Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
CZy wroca do lask fajne krotkie zoomy ?
Tak sobie przypominam jak to pentax robil takie malutkie fajne pelnoklatkowe zoomy...
taki 24-50 /20-35 / 35-70 / 75-150
Male nizele optycznie.....w dzisiejszych czasach jakby kazdy z nich byl ze swiatlem 2.8 na FF moze nie co by sie zwiekszyly wymiary ale raczej niezbyt duzo....
Ja to bym chcial - male / jasne lekkie :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ty w ogóle to masz zachcianki
Fafniak napisał/a:
malutkie fajne pelnoklatkowe zoomy
Fafniak napisał/a:
ze swiatlem 2.8
I pewno jeszcze z AF, bez BF i FF i w cenie do 500 zł.
Przyjedź Tetenalu do Krakowa, a my już Ci te pomysły wyperswadujemy. :evilsmile:

CLE  Dołączył: 24 Paź 2007
czy wrócą
Fafniak napisał/a:
takie malutkie fajne pelnoklatkowe zoomy...

NIE :evilsmile:
(a trochę szkoda)
To się nie sprzeda w czasach, gdy obiektywy z 4-5 krotnym zoomem są optycznie niegorsze (lub niewiele gorsze) od tych z krotnością 1,8-2,5.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Cytat
To się nie sprzeda w czasach, gdy obiektywy z 4-5 krotnym zoomem są optycznie niegorsze (lub niewiele gorsze) od tych z krotnością 1,8-2,5.

Bo ja wiem, ja bym wolał dwa krótkie i MALUTKIE zoomiki zamiast wielkiej lufy.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
H.M. napisał/a:
Bo ja wiem, ja bym wolał dwa krótkie i MALUTKIE zoomiki zamiast wielkiej lufy.
o! o! o! WLASNIE !

no to masz fajne naleśniki w stałkach. a jak chcesz zoom, to niech będzie to SUUUUUUPERZOOOOOM :mrgreen:

a poważniej: jak myślisz ilu klientów znajdzie obiektyw 35-70, gdy w tej samej cenie masz coś na kształt 24-105? Spójrz na najpopularniejszą optykę - 3-4 krotne zoomy (70-300, 17-70 et c.), czasem 10-15X (typu 18-200, 18-250) zostają stałki i zoomy nie mniejsze niż 3-4X, bo mniejsze nie mają sensu

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Cytat
jak myślisz ilu klientów znajdzie obiektyw 35-70, gdy w tej samej cenie masz coś na kształt 24-105?

tylko, że ciemne i plasikowe.
Cytat
pójrz na najpopularniejszą optykę - 3-4 krotne zoomy (70-300, 17-70 et c.), czasem 10-15X (typu 18-200, 18-250) zostają stałki i zoomy nie mniejsze niż 3-4X, bo mniejsze nie mają sensu

Idąc tym tropem stałki też nie mają przyszłości... w dalszej kolejności do odstrzału pójdą lustrzanki ze zmienną optyką, bo praktyczniejszy będzie kompakt z matrycą aps-c, albo nawet ff i na stałe podpiętym obiektywem ekw. 35mm 35-135 plus do dokupienia - dla ekstremalistów po kilka nasadek tele i wide... po co kombinować.

eee... paskudna wizja...

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Stałki to podstawa. wszystko inne jest ... no sami wiecie

ThomFoto napisał/a:
Stałki to podstawa. wszystko inne jest ... no sami wiecie

Nieprawda! Dobry zoom nie jest zły. Powiem więcej: dobry zoom jest dobry.

Ale 31/1,8 RULEZ :evilsmile: :!: :evilsmile: :!:

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
CLE napisał/a:
Dobry zoom nie jest zły. Powiem więcej: dobry zoom jest dobry.

Dlaczego tanie wino jest dobre? Bo dobre i tanie.. :-D :-B

Skocz do: