rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
  RAW Challenge Special Edition ;)
Witam szanowne koleżanki i szanownych kolegów!

Naczytałem się sporo wątków na temat cyfrowej obróbki zdjęć, wyższości (lub jej braku) RAW nad JPEG, sposobach na wyciśnięcie z RAWa wszystkiego co się da i pomyślałem, że spróbuję pomęczyć kilka moich zepsutych zdjęć. Wziąłem wczoraj na warsztat zdjęcie wybitnie niedoświetlone, które ładnie obrazuje moje małe obycie z K10D i fotografowaniem wogóle. Mam nadzieję, że z czasem nauczę się pamiętać o czymś tak drobnym, jak wciśnięcie zielonego przycisku w odpowiednim momencie ;-)

Wracając do tematu. Chciałbym zaproponować Wam zabawę w stylu RAW Challenge ale o nieco odmiennych zasadach. Chodzi o ratowanie zdjęcia dowolnymi metodami, doprowadzenie go do takiego stanu, by można było je oddać do labu i wywołane zaprezentować np. znajomym. Chodzi oczywiście o stronę techniczną, załóżmy, że poprawność kadru jest nie istotna :-)

Zdjęcie wyplute z aparatu (1/3000s, f4.5, ISO100) jako JPEG wygląda tak:

Oryginały, zarówno dla wolących zabawę z RAW, jak i tych preferujących JPEG, dostępne są tutaj:

DNG: http://www.sendspace.com/file/hsk3n8
JPEG wygenerowany w aparacie z RAW (ostrość i kontrast na minimum): http://www.sendspace.com/file/tkp58q

Myślę, że Wasza pomoc, wraz z opisem drogi do osiągnięcia efektu końcowego, będzie nieocenionym źródłem wiedzy dla początkujących oraz stanie się kolejnym, mocnym, argumentem na rzecz wyższości RAW nad JPEG. A może okaże się, że jednak JPEG w takich sytuacjach również jest wystarczający? :-)

Pozdrawiam i zapraszam do zabawy!

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Jak na 5EV to i tak nie jest zle :)

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
Maciej, troche malo kontrastowo wyszlo. Ja nie mam w pracy nic do odszumiania wiec BW zrobilem.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tylko Silkypix Free - na szybko z pracy bez innych narzędzi

komar  Dołączył: 19 Kwi 2006

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
a mi wyszło coś takiego LR + PS

Maciej  Dołączył: 18 Cze 2007
milo napisał/a:
Maciej, troche malo kontrastowo wyszlo. Ja nie mam w pracy nic do odszumiania wiec BW zrobilem.
Wiadomo - nie mamy skalibrowanych monitorów. (a przynajmniej ja)
U mnie jest okej. Specjalnie dałem mniej kontrastowo, żeby te paski nie wyłaziły, ale bez przesady z tym małym kontrastem. (u mnie)

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
niestety nie mam juz czasu na zastanawianie sie, na ile poprawna jest kolorystyka (odchodzę od komputera :-D )

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
zapomniałam wyostrzyć :P

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Na domowym LCD widzę paski, których nie było widać na roboczej bańce ;-)

Skocz do: