xander  Dołączył: 06 Kwi 2008
Z chęcią wpadnę przy okazji.
Dziś byłem w EURO, zrobiłem awanturę (niewielką ale zawsze). Jutro ma być kolejny aparat - idę z laptopem, statywem i kartą do testów.

<paranoid mode on>

X.

korkotrampek  Dołączył: 26 Lut 2008
zaczynam sie bać:( mój ma pojutrze dotrzeć, a coś mi sie zdaje że teraz już same uzywane sprzedają ;/ a tak sie napaliłem

To może kup k200d :)
Będzie w miarę nowy. Mój felerny z shutter count 5400 podawał w exif, że był zrobiony na początku grudnia 2007.

X.

miałem kupić k200d, ale w ostatniej chwili zmieniłem na k10d - mimo wszystko chyba jednak nie ta klasa za tą samą cenę. Ale jesli mi przyśla grata, wtedy być może zmienie

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
sunshine napisał/a:

Ale jaja :lol: Qrcze żałuję że swojego nie sprawdziłem jak kupowałem :lol:

Tak z czystej ciekawości możesz zawsze sprawdzić w PhotoMe zdjęcie z najniższym numerem jakie masz na dysku. Chyba, że pokasowane...

pozdrawiam

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Chyba pokasowane. A jpg też mają taką informację?

Powinny mieć. Moje miały.

X

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
sunshine napisał/a:
Chyba pokasowane. A jpg też mają taką informację?

Jeśli JPEG z aparatu to pokaże, jeśli wywołane z RAW-a to nie pokaże TOTAL COUNTER

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Dzięki Yalin, xander, maad11.

Sprawdziłem. Dla zdjęcia numer 1395 - Shutter Counter wynosi 1995 (liczniki zdjęć nie zerowane nigdy) - podgląd GO i ustawianie Custom WB pewnie zrobiło swoje. Tak czy inaczej chyba mam czysty lub naprawdę słabo przestrzelony przed sprzedażą aparat.

Dzięki za info :-B

A propos Yalin, skoro cię widzę jak sprawa z aparatem?
Coś się ruszyło do przodu? Przepraszam że się interesuje ciekawi mnie to niezmiernie.

Pozdrawiam - Paweł P.

Yalin  Dołączył: 04 Sie 2007
sunshine napisał/a:

A propos Yalin, skoro cię widzę jak sprawa z aparatem?
Coś się ruszyło do przodu? Przepraszam że się interesuje ciekawi mnie to niezmiernie.

Pozdrawiam - Paweł P.

No tak, wszystko jest w wątku o kradzieży...
http://manufactura.home.p...r=asc&start=100

k10d już dotarł, postanowiłem sprawdzić czy i ja mam stary sprzęt:) Problem w tym, że nie potrafie obsłużyć programu photoME:) CO powinienem zrobić żeby odczytać liczbę pstryknięć?
Merci :-B

Zapobiegawczo dodam, że zainstalowałem program ;p

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

:-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Po lewej: open file, wskazujesz jakiś plik, w sensie zdjęcie z Twojego pentaksa, po załadwoaniu pliku w panelu po środku dostaniesz spis informacji - jedziesz w dół i szukasz wiersza: 'Shutter Count' - tam znajdziesz liczbę 'kłapnięć' migawki

buran  Dołączył: 06 Kwi 2008
Dla pewności zrób sobie update,ja ściągnełem program ze strony CHIP-a i nie pokazywał shuter count.

no własnie mój też nie pokazuje:)

po updacie odetcchnałem z ulgą - 250 więc chyba funfelnówka:)))

czas sie wziąc za focenie a nie czytać o potencjelnych felerach:) See You all:) I'll be back ;p :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
U mnie nie pokazuje w tych ruszanych PS, a w żywym .jpg z aparatu jest

A610  Dołączył: 15 Sie 2007
korkotrampek napisał/a:
no własnie mój też nie pokazuje:)

po updacie odetcchnałem z ulgą - 250 więc chyba funfelnówka:)))

czas sie wziąc za focenie a nie czytać o potencjelnych felerach:) See You all:) I'll be back ;p :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B :-B

PhotoMe zameldowało: Counter: 220. (EURO-AGD).
Software K10D Ver 1.00

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Witam wszystkich.
Właśnie przeglądam sobie forum, bo zakupiłem przed paroma godzinami K100D. :-) Przy okazji sprawdziłem sobie "licznik". Wyniósł on 190 na pierwszym zdjęciu.
Nie wiem czym jest to spowodowane. Czy po zejściu z taśmy produkcyjnej sprawdzają go i te kilkadziesiąt razy machają migawką?

Poza tym tak na marginesie czy u was w ka-setkach w środku aparatu też tak jakby się coś przemieszczało?

Pozdrawiam wszystkich!

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
sculptor napisał/a:
Przy okazji sprawdziłem sobie "licznik". Wyniósł on 190 na pierwszym zdjęciu.
Nie wiem czym jest to spowodowane. Czy po zejściu z taśmy produkcyjnej sprawdzają go i te kilkadziesiąt razy machają migawką?

Witaj!
Pewnie tak, zazwyczaj tak jest.

sculptor napisał/a:
Poza tym tak na marginesie czy u was w ka-setkach w środku aparatu też tak jakby się coś przemieszczało?

Poszukaj w wyszukiwarce "paluszek filipinki", a prawda Cię zaskoczy! ;-)
(Ewentualnie FAQ punkt 3.)

Skocz do: