matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Pixelpost - rady, problemy, nowosci
No właśnie. Blogu prowadzić nie mogę :-(
Loguję się normalnie, jak zawsze - jako admin. OK. I próbuję dodać nowe zdjęcie. A tu zamiast kolejnego wpisu w blogu dostaję takie info:
"Not Acceptable
An appropriate representation of the requested resource /admin/index.php could not be found on this server."
No i o co chodzi??? Nic na stronie nie ruszałem. Co ja mam z tym zrobic? To jakiś problem z hostingiem czy jak?
POMOCY!!!

Blog

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006

To problemów ciąg dalszy :evil: Tak to jest, jak się hosting kupiło we firmie, co ma wirtualne serwery w USA :-P I jeszcze sama się sprzedała komuś innemu... Ech....
W każdym razie - teraz nagle nie mogę dodać zdjęcia, bo chyba jest folder "not writable". ZTCP to trzeba odpowiednio ustawić dostęp do folderu "images". Tylko nie pamiętam, jak to ma być wartość... 755 czy jakaś inna?

[ Dodano: 2008-03-28, 19:13 ]
Sam sobie odpowiem - 777 :evilsmile:

Tylko czemu w panelu administratora w "images" nie widzę miniaturki podglądu zdjęcia? Też coś trzeba ustawić?? Stare zdjęcia mają miniaturki :-/

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
matb napisał/a:
Tylko czemu w panelu administratora w "images" nie widzę miniaturki podglądu zdjęcia? Też coś trzeba ustawić?? Stare zdjęcia mają miniaturki :-/
matb, musisz jeszcze ustawic 777 na ~/thumbnails

dz.

Dzięki.

[ Dodano: 2008-03-29, 14:29 ]
Gdzieś jeszcze trzeba te CHMODy poustawiać?

matb napisał/a:
Gdzieś jeszcze trzeba te CHMODy poustawiać?
nie

Pixeplpost reszte informacji zapisuje do bazy. Musi miec uprawnienia do images i thumbnails, zeby tam zapisywac pliki.

dz.

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
matb a nie myślałeś o zmiejszeniu fotek , nie wiem jak u innych ale na moim 1024x768 trzeba przewijać .

gezeb, ja tam nie wiem, ale do blogu zawsze daję poziome 800x5nn a pionowe 4nnx600. I u mnie tak pokazuje. Może to skrypt na stronie jakoś przeskalowuje do wielkości ekranu? Kurde, a wtedy u tych co mają wielkie monioty to pewnie tez wielką pikselozę widać :roll:
Blog jest tu: http://codziennosc.matb.nr5.pl/

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
To dzerry by nam może coś powiedział , bo u niego jest dobry dostęp do nawigacji . U Alkosa też przewijam , niby nie kłopot , ale człowiek się wygodnicki zrobił i marudzi na każdym kroku .

Gdzieś była dyskusja o spamach itp. w pixelpoście, ale nie mogę znaleźć, więc tu napiszę.
Mój blog jakoś szczególną popularnością się nie cieszy i komentarzy jak na lekarstwo ale... ostatnio się pojawiły ze trzy "dziwne". Nie dlatego, że się w superlatywach o moich dokonaniach wypowiadają (to akurat mogę przeżyć :-D ). Tyle, że wszystkie trzy gdzieś ze świata dalekiego, wszystkie akurat pod jednym zdjęciem (co mi je Koleżanka Małżonka radziła zdjąć, bo uznała za słabe, ale tu nie o tym). No i najdziwniejsze - wszystkie od "podejrzanych" autorów. Co się nie tyle fotografią a handlem podejrzanymi dagami zajmują itp. Tak przynajmniej z podanych adresów WWW wynika :-?
No i co to jest? Nowe, subtelne wersje spamu? Też tak macie? Czy to jakaś nowa choroba netowa jest? W ogóle z tym walczyć czy olać? Bo nawet nie wiem, czy to groźne :-/

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
ktora masz wersje PP? Jesli 1.7, zaktywuj sobie Defensio... mi pomoglo. Dzisiaj mialem ponad 200 sztuk howna...

(hint: przy rejestracji na stronie defensio jako link do bloga trzeba podac www.twojastrona.pl/admin )

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
a co do serwera, to dowiedz się, czy możesz załatwić dostęp z tzw. shell'a - wtedy można czarować

matb napisał/a:
Nowe, subtelne wersje spamu?
subtelne, hue hue ;-) Ja kiedys dostalem 20 spamow pod jednym zdjeciem w ciagu jednego dnia.

Sluchaj alkosa. Przy okazji nakarm akismeta tymi spamami - admin->comments->zaznaczasz spamy->report as spam to akismet.

dz.

Pewnie tak zrobię, ale wiecie... W tych "spamach" to mi napisali:
"Perfect! just perfect. Superb lighting, colours, composition and sharpness. Great work." tudzież "I was well impressed with your site, keep up the hard work!". I ja mam to jako spam traktować. Ech.... :cry: :-x

Takie cos znalazlem. Z Lightrooma do Pixelposta na skroty: http://www.pixelpost.org/...-export-plugin/

Mi sie przyda ;-)

dzerry

PS. matb, zmienilem tytul tematu - pare osob na forum uzywa pixelposta, bedzie mozna wymieniac sie rozterkami.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
Można też do Pixelposta dodać system Captcha
Jest przygotowany nawet i można go ściągnąć ze strony Pixelposta.
To jest to, że przy wpisaniu komentarza trzeba wpisać dodatkowo losowe cyferki (tak jak tutaj przy rejestracji).
Pięknie eliminuje roboty i nie obciąża serwera zadaniami akismeta itp

Zbynio napisał/a:
niestety, captcha odstrasza nie tylko spamboty, ale takze komentatorow :-P I to rownie skutecznie ;-)

Zbynio napisał/a:
Pięknie eliminuje roboty i nie obciąża serwera zadaniami akismeta itp
Zbynio, bez przesady ;-) Jesli jakis serwer jest obciazony, to serwer akismeta, ktory musi odebrac request od pixelposta, porownac go ze swoja baza danych i odeslac odpowiedz OK albo reject. Dla twojego serwera obciazenie jest tak samo "wielkie" jak przy dodawaniu komentarza, a mniejsze niz przy generowaniu obrazka dla captchy ;-)
Zreszta uzywanie slowa obciazenie jest raczej nie na miejscu dla kilku komentarzy dziennie, no chyba, ze masz ich 3000 na godzine pod kazdym zdjeciem :-) :-B

dz.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zbynio napisał/a:

Captcha jest skuteczna, ale mialem problem z komentowaniem zdjec innych niż bieżące - wywalało że zły kod...

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
dzerry napisał/a:
Zbynio, bez przesady Jesli jakis serwer jest obciazony, to serwer akismeta, ktory musi odebrac request od pixelposta, porownac go ze swoja baza danych i odeslac odpowiedz OK albo reject. Dla twojego serwera obciazenie jest tak samo "wielkie" jak przy dodawaniu komentarza, a mniejsze niz przy generowaniu obrazka dla captchy

OK zgodzę się :mrgreen: nie jestem skłonny przesadzać :lol:
Ale
Na Twoją, moją i innych strony wchodzą dziennie dziesiątki robotów min Google i za każdym razem Pixelpost wykonuje zadanie weryfikacji, wysłania a to również zjada zasoby, za które zapłaciliśmy. No i nie każdy ma wykupiony serwer profi, że nie zwraca uwagi na "mulenie".
Eee tam. Chrzanić to. Ważne że jakoś działa i spam eliminuje :mrgreen: :-B

alkos napisał/a:
Captcha jest skuteczna, ale mialem problem z komentowaniem zdjec innych niż bieżące - wywalało że zły kod...

Możliwe, że dałeś Captche w niewłaściwej wersji.
Wersje Captchy i Pixelposta muszą być zgodne. Możliwy też drobny błąd przy instalacji.

Zbynio napisał/a:
Na Twoją, moją i innych strony wchodzą dziennie dziesiątki robotów min Google i za każdym razem Pixelpost wykonuje zadanie weryfikacji, wysłania a to również zjada zasoby, za które zapłaciliśmy.
Jestes pewien, ze to tak dziala? Zawsze myslalem, ze to tak dziala tylko przy dodawaniu komentarza. Przeciez gdy Akismet przez przypadek zlapie bogu ducha winnego czlowieka, to ten czlowiek moze sobie obejrzec strone, tylko nie uda mu sie dodac komentarza.

A na roboty, trzba zrobic ladny plik robots.txt i sitemap dla google i jak te roboty widza, ze jest porzadek, to ograniczaja wizyty do minimum ;-)

dz.

Skocz do: