zaq81  Dołączył: 29 Lut 2008
Gotowe pluginy do wywoływania raw-ów
Hello z obróbką raw mam do czynienia od niecałych dwóch miesięcy(uczę sie tego rzemiosła narzędziem zwanym CS3) i tak sie zastanawiam czy ktoś z Was nie myślał o stworzeniu sobie gotowych pluginów tematycznych coś na styl tych w aparacie. Jak robimy zdjęcia: na dużym iso to robimy sobie plugin z podbitym odszumianiem, jak robimy portrety to podbijamy wyostrzenie, jak focimy góry to podbijamy przejrzystość .... , jak focimy plaże to podbijamy kolor piasku czy nieba. Oczywiście podałem po jednym przykładzie dla przykładowych warunków, a tak naprawdę chodzi mi o ich szereg, oczywiście są pewne czynniki których ani trochę nie da się zdefiniować pod temat no, ale te zostawiamy na koniec po wybranym pluginie. Fajne by było wspólne potworzyć takie złote środki :-) .
Co Wy na to :?:

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
zaq81, do RawThereapee też takowe da się zrobić.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Mówimy nie tyle o pluginach, co o profilach - w RT, Ligtroom, ACR ustawienia korekcji możesz zapisać jako profil domyślny lub pod swoją nazwą i potem użyć do wołania zdjęć. Ale przydatność takiego rozwiazania jest dyskusyjna, przynajmniej dla mnie - zdjęcia różnią ekspozycją, tematem, kolorem światła itp... Wolę mieć nad tym pełną kontrolę.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
zorzyk napisał/a:
co o profilach

A nie presetach? ;-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Profil to polska wersja presetu ;-)

Skocz do: