze i tak na 80% trzeba sprowadzic zastepcza helikoide.... a to raczej tylko u Rendaszki... co bedzie kosztowac, ekhm, europejsko...

alkos napisał/a:
a to raczej tylko u Rendaszki
- kurna anwet dodzwonic sie nie ma jak :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: - moze jutro...
alkos napisał/a:
Tyle ze i tak na 80% trzeba sprowadzic zastepcza helikoide
- to jest ta prowadnica po ktorej chodzi szklo... ?

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Fafniak - zastanów się na spokojnie czy jest sens naprawiać taki obiektyw....

jego jakoś spadła - po naprawie za którą wywalisz troszkę kaski i tak nię będzie jak w nowce......... 800 zl za fa 50 1.4 nowka 2 lata gwarancji to naprawde dobra cena......

ciesz sie ze body całe!!!!!

Fafniak napisał/a:
to jest ta prowadnica po ktorej chodzi szklo...

Tak, w zasadzie to dwie slimacznice. Musza byc poharatane...

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:
pytanie za 100 punktow ktore z tych miejsc ma lawe optyczna... :roll: bo o ile wiem to na armii ludowej chyba nei maja...

Powinni mieć - optyk z mojej firmy im swego czasu kolimator naprawiał.

nemo  Dołączył: 21 Wrz 2007
Chyba lepiej kupić w USA. W styczniu z transportem (pocztą), cłem i podatkiem zapłaciłem 750, przy obecnym kursie dolca powinno być sporo poniżej 700.

kurna szklo musialo przejac lwia czesc uderzenia...

Fafniak napisał/a:
kurna szklo musialo przejac lwia czesc uderzenia...

Co nie znaczy ze sie soczewki poprzestawialy ... chociaz musiales zdrowo pi*****ąć... :-P

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
No tak...
Urok rzucony na Fafniaka znów dał znać o sobie. Tym razem nic nie kupował, więc musiało jakoś inaczej zadziałać...

Skocz do: