zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
[zaq81] a tu coś mojego
Wszystkie zdjęcia kit-em 18-55
1.

2.

3.

4.

5.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Oj, strasznie mdła papka.
No i zawartość raczej albumowa. To co Tobie wydaje się interesujące z punktu widzenia emocjonalnego - dla innych jest po prostu mało ciekawym zdjęciem.

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
zaq81, na swojej galerii masz dużo lepsze kadry.

Te akurat zdjęcia są jakieś nijakie.
Trochę przyciemne (zresztą wyglądają na zdesaturowane, a nie czarno-białe, a to różnica).
Dość banalne tematy i banalnie ukazane.
A jak już mniej banalnie - niby "3." - to niebanalnie na siłę (po co ta kompozycja po skosie?).

Takie proste kadry, tego typu tematy, owszem - mogą bardzo cieszyć widza - ale może zawalczyć o tę ich zwyczajność - np. w kolorze, coś jak zachody słońca jakie robiłeś...

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Wszystkie na nie. Raz, za pokazanie tematu, dwa za sztuczne czarno-białoście.

Nie pierwsze wiadro wody jakie na mnie wylano :-( ale pierwsze takie celne :-) Jarku trafiłeś w 10 z tą "papką albumową"(dzięki za tytuł dla galerii). Wszystkie fotki są albumowe i na próżno szukać w nich nici artyzmu ....
Co do kolorów, a raczej ich braku to rozumiem że się Wam nie podoba i tu prosił bym troszkę szerzej jeśli to możliwe, kiedyś gdzieś wyczytałem że B&W jest łatwiejsze niż color niestety nie znalazłem nic o tym jak zrobić dobre B&W , a od tego chciał bym zacząć, na razie uczę się metodą prób i błędów.
Co do pokazania tematu...... zaraz jakiego tematu .... tu nie ma żadnego tematu :-)

A teraz przyjemniej bo zimne :-B na koniec dnia
Wasze zdrowie

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W tych czarno białych nie ma wcale czerni ani bieli tylko ciemno szaro.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
zaq81 napisał/a:
Co do kolorów, a raczej ich braku to rozumiem że się Wam nie podoba i tu prosił bym troszkę szerzej jeśli to możliwe,

Bo okazuje się, że żeby przerobić zdjęcie kolorowe na czarno białe, to nie wystarczy tylko uzyc suwaczka "desaturacja"... Wtedy wychodzi wszystko szare... ale inaczej szare niż np na zeskanowanej kliszy ;-)

Żeby zrobić w miarę zadowalające zdjęcie czarno białe z kolorowego trzeba pomieszać jakieś kanały, ponakładać maski, czy cuś... Jestem lajkonik w tych sprawach... [proponowałam kiedyś cos takiego jak RC b/w ale nie wyszło :-/ ],,,
Cos na ten temat możesz poczytac tutaj: http://www.markushartel.com/tutorials/

Technicznie nie czuję sie kompetentna, aby Ci to wyjasnić - może koledzy to zrobią lepiej [ja wiem o co chodzi, ale nie wiem dlaczego ;-) ].

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jest przyklejony wątek o konwersji z koloru do czarno białych
http://manufactura.home.p...opic.php?t=5234

zaq81 napisał/a:
niestety nie znalazłem nic o tym jak zrobić dobre B&W , a od tego chciał bym zacząć, na razie uczę się metodą prób i błędów.
Popatrz tutaj:
http://www.markushartel.c...conversion.html

[ Dodano: 2008-04-02, 15:54 ]
O, już mygosia pokierowała.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
zaq81, np cos takiego...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
milo, jeszcze dołóż ziarno, takie z 800tki

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Pentagram napisał/a:
milo, jeszcze dołóż ziarno, takie z 800tki

E tam, to jest cyfra... Wiec niech bedzie gladka.

Na wstępie pragnę wszystkich przeprosić ostatni tydzień był dla mnie trochę przebojowy, a jeżeli kogoś interesują szczegóły zapraszam tutaj
http://manufactura.home.p...pic.php?t=11226

co do sposobu wykonania moich prac to troszkę poczytałem i poprawiłem jedną pracę i poszedłem w dobrym kierunku ocenicie sami poniżej
7.

bardzo dziękuję za linki na razie poczytałem je dość pobieżnie niestety cała ta sytuacja z allegro trochę wybiła mnie z rytmu dlatego jeszcze raz proszę o wyrozumiałą ocene kierunku w jakim poszedłem z wywołaniem tego zdjęcia

jak robiłem ten kościół to jeszcze tego do końca nie rozumiałem, logikę działania zagłuszała jeszcze cały czas ta sytuacja z allegro
Natomiast trochę wczytałem się w mały tutorial alkos i to co napisała mygosia
no i taki rezultat
8.

Rzeczywiście mogę rzec że praca na fotką B&W nie jest prosta zresztą jak widać wyżej daleko mi jeszcze do ideału ...

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
zaq81, praca na bw nie jest moze latwa.. ale zauwaz ze panujesz tu tylko nad w zasadzie jedna barwa (czernia) i jej tonalnoscia... ja to zaczynam niesmialo probowac koloru, dla mnie jest duuuzo trudniejszy, ale z zapalem do tego przystepuje ;-) pozdrawiam i oceniam, że dobrą pracę tu wykonałęś... co do kościoła zauważ że drzewa mają jaśniejsze pbwódki.. to tragicznie na powiększeniu musi wyglądać ;-)

No i kolejna próba z serii mydlana papka albumowa :-)
temat banalny jak to w albumie
dagio dzięki za ciepłe słowo chyba idę w dobrym kierunku, a najważniejsze że mi się to podoba :-)
proszę o komentarze strony technicznej cały czas eksperymentuje
9.

zaq81, to nie jest papka albumowa. Moim zdaniem, to jest świetne zdjęcie.

No i klasyczny przykład, że najważniejsze jest światło. Jak do tego dodasz emocje, masz się czym pochwalić.

DrEwNiAK  Dołączył: 29 Sty 2008
Moim zdaniem również to świetne zdjęcie! Uchwyciłeś idealnie! Ekspozycja mmm...

coś z dziś przed pracą
10.

hrobass  Dołączył: 05 Mar 2008
Faktycznie widać że pracujesz z aparatem ;-) Dzieciaczek mi się podoba -tylko czy on się bawi jakimś urządzeniem elektrycznym :shock: ? Może bez tego przedmitu zdięcie byłoby schludniejsze w formie, i nie odwracałoby uwagi od bohatera zdięcia :-P

Skocz do: