jojoko  Dołączył: 29 Mar 2007
Pietras napisał/a:
Wycinarką drutową

ale z tego co ja wiem to cięty materiał musi przewodzić prąd aby ta metoda działała

http://www.cnc.info.pl/to...arka-vt3689.htm

motomouse  Dołączył: 14 Sie 2007
Ale laserem też da się "kroić" szkło - podpowiem Wam - H2B Photonics + Rofin ( takie dwie firmy ) oraz technologia MLBA :).

Sam Rofin ma w swojej ofercie urządzenia z laserami CO2 do cięcia szkła ;)

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
plwk napisał/a:
Ale nie w szkle

Hmmm dokładnie wycinarką drutową przecież przecina się kineskopy monitorów w recyklingu ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czy nie piszemy o różnych technologiach? Ja piszę o przecinaniu elektroiskrowym.

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
a Wy byście tylko o rżnięciu rozmawiali ;-)

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Co do gripa, to widziałem go już jakiś czas temu i z tego co czytałem, będzie go można kupić wyłącznie w Japonii i będzie musiał być zamontowany przez autoryzowany serwis... Swoją drogą, dziwię się, że w K20D nie przeprojektowali trochę oryginalnego uchwytu, bo ten z K10D jest ciut zbyt płytki, a poprawa tego elementu do skomplikowanych zadań raczej nie należy...

Pentagram  Dołączył: 21 Wrz 2006
jak się tak trzyma obiektyw:

to potem wygląda on tak:

Matewka  Dołączył: 16 Wrz 2006
Pentagram napisał/a:
Myślałem, że laserem jakimś, ale ząbki na przekroju lustra i płytek podpowiadają mi, że to piła tarczowa.

Ja tam żadnych ząbków nie widzę... Myślę, że to jakaś przecinarka plazmowa.

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
W zasadzie do przecięcia wystarczyłaby zwykła piłka z odpowiednio ostrymi i twardymi zębami (zwykłą to przesadzone ale mam na myśli że zajprostrsza metoda) no i napędem/prowadzeniem.
Ja myślę ze rozbierają na kawałki, grupują (szkło, metal, plastik) tną wybraną metodą i składają. Wtedy laser plazma czy woda+piasek mogły być użyte...

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007
Heh widać nie widzieliście co Samuraj potrafi zrobić swoim mieczem...
Albo Bruce Lee dłonią :-P :mrgreen:

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
W temacie cięcia to ja obstawiam tarczę diamentową na mokro i cięcie w całości ;-)
Inna rzecz, że nawet przy metodzie elektroiskrowej w przypadku gdy jednym z elementów ciętych jest aluminium tworzą się na drucie cząstki korundu, które wręcz potrafią zniszczyć prowadzenie drutu. I gdyby te cząstki wykorzystać do cięcia szkła to kto wie ?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Chciałem zauważyć, że tu było atomagiczne cięcie zachowujące całe soczewki z ich obsadami ;-)

na jednym ze zdjęć - zgoda, na drugim nie :-P
[edit] tzn. odwrotnie - na drugim zgoda, na pierwszym (przecięte razem z korpusem) nie

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Zbynio napisał/a:
Albo Bruce Lee dłonią
ALbo Franek Kimono korba od stara ;-)

dz.

Zapomnieliście o Chucku :evilsmile:

Skocz do: