-Jaszczur-  Dołączył: 08 Kwi 2008
  Foto-Mat w Gdyni
Witam wszystkich.

Na poczatku wakacji mam zamiar kupic Pentaxa K200D. Poniewaz lubie kupowac osobicie w sklepie to zakupie go w jednym z trojmiejskich sklepow.
Mieszkam w Gdyni, wiec najblizej mam do sklepu Foto-Mat (na ul. Wladyslawa IV). Niestety nie maja oni strony internetowej.

Jakie macie doswiadczenia z tym sklepem? Czy obsluga pomocna? Ogolnie, co mozecie powiedziec o tym sklepie?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Sklep OK, ale chyba do najtanszych nie nalezy. W 3mieiescie siedzibe ma kilka intenetowych sklepow foto - foto-net, jarkom - moze tam poszukaj?

Zreszta zakupy przez internet sa paradoksalnie bezpieczniejsze, bo w razie czego mozesz zwrocic sprzet bez podania przyczyny. W sklepie juz tak rozowo nie ma.

dz,

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Szef tego sklepu i jednocześnie sprzedawca jest osobą kompetentną,wie co sprzedaje. Jeżeli brakuje w sklepie określonego towaru mogą sprowadzić na zamówienie. Mają duży asortyment akcesoriów fotograficznych. Kupuje w tym sklepie od wielu lat.
Nie jest to tani sklep.

@dzerry

Wiem, ze sa inne sklepy, ale o ile na temat foto-netu czy Jarkomu latwo cos znalezc to Foto-Mat jest jak jakies tabu. Brak strony w sieci robi swoje.
Jak nie kupie w Foto-Macie, to kupie pewnie w jednym z tych co podales.

Co do bezpieczenstwa, to wiem o tym, jednak zabawa w wysylke poczta, jak cos bedzie nie tak mi sie nie usmiecha. Czekanie, nerwy (juz tak mam, ze sie denerwuje) to nie dla mnie. Przez siec kupuje w dwoch wypadkach: jak roznica w cenie jest znaczna i jak nie mam mozliwosci kupienia czeogos na miejscu.
Po za tym kupowanie na miejscu daje mi wiecej frajdy niz wyczekiwanie na listonosza, czy bieganie z awizo na poczte.

@Jurek

Cieszy mnie to, co napisales. Lubie sklepy, w ktorych sprzedawca wie co sprzedaje. Jak bede mial problem to wiem, ze mi pomoze (dlatego nie chce kupowac w sieciach handlowych jak np. EURO).

Zastanawia mnie tylko jaka jest roznica w cenach miedzy Foto-Matem, a innymi sklepami z Trojmiasta?
Jestem w stanie zaplacic troche wiecej za mila i fachowa obsluge, ale jesli mam placic np. 50% wiecej niz w innym sklepie, to troche nie bardzo.
Czy w tym sklepie sa sklonni do targowania sie? Przy kupnie aparatu kupie na pewno jakas mala torbe. Moze tez karte pamieci, ale to na razie mam w planach kupic gdzie indziej.

Pozdrawiam

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
-Jaszczur- napisał/a:
jednak zabawa w wysylke poczta, jak cos bedzie nie tak mi sie nie usmiecha.
gwarancje tak czy inaczej daje Apollo. Nieważne gdzie i w jaki sposób kupisz (mówimy o sklepach lub sklepach internetowych a nie od prywatnej osoby).

Nie chce sie wymądrzac bo nie wiem jak to dokladnie wygląda, ale przecież tak czy inaczej w przypadku reklamacji, aparat zanosisz do sklepu a oni wysyłają go do Apollo...
(albo nawet ...sam wysyłasz)

więc chyba lepiej kupić taniej - przez sklep internetowy - nawet przez Allegro - z możliwością odbioru osobistego.

Tak, ale jak sklep wysyla to ja sie mniej martwie. Troche to irracjonalne, ale mam wtedy wiekszy komfort psychiczny.

Zakup w sklepie internetowym i odbior osobisty sa ok, ale:
1. Foto-Mat, ktory jest najblizej nie ma strony www.
2. Rownie dobrze moge pojechac do Sopotu i od razu kupic w foto-necie. Jedynie wczesniej spytalbym sie czy maja na stanie.

Wiem, ze chcesz mi dobrze poradzic, ale ja naprawde wole kupowac na miejscu. Foto-Net jest (z tego co patrzylem na sieci) tani (oczywiscie mowie o K200D + obiektyw). Jarkom (to jest bodajze cyfrowe.pl?) niewiele drozszy. Jesli Foto-Mat nie bedzie mial zbyt wysokich cen to kupie u niego. Jesli cena ma byc pareset zlotych wyzsza, to pojade do Sopotu lub Gdanska.

Pozdrawiam

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak do tej pory, to zawsze w Foto-Mat było drożej (czasem nawet znacznie), co nie zmienia faku, że jest to bardzo profesjonalny sklep. Jak kupowałem swoją K10 już ponad rok temu, to najtaniej wyszło mi w cyfrowe.pl i od ręki. W Gdyni było chyba 400 zł drożej i dopiero na zamówienie za kilka dni. Ceny zmieniają sie jednak szybko, ostatnio chyba tańszy był Sopocki Foto-Net, może i w Gdyni poszli po rozum do głowy i są cenowo konkurencyjni. Z drugiej strony to jest jedyny Trójmiejski sklep Foto, który przetrwał bardzo długo, więc widać, że ludzie tam kupują. Sam kilka drobiazgów tam kupiłem i zdecydowanie doceniam obsługę (o papierach cz-b nie wspomnę już; )))

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Moze doprecyzuje swoje "Sklep OK". FotoMat to zdecydowanie najlepszy sklep w 3miescie, przynajmniej w temacie fotografii srebrowej. Zawsze moglem tam w ciemno jechac po papiery, chemie, filmy. Ostatnio "najlepszy" powinno sie zmienic na "jedyny", bo wszystkie inne sklepy to namiastka sklepu foto - tak jesli chodzi o asortyment, jak i o sprzedawcow.

dz.

kiwaczek  Dołączył: 25 Kwi 2006
Potwierdzam wszystko powyższe :)

Ceny wysokie, ale podstawowy asortyment mają na miejscu, rzeczy mniej popularne ściągają na zamówienie. Obsługa bardzo profesjonalna i kompetentna. Ja u nich zaopatruję się w ramki i magazynki do slajdu i jakieś okazjonalne gadżety typu - bateria do kadyszki, podświetlarka do slajdów, płytka - szybkozłączka do statywu, itp.

Widziałem u nich ostatnio K20 na wystawie. Ceny nie pamiętam, ale był to pierwszy sklep w okolicy gdzie mogłem sobie na niego popatrzeć. Zresztą właściciel jest bardzo przychylnie do pentaksiarzy nastawiony :)

Skocz do: