Zbeniek  Dołączył: 12 Lut 2008
Pentax 75-300 / 4,5-5,8 FA-J AL
Witam serdecznie, nazywam się Krystain i jestem tu nowy :)

Mam zamiar zakupić K10D lub K200D z obiektywem. W większości zajmuję się fotografią kolejową i tutaj mam małe pytanie odnośnie obiektywu. Za niewielkie pieniądze mogę nabyć body ale tylko w zestawie z obiektywem. Do wyboru mam Sigmę, Tamrona oraz Pentax 75-300 / 4,5-5,8 FA-J AL o którym nic praktycznie nie wiem. Przeglądając fora znalazłem niewiele na jego temat. Interesuje mnie AF, jak ten obiektyw współpracuje z body oraz jakość obrazu dla 200 i wyżej mm w porównaniu z S i T.

Za odpowiedzi z góry wielkie dzięki.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ten obiektyw jest najmniej popularny z wymienionej trójki ale przeszukaj forum bo na jego temat na pewno coś było i o ile dobrze pamiętam to co najmniej jedna osoba z forum go posiada.

Sadorg  Dołączył: 29 Sty 2008

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Akurat zenza wystawił do sprzedaży Pentaksa 80-320, który jest chyba najlepszym z tanich zoomów o zbliżonym zakresie ogniskowych.

Zbeniek  Dołączył: 12 Lut 2008
Sigma
Dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem i pomoc.
Coś wyczytałem i zaryzykuję kupno Sigmy jako szkło na parę miesięcy, potem pomyślę o czymś z wyższej półki. @plwk niestety muszę zakupić zestaw z obiektywem więc propozycja @zenzy odpada. @Sadorg wiem że sobie czasami pstrykniesz jakiś pociąg ( TWB ) :)

Pozdrawiam

[ Dodano: 2008-03-04, 23:46 ]
Dla zainteresowanych fotki z FA-J-a

http://www.simplybirding....ecdfa07d0ca77e5

quarion_blass  Dołączył: 22 Sty 2008
Warto kupić według was tego Pentaxa 75-300 nowego za 280zł?

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
quarion_blass, moim zdaniem nie. Ale pewnie będzie wiele, wiele osób, dla których taki interes będzie wart zachodu.

redevil75  Dołączył: 07 Wrz 2007
Pentax SMC-FA J 75-300/4.5-5.8AL
Witam.

Zastanawiam się nad zakupem Pentax SMC-FA J 75-300/4.5-5.8AL. Czy ktoś może miał do czynienia z tym obiektywem i może coś o nim napisać. Jak wypada konkurencja w porównywalnej cenie.

Z góry dzięki za odpowiedź.

Pozdrawiam.

Przemek

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Zate pieniądze, za które teraz jest na allegro, to ja bym wolał Sigme, albo Tamrona.

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Mam ten obiektyw i mam porównanie z Sigmą 70-300 DL. Wymieniłem tę sigmę właśnie na P 75-300. Obiektywy te są z jednej strony podobne, z drugiej zupełnie różne... Optycznie - na moje oko porównywane. W obu - im dłuższa ogniskowa, tym gorzej. W Sigmie powyżej 200mm było "mydło", w Pentaxie za to - jakby aberracje większe... Sigma jest solidniej zbudowana, ale duuużo cięższa i grubsza (to był 1 powód zmiany). Pentax ma plastikowy bagnet - niby wada, ale w praktyce bez znaczenia- wszysko działa i nic się nie wyciera. Pentax nie ma trybu makro - ale powiedzmy sobie szczerze, że ciężko się robi makro z ogniskową 300mm... dla mnie to nie był argument, do makro mam inne szkła. Płynność pracy pierścieni - Pentax górą, sigma miała b. dyży opór (jakby skokowe obracanie się pierścienia ogniskowaj zwłaszcza powyżej 200mm (2 powód zmiany). Pentax dużo szybciej i pewniej ostrzy (3 powód). Ogólnie ten FAJ to nie taki zły, choć chyba niedoceniany (kiedyś był chyba "długim kitem"?) obiektyw. Z drugiej strony 600zł (allegro) to chyba nie jest wielka okazja, taka "normalna" cena. Za swój ok pół roku temu dałem 450 zł i uważam że to był b. dobry zakup.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
rbucz napisał/a:
Płynność pracy pierścieni - Pentax górą,

Szczególnie jeśli chodzi o pierścień przysłony :evilsmile:

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
redevil75, scaliłem Twój wątek z wątkiem na ten sam temat, który Cię interesuje, do tego o takim samym tytule! :evil:

Zanim założysz nowy wątek, poczytaj:

1. Regulamin Forum: http://manufactura.home.p...pic.php?t=10785

2. "FAQ - forum otwarte" w ogólności, http://manufactura.home.pl/p-pl/viewforum.php?f=8

3. FAQ - forum otwarte: » Jak pisać... czyli zanim zaczniesz zadawać pytania
http://manufactura.home.p...opic.php?t=7973 w szczególności!

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
matb napisał/a:

Szczególnie jeśli chodzi o pierścień przysłony :evilsmile:

:-D no tak rozpędziłem się - tego Pentax oczywiście nie ma :lol: dla manualnych analogowców - wada.

Skocz do: