DeKa  Dołączył: 09 Kwi 2008
Co myśicie o tych obiektywach
Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum. Pentaxa mam od kilku dni, jak na razie z kitem. Chcę dokupić kilka szkiełek, oczywiście będę to robił stopniowo. Nie mam jednak zbyt dużego pojęcia o szkiełkach.

Wiem czego mi potrzeba ale nie wiem jakie marki najbardziej się liczą (mam na myśli: pentax i zaiss to wiem ze dobra marka ale soligor, revuenon, takumar, helios, vivitar, tokina, tessar, pentacon itd. ? duuuzo tego) ciężko wybrać, przeglądam allegro, wyglądają fajnie ale nie wiem nic o ich jakości.

Pewnie całe mnóstwo obiektywów jest opisane na forum ale przegrzebać się teraz przez ten gąszcz informacji byłoby mi bardzo ciężko.
Chciałbym kupić jakieś szkiełko w miarę szybko bo na dworze coraz ładniej :) Dlatego też założyłem ten wątek. Może znajdzie się jakaś dobra dusza i pomoże ?

Interesują mnie na razie stałki. 50 i 135. I teraz tak:
* JASNY FUJINON 55 MM F:1.7 NA M42 80 zł
* PORTRETOWY REVUENON 135 MM M42 70 zł
* Super-TAKUMAR 135mm F3.5 - Gwint M42
* PORTRETOWY REVUENON 135 MM F:2.8 DO PENTAX K P
* Pentax-A 50/1.7

To wszystko z alledrogo i nie wiem czy to dobre obiektywy w dobrych cenach. Trzeci, czwarty i piąty obiektyw są licytowane i nie wiem do ilu można dobić żeby nie przepłacić.

Widziałem też coś takiego ( też chciałbym mieć coś w tym rodzaju ):
* Pentax-A 1:4 70-200 mm
ile takie coś jest warte, tak mniej więcej ? i czy jest jakaś rozsądna alternatywa dla tego szkiełka ?

Chcę też wybrać się na giełdę foto w moim mieście no i nie chciałbym kupić czegoś bo ładnie wygląda. Muszę już mieć jakieś pojęcie. Mam nadzieję, że nie powielam jakiegoś wątku jak tak to przepraszam.
A jest może na forum coś a la ranking firm produkujących obiektywy (chodzi mi o te, które wymieniłem wcześniej) ?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Domyślam się, że masz pierwszą wersję kita 18-55.

Z wyżej wymienionych zdecydowany priorytet daję:
* Pentax-A 50/1.7

Jasne szkło, przyda Ci się do wnętrz i portretów, ma super plastykę, świetny bokeh, dodatkowo pozycję "A" na pierścieniu przysłon, która znacznie ułatwi zabawę z K10D.

Ale tak naprawdę, na początek najrozsądniejszym uzupełnieniem do kita wydaje mi się... "drugi kit", czyli SMC-DA 50-200 (bądź też lada moment jego następca 55-300) - daje inny zakres ogniskowych, jest bardzo dobrym obiektywem do nowych zastosowań (portet, tele, przyroda...)

midocad  Dołączył: 03 Mar 2008
Potwierdzam słowa Samp'a

mam K10D od miesiąca
W tej chwili używam trzech obiektywów
kita, Pentax-A 50/1.7, Takumar 135/2.5
A 50/1.7 używam prawie tak samo często jak kita.
mam jescze parę pozostałości po Praktice MTL 5B na M42
ale praktycznie ich nie używam.

pozycja przysłony "A" przyśpiesza wymianę obiektywu
Jeśli używany jest obiektyw bez pozycji "A",
aparat nie będzie działał do momentu wybrania ustawienia
przestawienia w menu [Using aperture ring] na [Permitted]
niby zajmuje to 5s ale jest upierdliwe.
Potem trzeba pamiętać o zielonym przycisku co tez jest upierdliwe.

Nie kupowałem 50-200 bo od miesiąca czekam na 55-300.
w tej chwili cena 50-200 to 50% ceny startowej 55-300
Mimo tego cierpliwie czekam chociaż brakuje mi tele.
Czy ktoś wie kiedy 55-300 pojawi się w sklepach?

Jasnych zmiennoogniskowych tele do pentaxa praktycznie nie ma,
Jest tylko 50-135 (który ma mały zakres ogniskowych i jest zbyt drogi)

niby ma sie pojawić Sigma 50-150/2.8 i Tamron 70-200/2.8
i PENTAX 60-250/4 ale kiedy ?

Ktoś na tym forum napisał:
radość z oczekiwania to kwintesencja posiadania Pentaxa :-)

webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
nie wiem ile masz kasiorki, ale FA50/1.4 podstawa - ostatnio strasznie tanio mozna spotkac na gieldzie. i do tego SMC M 135/3.5 lub SMC M 200/4.0 - na poczatek wystarczy :)

jak juz planujesz kupic manulana 50-tke, to moze bez A? zmierzenie swiatla zajmuje 0,1sek, a kosztuja (M-ki) sporo taniej...

Marek  Dołączył: 21 Kwi 2006
Samp napisał/a:
bądź też lada moment jego następca 55-300) - daje inny zakres ogniskowych, jest bardzo dobrym obiektywem do nowych zastosowań (portet, tele, przyroda...)

Oby się nie okazało że przez ten zakres ucierpi jakość :-x
Jeśli jednak Pentax rzeczywiście stworzył dobre szkło w całym zakresie ogniskowych to kupię go nawet jesli cena u nas bedzie zwariowana (a na poczatku sprzedaży na pewno będzie) :-P

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Cytat
[...]
Jeśli używany jest obiektyw bez pozycji "A",
aparat nie będzie działał do momentu wybrania ustawienia
przestawienia w menu [Using aperture ring] na [Permitted]
[...]

A ja cały czas mam na Permitted, czy to z kitem, czy z manualami :roll: Czyżbym o czymś nie wiedział? :lol:

Dzięki za odpowiedzi.
Samp kita na razie nie będę kupował, za te pieniążki wole kilka starych manualnych szkiełek. Wszak to całą przyjemność pracować w manualu :)

midocad widzę u Ciebie takumara więc też będę go brał pod uwagę, z tym tele to nawet się nie orientuję w jakich granicach cenowych one stoją.

webjay nie wiem ile to strasznie tanio i jaka różnica między szkiełkami A i M no i właśnie nie wiem jak na tych dwóch różnych szkłach by mi się pracowało, nie mam nawet jak tego sprawdzić. Na razie na jednej aukcji PENTAX-A 50 mm 1,7 poszedł za 355 zł. A na przykład PENTAX -M 50/2 SMC jest za 180 zł (trochę ciemny).

witusch dobrze wiedzieć :)

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
DeKa napisał/a:
A na przykład PENTAX -M 50/2 SMC jest za 180 zł (trochę ciemny).

Pentax-M 50/2.0 nie jest wart 180 zł. Chyba, że w super stanie (kolekcjonerskim :P). A to dlatego, że za podobną kwotę można kupić Pentax-M 50/1.7

dsk o takie odpowiedzi mi chodziło, widzicie, przepłaciłbym:)

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
dsk napisał/a:
Pentax-M 50/2.0

po jakieś 100pln chyba latały.
*puf*

Przemekbelch napisał:
Cytat
A ja cały czas mam na Permitted, czy to z kitem, czy z manualami :roll: Czyżbym o czymś nie wiedział? :lol:

Przy każdej zmianie obiektywu na taki bez pozycji "A" zmieniałem [Using Aperture Ring] na
[Permitted] a jak go sciągałem zmieniałem na [Prohibited] :-) hahahaha :-)

W tym momencie nie wiem po co jest pozycja [Prohibited] skoro [Permitted] obsługuje wszystkie obiektywy ?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Pozycja Prohibited oznacza: Zabraniam używania pierścienia przysłony. :-D

Znacie może takie szkiełko: VIVITAR 28-210 mm 1:3.5-5.6 MAKRO

Wystawiony na allegro. Zastanawiam do ilu można licytować żeby nie przepłacić i czy w ogóle warto takie szkiełko brać pod uwagę ?

I jeszcze jedno szkiełko: SZEROKOKĄTNY REVUENON 2,8/28 PK za 120 zł.
Zna ktoś ?

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Revue 28/2,8 - rozsądne szkło za rozsądne pieniążki, zamknąć do 4 i jest ok.
Pytanie tylko - do czego masz zamiar go podpinać? Jeśli (jak piszesz) masz kita to wnioskuję że do cyfrówki - a tu po podpięciu szerokiego kąta mieć nie będziesz - klatka wyjdzie po cropie jak z ogniskowej 42 mm.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
DeKa, jeżeli piszesz o tym
http://www.allegro.pl/ite...makro_1_4x.html
to niekoniecznie jest to szkło na bagnet K, z opisu to nie wynika a fotki takie, że trudno zgadnąć.

[ Dodano: 2008-04-15, 02:49 ]
Najlepiej zadaj pytanie sprzedającemu.

dsk napisał:
Cytat
Pozycja Prohibited oznacza: Zabraniam używania pierścienia przysłony.

Źle sformułowałem pytanie to nie dostałem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi.

teraz postaram zadać pytanie dobrze.
W jakich sytuacjach konieczne jest ustawienie na Prohibited?

Matti  Dołączył: 07 Kwi 2008
Mam k10d z Kitem, zastanawiam się nad kupnem dodatkowego obiektywu, czy warto ten:

http://allegro.pl/item342..._stan_igla.html

i jak się on ma do HELIOSA-44m-4?

zaroowka, no tak. Z rozpędu nie wziąłem pod uwagę cropa. Więc musiałbym szukać czegoś takiego http://www.allegro.pl/ite..._8_fisheye.html co po przeliczeniu da mi 24 mm

dżejpi pisałem o tym http://www.allegro.pl/ite..._5_6_makro.html
jestem ciekaw ile jest warte takie szkło ?

O ile szeroki kąt jest mało ważny to stałka 50 najważniejsza i na tapecie są dwa obiektywy.
Który waszym zdaniem wybór lepszy (jakość/cena):
1. http://www.allegro.pl/ite...lny_sample.html
+ do tego muszę kupić przejściówkę m42 bo jeszcze nie mam
2. http://www.allegro.pl/ite...ka_gratis_.html

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale 50mm przy APS-C to tak ni przypiął ni przyłatał. Główny powód, by w takie coś się zaopatrzyć, to w miarę niska cena za jasny obiektyw, np. 50/f1.7. Takie 2.8 to chyba mija się z celem? Poprawcie mnie, jeśli się mylę...

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
DeKa napisał/a:

dżejpi pisałem o tym http://www.allegro.pl/ite..._5_6_makro.html
jestem ciekaw ile jest warte takie szkło ?

Byłoby łatwiej określić wartość, gdyby sprzedający określił jaki to obiektyw... Czy Vivitar, czy też Sigma 70-210 4-5.6 (popatrzcie na drugie zdjęcie dodane do aukcji) :shock:

pozdrawiam

Skocz do: